1P 幣
我諗住養兔仔,但係用品同埋糧食都希望大家比比意見
我想用momi 1st cut同埋momi a草.糧就excel幼兔.各一半比兔兔食?
而籠底就想用備長碳尿片同麥草粒.而wc就麥草粒
咁如果佢個身有臭味.係咪都唔可以用專用沖涼粉幫佢沖,因為我以前d鼠鼠都係咁用.
因為我係新手,睇左兔兔寶典,但都有以上既問題.唔該

Adriannelcy 2012-6-17 02:05:01 AM
籠底我一向唔俾料 。。。淨係去廁所個角落頭放木康同貓砂 。。。
唔使沖涼粉 。。。佢自己會清理自己 。。。最重要保持籠的清潔 。。。
ccychoy 2012-6-17 11:01:05 AM
如果未學識去wc籠底就要用料.但一d兔兔會咬尿片尼食.如果食既話就5用得
未夠六個月無限提供a草及一些t草.糧每次1-2匙每日兩次
只要每日梳毛就可以保持乾淨.5好用乾洗粉.
一些兔兔可能因發情期都會有異味.如果你覺得臭可以定期幫兔兔清臭線
貓仔兔 2012-6-18 01:01:07 AM 來自手機
尿片同麥草粒兔兔都可能會食,尤其是後者係用草做,兔兔會勁食,雖然產品制造商話食左無問題,但係最好都唔好用,幼兔未識去厠所籠底可以用carefresh,建議買平底籠,因為豬仔板嗰啲兔兔易有腳瘡,但平底都要鋪毛巾/carefresh,可以預防兔企硬地生命腳瘡機會...
另外,除左買兔之外,可以考慮領養...
養之前,儲定約5000元兔兔基金俾佢睇dr.用,養得就要家人同意,有愛心同埋兔有事一定要照顧左佢先,希望你可以成為一個盡責嘅兔奴!^^
貓仔兔 2012-6-18 01:03:14 AM 來自手機
Adriannelcy 發表於 2012-6-17 02:05 AM
籠底我一向唔俾料 。。。淨係去廁所個角落頭放木康同貓砂 。。。
唔使沖涼粉 。。。佢自己會清理自己 。。 ...

籠底都要墊毛巾/carefresh/地毯等,因兔腳跟平底籠摩擦會令兔生腳枕/瘡,因為兔係要企軟地的!
貓仔兔 2012-6-18 01:04:37 AM 來自手機
ccychoy 發表於 2012-6-17 11:01 AM
如果未學識去wc籠底就要用料.但一d兔兔會咬尿片尼食.如果食既話就5用得
未夠六個月無限提供a草及一些t草.糧 ...

有兔友問了獸醫,兔是不用替他們清臭腺的...
all_loving_it 2012-6-18 04:36:10 AM
貓仔兔 發表於 2012-6-18 01:04 AM
有兔友問了獸醫,兔是不用替他們清臭腺的...

要睇情況

如果兔兔本身體味5大, 係5需要清臭腺

但有部份雌性既兔兔, 特別係發情期間, 體味係較重, 因為佢既分泌物多

如果係依個情況之下, 就需要同兔兔清臭腺
all_loving_it 2012-6-18 05:27:56 AM

草方面 :
T 草  :  無限量供應比兔兔, 份量係兔兔身型大小既兩倍 (以渣實計算)
A草  :   6個月以下既幼兔, 每日可以比兔兔體型大細既1/3份量 (以渣實計算)
干糧 :  每日可以比1-2湯匙
6-8個月大 : 要開始慢慢同佢減A草既份量
8個月以上既成兔 : 停餵A草, 轉食成兔糧, 可以開始慢慢比新鮮既蔬菜

8個月以下既幼兔因為消化系統較為敏感, 生果同新鮮既蔬菜都5好比兔兔食

墊材方面, 要好視乎兔兔既需要 :
- 如果籠入面已經放夠墊材, 就5需要放尿片, 因為尿片吸濕量好少, 如果有人睇住兔兔可以及時同佢換已尿濕既尿片, 5係既話, 兔兔再企/訓係上面, 反而會整污jo佢

all_loving_it 2012-6-18 05:28:24 AM
墊材可以選擇carefresh, 木粒, 紙粒同兔協用開既大片木屑, 麥草粒
有部份兔兔好鐘意食麥草粒, 如果你觀察兔兔有依個情況, 就選擇其他類別既墊材

但某d兔兔5會走去食麥草粒, 反而好鐘意食木粒, 紙粒, 如果係敢你一定要同佢馬上換走, 因為依幾種墊材食落肚, 係會塞腸, 極之危險

因為每只兔兔佢地都有5同既喜好同習慣, 所以要依靠兔爸兔媽去細心觀察, 再尋找一個對兔兔最好既照顧方式

- 廁所方面 :
可以既話, 最好連個隔網都拎走, 對兔兔既腳仔有好處, 佢企上去得舒服d, 容易學識d

兔兔會自己清潔身體, 5需要刻意用沖涼粉同佢沖, 因為市面上既兔兔沖涼粉大多含化學物質, 而且會係使用過程中令兔兔吸入粉末, 對佢既呼吸系統5好

其實只要保持籠, 廁所既清潔衛生, 基本上都5會有咩味

有部份雌性既兔兔既分泌物較多, 就會有較大陣體味, 如果係敢, 你同佢清理臭腺即可
all_loving_it 2012-6-18 05:41:54 AM
另外, 你需要準備一D兔兔方面既應急品 :

<可於獸醫診所購買>
1) OXBOW / APD營養草粉
2) 1ml 餵食針筒

<藥房可以買到>
3) 無色既生理鹽水
4) 碘酒
all_loving_it 2012-6-18 05:50:22 AM
貓仔兔 發表於 2012-6-18 01:01 AM
尿片同麥草粒兔兔都可能會食,尤其是後者係用草做,兔兔會勁食,雖然產品制造商話食左無問題,但係最好都唔 ...

用咩墊材要經過觀察兔兔對墊材既反應 :
- 有某D兔兔5食麥草粒, 但走去食木粒或紙砂之類, 食左落肚會塞腸, 好危險

Dylan 2012-6-18 12:25:06 PM
你要預留金錢,假期.如果兔兔 desex 或者病咗,要請假去帶兔兔睇醫生同睇住佢.
oyingo 2012-6-18 06:43:03 PM
我想養男仔.但係男都要絕育?
因為我覺得佢地要絕育好慘,所以先唔養女仔
同埋我想買果寵係抽屜黎,會唔會好d
ccychoy 2012-6-18 06:59:08 PM
oyingo 發表於 2012-6-18 06:43 PM
同埋我想買果寵係抽屜黎, ...

試過用抽屜
大洗果時超難洗.洗到我成隻野甘= ="
ccychoy 2012-6-18 07:04:40 PM
oyingo 發表於 2012-6-18 06:43 PM
同埋我想買果寵係抽屜黎, ...

男仔生癌機會無女仔甘高.但一有事醫藥費當然高la
但發情前絕左可以防噴尿.un人等壞習慣
我隻b就未絕.噴尿果時真公可以噴到幾米遠.牆果d漬真系激死

快速發帖