唔知大家既兔兔 幾大 / 養左幾耐先識得自己去廁所呢?
論壇上同書上提及既方法我都有嘗試跟住做 , 但成效好似冇咩

請大家分享下教既過程同方法, 等我地呢d 兔兔未識去廁所既主人學習學習

Da_25 2012-7-17 08:41:51 AM
我個DIN DIN都係仲未識去廁所,佢係會去廁所VV,但亦會周圍VV, 因為佢仲未識去廁所,我個籠底仲用緊木板,但因為木板吸尿會潮濕有味,我已經買多塊日日同佢替換,但我次次用完白醋洗籠佢都繼續周圍屙,我又試過拎走塊木板教,諗住就咁放墊材係底,但佢又走去食,唔放墊材佢又踏到隻腳濕。。。我都教到唔知手點教好又唔知係咪用錯方法。。樓主。。我地要繼續努力
dongdong 2012-7-21 10:42:42 PM
我的小兔六個月,男仔,最近發現牠呵了些白色液體,那昰什么,牠其餘一切正常,該如何處理?
小黑與我 2012-7-22 12:07:52 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-17 05:15 AM
我而家有5只兔兔

其中長公主大約1星期學識

總理好有管家婆feel
小黑與我 2012-7-22 12:08:44 AM
Da_25 發表於 2012-7-17 08:41 AM
我個DIN DIN都係仲未識去廁所,佢係會去廁所VV,但亦會周圍VV, 因為佢仲未識去廁所,我個籠底仲用緊木板,但 ...

你用邊種墊料啊? 一係試下換第二種,食左唔係太好
all_loving_it 2012-7-22 01:39:06 AM
小黑與我 發表於 2012-7-22 12:07 AM
總理好有管家婆feel

係呀, 好儘責
all_loving_it 2012-7-22 09:06:08 AM
dongdong 發表於 2012-7-21 10:42 PM
我的小兔六個月,男仔,最近發現牠呵了些白色液體,那昰什么,牠其餘一切正常,該如何處理? ...

5正常

你所講既白色液體係尿, 即係蛋白尿 (鈣尿) , 係飲食搭配出現問題所致, 尿尿入面既含鈣量超標

兔兔平日既餐單係點?  咩牌子既糧草?  每樣分量係幾多?  飲水量如何?
all_loving_it 2012-7-22 09:12:10 AM
Da_25 發表於 2012-7-17 08:41 AM
我個DIN DIN都係仲未識去廁所,佢係會去廁所VV,但亦會周圍VV, 因為佢仲未識去廁所,我個籠底仲用緊木板,但 ...

你兔兔用咩墊材?  你比其他墊材試下, 應該5會全部牌子同種類既墊材兔兔都食

5建議用木板黎墊籠底, 因為吸左尿之後既木板好易藏菌, 易有真菌同木蝨

而且一旦木板吸左尿味, 好難清除, 兔兔係會跟有尿味位置黎尿尿, 如果木板上有尿味, 兔兔會繼續係上面去

Da_25 2012-7-22 03:50:39 PM
小黑與我 發表於 2012-7-22 12:08 AM
你用邊種墊料啊? 一係試下換第二種,食左唔係太好

我用過紙砂同carefresh,會唔會一塊塊軟軟地佢都鍾意食呢
Da_25 2012-7-22 03:52:20 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-22 09:12 AM
你兔兔用咩墊材?  你比其他墊材試下, 應該5會全部牌子同種類既墊材兔兔都食

5建議用木板黎墊籠底, 因為 ...

我再試下第二種墊材,有咩好提議
Dalki 2012-7-22 05:34:35 PM
我隻兔兔淨係小便先係toilet 去~~
大便仲周圍去~~~~~~
dongdong 2012-7-22 08:47:14 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-22 09:06 AM
5正常

你所講既白色液體係尿, 即係蛋白尿 (鈣尿) , 係飲食搭配出現問題所致, 尿尿入面既含鈣量超標

我的小兔每天兩次新鮮蔬果,ox bow
乾糧和alealfa hay各次,無艱次ox bowtimothy hay
dongdong 2012-7-22 08:55:49 PM
乾糧和A草份量是隨手一執,蔬菜約二條菜心,生果約1/8蘋果。
小黑與我 2012-7-22 09:28:40 PM
Da_25 發表於 2012-7-22 03:50 PM
我用過紙砂同carefresh,會唔會一塊塊軟軟地佢都鍾意食呢

一係試下oxbow麥草粒,呢隻話食左落肚都無害架
kincw11 2012-7-24 02:57:46 AM
dongdong 發表於 2012-7-22 08:55 PM
乾糧和A草份量是隨手一執,蔬菜約二條菜心,生果約1/8蘋果。

乾糧都隨手一執 ??  有無睇下包裝上面鈣質含量高唔高呀 ??

兔仔會從尿液排出七成鈣質,所以食物會影響到尿液顏色。

每餐一執乾糧可能太多喇~~~人地教我比乾糧正常每餐最多比一匙羹 (湯羹平羹) ~~

比太多就可能會吸收太多鈣,引致生石,咁就大鑊喇。

其次生果糖份太高,對兔仔黎講唔應該日日食,維他命用新鮮菜補充就夠,不過一樣唔可以太多,而且唔係隻隻菜都食得既,詳情要上兔協個 home page 睇清楚。
dongdong 2012-7-26 12:33:03 AM
kincw11 發表於 2012-7-24 02:57 AM
乾糧都隨手一執 ??  有無睇下包裝上面鈣質含量高唔高呀 ??

兔仔會從尿液排出七成鈣質,所以食物會影響 ...

謝謝你的意見,我會減少乾糧的份童,覘現在令我回到當初做紝新手媽咪約感覺:-)

快速發帖