我想問邊到有較便宜的兔兔BODY CHECK?

請各位指教!

我還想知兔兔要幾內body check 一次?
Dylan 2012-6-20 01:12:08 PM
東區動物醫院平但唔係兔醫
兔醫一般$250
Checked 無慢性病,一年 check 一次.有肝腎病,半年 check 一次
smallsuishan 2012-6-20 02:07:09 PM
便宜的兔兔body check 間間都差唔得遠

但係 兔兔有病既話, 就一定冇可能平
樓主 我勸你由今日開始草錢, 萬一兔兔有事你都有錢帶佢睇醫生
all_loving_it 2012-6-20 08:51:14 PM
如果係單純body check一般價錢5會差太遠

不過, 建議搵返睇兔兔比較多既醫生

其中九龍動物醫院既Dr. Ma幾好, 診金$250

另大圍珍禽Dr. Tiger都好好, 診金$290

我自己既兔兔係睇開Dr. Tiger

如果兔兔平日無咩問題, 都比較健康, 可以每年去body check一次

若兔兔係身體5好, 有咩慢性病, 可再向醫生咨詢幾耐再去check

若4歲或以上, 可以同兔兔做血液檢查肝腎方面有無問題

另最好自己每個月同兔兔磅重, 確定體重係咪穩定, 如果發現體重明顯下降, 就要同兔兔去睇醫生檢查一下
AliceWong 2012-6-21 08:19:45 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-20 08:51 PM
如果係單純body check一般價錢5會差太遠

不過, 建議搵返睇兔兔比較多既醫生

因為我係第一次見兔e

而且我的預算得200
貓仔兔 2012-6-21 09:07:22 PM 來自手機
AliceWong 發表於 2012-6-21 08:19 PM
因為我係第一次見兔e

而且我的預算得200

咁...真係唔夠wor,如果兔兔無事,dr.ma都要$250,老老實實,妥善養兔要用很多$,你要諗清楚點樣儲定$,唔好搞到佢咁慘呀...
另外...佢而家有無食多左草呀?
all_loving_it 2012-6-21 09:14:31 PM
AliceWong 發表於 2012-6-21 08:19 PM
因為我係第一次見兔e

而且我的預算得200

就算5係搵兔醫BODY CHECK, 一般起碼$250禁上下

敢你只好再加多少少預算啦

你係學生定係......
AliceWong 2012-6-21 11:00:17 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-21 09:14 PM
就算5係搵兔醫BODY CHECK, 一般起碼$250禁上下

敢你只好再加多少少預算啦

學生@@
兔兔的一切都要自己比t,.t
AliceWong 2012-6-21 11:07:27 PM
貓仔兔 發表於 2012-6-21 09:07 PM
咁...真係唔夠wor,如果兔兔無事,dr.ma都要$250,老老實實,妥善養兔要用很多$,你要諗清楚點樣儲定$,唔好 ...

都係月頭買個包36oz
不過好似肥左D
all_loving_it 2012-6-21 11:18:30 PM
AliceWong 發表於 2012-6-21 11:00 PM
學生@@
兔兔的一切都要自己比t,.t

明白, 敢你無幫兔兔預備個基金?

兔兔最好1歲前做絕育, 價格差5多$2000

萬一兔兔5好彩, 有咩頭暈身熱, 要一定要去睇醫生, 每次最起碼幾百蚊, 分分鐘個千

你有無咩打算
貓仔兔 2012-6-21 11:31:13 PM 來自手機
AliceWong 發表於 2012-6-21 11:07 PM
都係月頭買個包36oz
不過好似肥左D

而家放暑假,去搵份暑期工啦!努力啲都可以搵到幾千蚊做兔兔基金...加油呀,養得就要好好計劃!^^

兔兔其實食好多野架,你可以晚上俾佢個身咁大嘅草佢,等佢食多啲,朝早至逐少逐少加...一定要餵多啲,而有啲兔兔真係唔食1 cut,要混2cut,佢至會食多啲,養好腸胃,都少啲睇dr.機會,至於草草使費,可以一次買多啲,咁會平好多架!
AliceWong 2012-6-21 11:32:11 PM
all_loving_it 發表於 2012-6-21 11:18 PM
明白, 敢你無幫兔兔預備個基金?

兔兔最好1歲前做絕育, 價格差5多$2000

其實得佢自己一個!我想唔洗絕育
AliceWong 2012-6-21 11:41:12 PM
貓仔兔 發表於 2012-6-21 11:31 PM
而家放暑假,去搵份暑期工啦!努力啲都可以搵到幾千蚊做兔兔基金...加油呀,養得就要好好計劃!^^

兔兔其 ...

好難搵暑期工!!
個個都唔請暑期工,只係請長工!
都要求9月要工作
all_loving_it 2012-6-21 11:48:28 PM
AliceWong 發表於 2012-6-21 11:32 PM
其實得佢自己一個!我想唔洗絕育

兔兔係仔定女黎?
all_loving_it 2012-6-21 11:53:23 PM
AliceWong 發表於 2012-6-21 11:41 PM
好難搵暑期工!!
個個都唔請暑期工,只係請長工!
都要求9月要工作

你可以去7-11, KFC之類到做, 佢地都有請暑期工

快速發帖