唔知大家既兔兔 幾大 / 養左幾耐先識得自己去廁所呢?
論壇上同書上提及既方法我都有嘗試跟住做 , 但成效好似冇咩

請大家分享下教既過程同方法, 等我地呢d 兔兔未識去廁所既主人學習學習

all_loving_it 2012-7-26 04:28:08 AM
dongdong 發表於 2012-7-22 08:55 PM
乾糧和A草份量是隨手一執,蔬菜約二條菜心,生果約1/8蘋果。

兔糧既份量早晚各1湯匙平口份量 (以外賣白色膠匙為準)

另生果 (如萍果) 糖份太高, 5可以日日比兔兔食, 只可以當為零食 (一星期5好超過半湯匙, 以外賣白色膠匙為準)

)

兔兔攝取糖份過多, 好容易引起脹氣, 引起腸胃問題, 加速腸道中既害菌增生
亦容易蛀牙, 對牙仔5好同較易有尿道問題

一般8個月以下既幼兔因為腸胃敏感問題, 所以5建議比新解蔬菜同生果

8個月以下既幼兔飲食應該分別為  : 水, A草, T草, 兔糧
菜心記得要扎左菜花, 5可以比兔兔食

兔兔既消化系統腸胃有個習慣適應性, 所以每日最好定時定量餵兔兔, 有助維持佢消化系統既健康
all_loving_it 2012-7-26 04:41:53 AM
kincw11 發表於 2012-7-24 02:57 AM
乾糧都隨手一執 ??  有無睇下包裝上面鈣質含量高唔高呀 ??

兔仔會從尿液排出七成鈣質,所以食物會影響 ...

5係所有年紀既兔兔都係可以食蔬菜黎攝取維生素, dongdong佢既兔兔係6個月大既幼兔, 所以5建議佢比新鮮蔬菜兔兔食, 因此佢兔兔既既飲食係由水, A草, T草, 兔糧所組成, 因此, 幼兔應該係透過兔糧黎攝取維生素

另外, 因為每種蔬菜所含既維生素同營養都5同, 亦5係全面, 所以儘可能提供多樣化既蔬菜比兔兔食, 維持身體所需, 若可以每日比3種5同既蔬菜, 并可以每日既種類5同, 可以5洗比兔糧兔兔食

如果正常黎計, 如果係成兔, 小至中型兔, 每日可以比2杯250ML份量既新鮮菜兔兔食, 若有比新鮮蔬菜, 可以相對減少兔糧既份量 (即係每日比半至一湯匙)

若5比兔糧, 每日可以比3杯250ML份量既蔬菜

而兔兔尿尿顏色5同, 除左受食咩既影響之外, 亦會因為兔兔身體狀況而有5同既顏色
all_loving_it 2012-7-26 04:46:34 AM
Da_25 發表於 2012-7-22 03:52 PM
我再試下第二種墊材,有咩好提議

CAREFRESH係紙棉, 用紙做, 而紙砂亦係用紙做, 可能佢鐘意食紙

你嘗試轉用木粒 + ASPEN大片木屑, 依兩樣5係紙做, 你睇下佢食5食

再5得, 嘗試轉用OXBOW麥草粒
Da_25 2012-7-26 08:36:19 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-26 04:46 AM
CAREFRESH係紙棉, 用紙做, 而紙砂亦係用紙做, 可能佢鐘意食紙

你嘗試轉用木粒 + ASPEN大片木屑, 依兩樣5 ...

好~~~THX

仲有人地教我係用飲野加糖果隻匙黎餵糧, 仲要有時我見佢有盲腸便我仲減糧, 比大半匙...
咁我隻兔咪唔夠營養??我使唔使加返糧比佢呀??

我最近由MOMI 2 CUT轉左1 CUT, D 屎屎開始大粒左, 但數量我覺得比以前少左, 同埋食少左草,
佢成日只係揀花黎食......係咪唔正常??
all_loving_it 2012-7-26 10:37:33 AM
Da_25 發表於 2012-7-26 08:36 AM
好~~~THX

仲有人地教我係用飲野加糖果隻匙黎餵糧, 仲要有時我見佢有盲腸便我仲減糧, 比大半匙...

5洗客氣,

你只兔兔而家幾大?  

平日除左比T草佢之外, 仲有比咩佢食?  每樣份量係幾多?   佢飲水方面大約幾多到?
Da_25 2012-7-26 03:36:26 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-26 10:37 AM
5洗客氣,

你只兔兔而家幾大?  

佢四個幾五個月大,早晚一匙糧,早上一執a草,t草無限量供應,無比其他一野食佢呀,飲水方面一日500-800ml度
all_loving_it 2012-7-26 04:04:07 PM
Da_25 發表於 2012-7-26 03:36 PM
佢四個幾五個月大,早晚一匙糧,早上一執a草,t草無限量供應,無比其他一野食佢呀,飲水方面一日500-800m ...

500ml-800ml????? 0.5-0.8公升?????

你只係咪賓尼兔?

知5知佢而家幾重到?
Da_25 2012-7-26 06:20:09 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-26 04:04 PM
500ml-800ml????? 0.5-0.8公升?????

你只係咪賓尼兔?

係賓尼呀,做咩呀,飲得少得滯呀???我仲未帶佢做body check ,唔知佢幾重呀
all_loving_it 2012-7-27 07:19:57 PM
Da_25 發表於 2012-7-26 06:20 PM
係賓尼呀,做咩呀,飲得少得滯呀???我仲未帶佢做body check ,唔知佢幾重呀

你兔兔既年紀黎計如果一日真係飲500ML至800ML梗係5少, 而且可以話真係好多, 你不如檢查下個水樽有無漏水滴水之類?

正常黎講, 兔兔每日既飲水量係會受天氣, 食物同氣溫影響, 但每公斤每日應該飲50ML-100ML依個範圍

另外, 兔兔每日飲食量都係好穩定, 份量係差5多, 即係飲開100ML, 日日都係差5多先係, 如果你兔兔有時飲500ML, 有時飲650ML 800ML敢既話已經有問題, 因為相差既比例太大啦

你再留意一下你兔兔既尿尿顏色係點?  會5會係好清?  會5會好尿頻?  有無滴尿?

兔兔飲水量過多, 有可能係因為腎臟有事
all_loving_it 2012-7-27 07:21:11 PM
Da_25 發表於 2012-7-26 08:36 AM
好~~~THX

你兔兔而家只有4-5個月大, 身體處於發育階段, 身體同各器官需要吸收足夠營養先可以圓滿發展, 如果按你而家比兔糧份量真係5足夠, 最起碼要比2湯匙, 如果你見佢有營養便, 你寧願比少D "A" 草都5好兔糧既原因係因為兔糧入面5單止得營養, 而且佢本身含有兔兔身體所需既維生素, 而維生素對兔兔黎講好緊要, 如果身體入面缺乏某種維生素嚴重可以出現健康問題

如果你係同兔兔加兔糧份量5好一次過加, 你可以每餐續少續少加比佢比較好

另外, 你兔兔一直食開MOMI 2CUT 佢食慣左, 你一下只轉1 CUT比佢, 佢食5慣或者佢5鐘意食所以食少左, 并5出奇, 但5係好事, 你可以嘗試1CUT + 2CUT溝黎餵, 睇下情況, 你所講兔兔只係食花花, 敢當然5得啦, 而且花花食多, 對佢腸胃無咩益, 可以既話, 你將花花挑出黎, 5好比禁多佢食

如果你嘗試將1CUT + 2CUT佢都5多願食既話, 你再試下溝其它牌子既T草餵比佢, 觀察佢既情況

Da_25 2012-7-27 08:35:44 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-27 07:21 PM
你兔兔而家只有4-5個月大, 身體處於發育階段, 身體同各器官需要吸收足夠營養先可以圓滿發展, 如果按你而 ...

佢d尿係黃色架, 咁我要慢慢同佢加返糧先得喇

唉....鋪頭果個又叫我唔好比咁多糧佢喎.....
又話轉草唔洗溝.....錯哂

我會拎多包2cut返黎溝
再次唔該哂你.........
all_loving_it 2012-7-27 09:31:58 PM
Da_25 發表於 2012-7-27 08:35 PM
佢d尿係黃色架, 咁我要慢慢同佢加返糧先得喇

唉....鋪頭果個又叫我唔好比咁多糧佢喎.....

係呀, 你慢慢同佢加返兔糧既份量

請恕我直言, 大部份寵物用品店既員工根本都未必知道正確點先係岩

好多人都話轉草5需要加, 其實真係5太好

雖然大家都係T草, 但係5同牌子, 收割次序5同既草, 實際上係有分別, 包括種植既土壤, 氣候, 方式, 後加工既程序, 所以5同既草當中既成份, 營養含量同味道都會有分別, 好似以MOMI CUT 2 同 CUT 1已經不同

而兔兔佢地既消化系統好敏感, 亦有規律性, 佢地對口味亦有習慣性, 特別係幼兔, 所以改變佢地飲食係要一步步, 5係既話, 可以引起腸胃問題

5洗客氣, 如果有咩問題, 你可以再提出, 只要係我知道, 一定會好樂意同你分享

我亦祝願你同兔兔永遠健健康康, 平平安安, 幸幸福福
wendy 2012-7-27 09:32:14 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-26 04:28 AM
兔糧既份量早晚各1湯匙平口份量 (以外賣白色膠匙為準)

另生果 (如萍果) 糖份太高, 5可以日日比兔兔食,  ...

原來8個月前腸胃會比較敏感,唔怪得我隻兔仔係10個月大前未食得菜住。
佢5~6個月大時開始比菜佢試,但一食少少就軟便,於是問養兔o既朋友:「食食下就會慣,唔使驚!」
後來去做body check,獸醫話仔仔:「....腸胃比較敏感,唔ok就唔好夾硬比,不過當然最好日日都有菜食啦,但係食唔到都無法!」
後來到大約10個月大時試食菜雖,雖然便便有濕濕地,但係無軟便,宜家佢一見到菜就發狂

唔該哂呀,又學多樣o野,我初初仲以為係仔仔與兔不同o忝,嘻嘻~~~~~
all_loving_it 2012-7-27 09:43:33 PM
wendy 發表於 2012-7-27 09:32 PM
原來8個月前腸胃會比較敏感,唔怪得我隻兔仔係10個月大前未食得菜住。
佢5~6個月大時開始比菜佢試,但一 ...

一般黎講, 兔兔係大約8個月可以慢慢比菜佢食, 當然有部份兔兔因為腸胃問題, 一生都5食得菜亦大有兔在

事實上, 兔兔可以食得既蔬菜, 5等於所有兔兔都合適食用, 原因係某部份兔兔既體質, 身體狀況5合適食某部份菜

所以, 比兔兔試新菜既時候, 最好比一, 兩條去觀察佢既情況, 若兔兔本身5合適食鵝種蔬菜, 係會出現脤氣, 消化不良, 軟便, 更有可能會肚瀉既情況

如果有依幾種問題, 就5好再比同一種菜兔兔食

你兔兔食菜之後有濕便, 未必一定係因為佢5食得或者5合適食菜, 係有可能因為佢本身體質5適合食某種菜亦5出奇

你平日會比咩蔬菜兔兔食?
wendy 2012-7-27 10:03:43 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-27 09:43 PM
一般黎講, 兔兔係大約8個月可以慢慢比菜佢食, 當然有部份兔兔因為腸胃問題, 一生都5食得菜亦大有兔在

事 ...

如果第一次比菜,我唔會比一條咁多o架,我只會比1/4或更少佢試,視乎塊菜o既大細,無問題第二晚再比1/4,食多2~3日先增加到1/2,再慢慢增加到1整塊,呢個進度o岩唔o岩呢?

暫時係比唐生菜同菜芯葉多,有時會比油麥菜,白菜就無試過比(因為我唔食唔會買)。

尤其佢一食完唐生菜,一痾出o黎o既便便,幫佢清理時發覺比平時新鮮製造o既比較多o左dd水份!咁我係咪應該轉第二隻菜比佢試呢?請問我可以比咩菜佢試呢?

快速發帖