1P 幣
我諗住養兔仔,但係用品同埋糧食都希望大家比比意見
我想用momi 1st cut同埋momi a草.糧就excel幼兔.各一半比兔兔食?
而籠底就想用備長碳尿片同麥草粒.而wc就麥草粒
咁如果佢個身有臭味.係咪都唔可以用專用沖涼粉幫佢沖,因為我以前d鼠鼠都係咁用.
因為我係新手,睇左兔兔寶典,但都有以上既問題.唔該

Dylan 2012-6-18 10:08:20 PM
oyingo 發表於 2012-6-18 06:43 PM
我想養男仔.但係男都要絕育?
因為我覺得佢地要絕育好慘,所以先唔養女仔
同埋我想買果寵係抽屜黎, ...

唔絕育又無得交配,重可憐!脾氣差!母兔生產身體虛弱
Dylan 2012-6-19 03:08:38 PM
oyingo 發表於 2012-6-18 06:43 PM
我想養男仔.但係男都要絕育?
因為我覺得佢地要絕育好慘,所以先唔養女仔
同埋我想買果寵係抽屜黎, ...

哩d資料希望以幫到你啦

病例
最近,我有2隻雄性兔兔(8 和9 歲) 帶來看病由於他們有不對稱睾丸與睾丸腫了一個月左右。他們的睾丸有硬結節樣, 但精神, 胃口飲食一切正常。

其中之一的陰囊潰爛因為腫大的睾丸拖在地上行走, 潰爛的陰囊有輕微滲血, 觸診並沒有發現睾丸有熱或痛楚, 只是腫大的睾丸不能推回腹腔.

該診斷的計畫─ 包括驗血,胸腔x 光和手術;驗血結果正常. 肺部X 光沒有明顯的擴散或陰影. 手術後睾丸被送病理檢驗, 結果是睾丸間質細胞產生良性腫塊手術順利和麻醉穩定。

他們手術後都已返回複診. 兔兔主人報告兔兔似乎更快樂,更好動,胃口也好過之前. 其中一個兔兔體重比之前有增加.

這兩個病例再一次強調雄性兔兔絕育手術的重要性. 兔仔最早一般可接受手術的年齡為6個月至9個月. 越年輕進行手術越快康復, 手術涉及的麻醉風險亦較低.

概述
睾丸腫瘤是相對比較少見

睾丸間質細胞產生良性腫塊

惡性腫瘤罕見

年齡
通常老雄兔(> 6歲)

病症
一個或兩個睾丸膨脹

變化中的一個或兩個睾丸的一致性可能會導致不規則的輪廓

睾丸增大,結節

減少生育/生產精子

體重下降

發病率
沒有絕育的雄性兔

診斷
初步診斷基於觸診-睾丸大、結節

明確診斷活檢和組織病理學檢查

治療
絕育/閹割和組織病理學

閹割-兔去勢手術指征包括隱睾症、睾丸瘤樣病變和陰囊及睾丸損傷的控制,
有助於降低男性之間的侵略

預防性絕育可在超過6個月進行

預後
良好
oyingo 2012-6-19 09:29:28 PM
我等左幾個星期兔協都冇回答,今日去左元朗q  pet睇,,
有隻幾健康,眼鼻都冇問題,只係腳有啲唔乾淨,
咁得唔得,但佢脾氣好似唔好,我俾手佢聞,佢咬個籠,最後佢兩隻手拈個籠,望住我,仲用利整我,
咁算係咩,我幾鍾意佢,但怕脾氣唔好
貓仔兔 2012-6-19 11:37:33 PM 來自手機
oyingo 發表於 2012-6-19 09:29 PM
我等左幾個星期兔協都冇回答,今日去左元朗q  pet睇,,
有隻幾健康,眼鼻都冇問題,只係腳有啲唔乾淨,
咁 ...

不如打去兔協問下,可能佢地太忙,未得閒打俾你...

你睇嗰隻會用脷lam你,應該都好乖,但係,所有兔兔都會發脾氣(有性格嘛),你一定要接受到至得...
oyingo 2012-6-25 09:06:45 PM
如果紅眼既兔仔 ,有冇咩特別需要照顧定飲食
會唔會特別惡
syt174698 2012-6-25 11:46:43 PM
oyingo 發表於 2012-6-25 09:06 PM
如果紅眼既兔仔 ,有冇咩特別需要照顧定飲食
會唔會特別惡

兔兔眼睛顏色,取決於自身色素,紅眼睛與兔兔的性格不可混為一談,有D兔兔藍眼,黑眼,我家三個寶貝都係黑眼,視乎你能否接受兔兔眼睛顏色同佢性格,每隻兔兔自己有佢性格,不過大多數對兔兔日子耐左,都識蝦主人
oyingo 2012-6-28 07:35:48 PM
今日去問寵物店,佢話用品同兔仔,加埋大約千八,我想問佢有冇呃我
有咩一定要買?籠,at草,草架,水樽,wc,食物盆,梳,備長碳尿片,紙砂,維他命水同沖涼粉
仲有冇野漏,我準備寫張清單
貓仔兔 2012-6-28 08:39:51 PM 來自手機
oyingo 發表於 2012-6-28 07:35 PM
今日去問寵物店,佢話用品同兔仔,加埋大約千八,我想問佢有冇呃我
有咩一定要買?籠,at草,草架,水樽,w ...

維他命水同沖涼粉都唔使買,反而要買草粉(apd/oxbow),個籠一定要夠大呀!!!
草架而家出嘅都好細,根本唔岩兔兔用,去家品店買個仲好,另外,尿片可能兔兔會食,買細包試下先好...兔糧都係買細包得喇,水樽最好係粉紅色嗰隻,夠靜唔漏水,記住磨牙石都唔使買架!=="
你去兔兔寳典睇下先啦...
oyingo 2012-6-28 11:31:31 PM
我岩岩睇左喇,唔該
但兔兔唔係要維他命?但佢地好似唔識自己整,維他命丸都唔洗?
水樽係咩名,同埋糧可唔可以用西班牙既cucpi 好似幾好,因為q pet冇oxbow
草粉係咪佢病先用?
唔該
貓仔兔 2012-6-29 12:46:05 AM 來自手機
oyingo 發表於 2012-6-28 11:31 PM
我岩岩睇左喇,唔該
水樽係咩名,同埋糧可唔 ...

唔使專登食維他命,因為兔糧有好多營養,你講嗰隻我兔兔bb時都有食,都ok,不過佢隻成兔糧就有好多兔兔唔食得嘅野喇!而其他兔友多數食oxbow,。至於草粉,係最好買定係屋企,兔兔腸胃有啲咩事,就可以餵佢食,兔仔腸胃有事可以幾個鐘就死,你一定要做好準備。另外,你要去睇埋寶典其他野,例如腸慢等,都對養兔有好大幫助的,個水樽係 Marukan,350ml的。
另外買針梳要揀針頭有粒粒包住(仲要包得好)因為兔bb毛薄,好易整親!加油呀!
oyingo 2012-6-29 01:01:39 AM
草粉係寵物店買,定e生好
因為我book body check都應該會好耐
我會加油,兔奴進發
oyingo 2012-6-29 01:04:42 AM
買左針梳仲洗唔洗按摩梳
all_loving_it 2012-6-29 03:47:08 AM
oyingo 發表於 2012-6-28 07:35 PM
有咩一定要買?籠,at草,草架,水樽,w ...

5需要比維他命之類, 沖涼粉亦5需要

而兔兔既用品有好多個價位, 要視乎你簡邊d, 可按個人能力購買, 好似水樽由二十幾蚊到過百蚊都有

all_loving_it 2012-6-29 03:53:17 AM
我岩岩睇左喇,唔該

兔兔身體所需要既維他命可以係兔糧同日常飲食之中攝取, 正常5需要額外再比維他命佢地食, 除左某部份身體健康有問題, 并且經醫生處方先需要, 你所講身體5識制做維他命, 係天竺鼠同葵鼠, 佢地係身體無法自己制做維他命C, 所以佢地需要額外補給, 而兔兔係5需要, 只要比返兔兔應該食既野, 就係對佢地最好最合適

all_loving_it 2012-6-29 04:00:26 AM
我岩岩睇左喇,唔該

兔糧方面, 以選擇淨糧, 粗千維含量不少於22%以上, 我無比個cucpi既, 可以考慮APD, OXBOW, N.E., MOMI, 你5係一定要去Q-PET到買

草粉方面, 兔兔平日飲食正常, 健康既時候5需要比佢食, 但最好都係買黎看門口, 因為兔兔5舒服既時候會5願食野, 依個時候就要你人手餵食, 否則兔兔無野落肚, 會腸停腸慢, D便便會積聚腸胃入面, 如果兔兔超過8個鐘5食野, 無便便或大量食糜積累體內, 會產生致死毒素或因急性脂肪肝死亡

快速發帖