唔知大家既兔兔 幾大 / 養左幾耐先識得自己去廁所呢?
論壇上同書上提及既方法我都有嘗試跟住做 , 但成效好似冇咩

請大家分享下教既過程同方法, 等我地呢d 兔兔未識去廁所既主人學習學習

all_loving_it 2012-7-27 11:07:08 PM
wendy 發表於 2012-7-27 10:03 PM
如果第一次比菜,我唔會比一條咁多o架,我只會比1/4或更少佢試,視乎塊菜o既大細,無問題第二晚再比1/4, ...

敢要睇下佢既便便水份多到咩程度?  只係表面小小濕定係點?
all_loving_it 2012-7-27 11:18:50 PM
如果第一次比菜,我唔會比一條咁多o架,我只會比1/4或更少佢試,視乎塊菜o既大細,無問題第二晚再比1/4, ...

你而家比兔兔試新菜個進度無問題

兔兔其實可以食既菜都5少, 可以嘗試比 :
虎麥菜, 芥藍, 芫西, 西藍花, 小棠菜, 黃帝菜, 唐生菜, 羅馬生菜, 火箭菜, 甘筍葉, 通菜, 菜心, 燈籠椒, 青瓜

仲有好多....................

蘿蔔葉 : 因為含鐵量較高, 所以每星期份量5好超過50ML既份量
南瓜 : 因為含糖量較高, 每星期份量5好超過3湯匙
蕃茄 : 因為含有大量的膠質、果質、柿膠粉、可溶性收斂劑等成分, 每次份量不宜超過半個, 一星期可以比2次到
芹菜, 西芹 : 因為含鈣量較高, 每星期份量不宜多過3湯匙既份量)

要注意蕃茄同青瓜5可以同時間比兔兔食
all_loving_it 2012-7-27 11:19:52 PM

兔兔食既蔬菜, 以多種類同變化比較好, 兔兔可以吸收更多營養同維生素
wendy 2012-7-28 12:39:23 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-27 11:18 PM
你而家比兔兔試新菜個進度無問題

兔兔其實可以食既菜都5少, 可以嘗試比 :

點講呢?摸落去食完菜後o既便便比平時o既多少少濕,如果係地磚上便便,拎起便便之後會有一小堆細細粒o既水珠仔!

咦,原來通菜同都可以食。黃帝菜係咪似娃娃菜o個隻菜呢?
我想問下虎麥菜即係咩菜?芥藍未見過,係咪要citysuper o個類超市先有?
all_loving_it 2012-7-28 04:13:14 PM
wendy 發表於 2012-7-28 12:39 PM
點講呢?摸落去食完菜後o既便便比平時o既多少少濕,如果係地磚上便便,拎起便便之後會有一小堆細細粒o既 ...

黃帝菜即係茼蒿

5好意思, 打錯字, 我想講芥蘭, 5係芥藍

虎麥菜即係虎麥菜

如果你兔兔食完唐生菜有一小堆細細粒既水珠, 敢就建議你5好比依只菜佢食, 正常5應該有敢既情況
wendy 2012-7-29 08:48:41 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-28 04:13 PM
黃帝菜即係茼蒿

5好意思, 打錯字, 我想講芥蘭, 5係芥藍

虎麥菜我未聽過喎,係咪類似油麥菜?
我都估生菜唔多o岩佢食,一係唔適合佢腸胃,一係太多水份!
咁我會繼續比其他菜菜佢試,睇下邊隻o岩佢食先~~~
雪比ma 2012-8-4 06:40:30 PM
一日就識去次所
我係but哂佢d屎落個次所..跟住由佢..
得閒見到出面有d屎又but返落去...
跟住同佢講,記住吾好屙出界,之後就識去啦!!
Rooneymanunited 2012-8-15 12:51:48 AM
我果隻七個月大帶返黎一兩日就識

快速發帖