1P 幣
我諗住養兔仔,但係用品同埋糧食都希望大家比比意見
我想用momi 1st cut同埋momi a草.糧就excel幼兔.各一半比兔兔食?
而籠底就想用備長碳尿片同麥草粒.而wc就麥草粒
咁如果佢個身有臭味.係咪都唔可以用專用沖涼粉幫佢沖,因為我以前d鼠鼠都係咁用.
因為我係新手,睇左兔兔寶典,但都有以上既問題.唔該

all_loving_it 2012-6-29 04:02:45 AM
oyingo 發表於 2012-6-29 01:04 AM
買左針梳仲洗唔洗按摩梳

針梳係可以將打結既毛髮梳理, 將死毛梳出, 而按摩梳最有用既時候就係兔兔換毛既時候, 因為換毛會甩好多毛, 佢一梳就可以將死毛依附係按摩梳到, 好好用
all_loving_it 2012-6-29 04:07:17 AM
oyingo 發表於 2012-6-29 01:01 AM
草粉係寵物店買,定e生好
因為我book body check都應該會好耐
我會加油,兔奴進發 ...

如果係寵物店到, 只有APD草粉可以買到, 有部份寵物店係有OXBOW, 不過, 一定要有醫生紙先買到

獸醫一般都係出售OXBOW既草粉

如果你去寵物店買APD草粉, 你要注意到期日, 因為APD個期都幾短, 一般都係3-4個月

而OXBOW個期就耐好多
all_loving_it 2012-6-29 04:11:59 AM
oyingo 發表於 2012-6-25 09:06 PM
如果紅眼既兔仔 ,有冇咩特別需要照顧定飲食
會唔會特別惡

兔兔眼既顏色係受身體本身既色素影響, 飲食方面都係一樣, 5需要特別照顧

兔兔同人一樣, 都有5同既性格, 5會因為紅眼就特別惡
oyingo 2012-6-29 11:54:24 AM
唔該哂你丫,
咁我就買針同按摩梳喇
咁依家咁熱,洗唔洗買雲石?
雲石,鋁定冰種好
如果係雲石會唔會太凍,凍親
oyingo 2012-6-29 11:34:33 PM
同埋我想買2kg momi a草
另外買36oz momi 1st cut
因為我睇文見到bb都要俾t草
但分量7 a草 3t草,得唔得
貓仔兔 2012-6-30 09:48:18 AM 來自手機
oyingo 發表於 2012-6-29 11:34 PM
同埋我想買2kg momi a草
另外買36oz momi 1st cut
因為我睇文見到bb都要俾t草

應該係食t草為主,a草早晚一執就得!^^
oyingo 2012-6-30 09:52:44 AM
佢係bb 唔係a草咩
我睇文果陣話要多啲營養既?
咁係咪多t草,3a草 夠唔夠
Adriannelcy 2012-8-30 10:04:56 PM
貓仔兔 發表於 2012-6-18 01:03 AM
籠底都要墊毛巾/carefresh/地毯等,因兔腳跟平底籠摩擦會令兔生腳枕/瘡,因為兔係要企軟地的! ...

我冇鋪 。。但一隻都冇生播 。。
貓仔兔 2012-9-9 04:01:03 PM
Adriannelcy 發表於 2012-8-30 10:04 PM
我冇鋪 。。但一隻都冇生播 。。

咁好彩?不過墊番係好啲架!不過有時腳底毛毛會遮住腳枕,要check清楚呀!當然我都希望你啲兔兔無事啦!^^
DomDomPig 2012-9-9 11:50:25 PM
貓仔兔 發表於 2012-9-9 04:01 PM
咁好彩?不過墊番係好啲架!不過有時腳底毛毛會遮住腳枕,要check清楚呀!當然我都希望你啲兔兔無事啦!^^ ...

我都冇鋪呀,好彩隻腳仔冇事。
其實我好想鋪毛巾架,但卒卒起晒勢咁咬我驚咬下咬下唔覺意吞落肚塞住條腸就慘啦

快速發帖