先放資料

粒粒 女  2歲半 BUNNY混貓貓

一個月之前已經打左去dr.ma到book琴日姐係7月14日絕育琴日6點鐘已經起身 幫佢執草執糧 8點鐘帶左佢落街.同兔爸一齊由屯門碼頭去九院

一路佢比兔爸拎住唔敢郁(因為佢見得兔爸幾次)
約十點半去到九院 就登記等dr.ma睇...
我抱左佢出黎攬住佢 佢痴到我實一實 兔爸餵佢乾蘋果佢唔要 係要我餵
等左一陣姑娘叫見DR.MA...直接抱佢入去
入到去DR.MA問我知唔知今日要做咩 之後都講左一次
幫佢做簡單CHECKING 所有野正常
跟住問左我一問 改佢做LOPLOP係唔係因為佢隻耳仔
我答係...再問佢有冇混巨兔同佢算唔算肥
原來佢得1.97LB.MA話佢混左貓貓但正係要左佢D毛 所以睇落勁大隻
佢頭頂都有長毛...
DR.MA都比我睇左佢D牙 好白好健康

之後就比我簽生死狀 叫我電話一定要長開 手術12點左右開始 到4~5點可以接佢
12點左右收到姑娘電話
話佢係手術期間因為麻醉藥令到心跳減慢及呼吸減慢 終止手術
打左幾支急救起伏針
問我抽唔抽血睇咩事
而家佢已經慢慢醒緊
叫我2點半黎睇佢

2點半番到黎...DR.MA叫我入手術室睇佢
仲話佢手術個陣個肚紫色 開左個寵比我睇佢話佢食左藥仲有幾支草粉
佢右耳包住左吊緊盬水 我摸摸佢 MA叫我過去睇報告
粒粒知我要走立即想起身追我 但冇力趺番係到
個刻好心痛

佢同我講左粒粒佢有貧血既問題 仲有肝有少少受損
可能因為佢太瘦
我個陣嚇左一嚇...佢咁大隻都叫做瘦...個刻更心痛 我好少比糧佢食 佢正係食草多(ORCHARD GRASS)
已經想轉番TIMOTHY
話佢而家咁既情況唔適合出院 短期內都唔會做到手術
如果夾硬做發生咩危險 我唔開心 粒粒唔開心 DR.MA自己都唔開心
聽到呢到已經好想喊
佢靜左比我控制自己情緒
叫我5點左右黎接佢

大約6點黎到(因為兔媽係旺角行番去...行到太攰遲左)
一拎到佢打開個盒 粒粒跳出黎攬實我 我唔識反應 知佢真係好驚
姑娘叫我入去救我餵佢草粉

佢食唔食野都要餵...
教我個陣粒粒含住唔咬
姑娘話佢又蝦媽咪 唔望住佢又食
手術失敗 一星期後番去睇傷口 其實唔洗BOOK?
後補回家小記
Hazel)) 2012-7-15 08:05:22 PM
MOMI,OXBOW,APD都唔食
其他我唔敢比佢
ORCHARD GRASS佢食到我要一個月訂一次9LBS
菜個邊 人食佢食 另外仲有幾種長有係屋企 而屋企都有種貓草比佢刨...
而家比糧都比兩匙半一日 平時兩匙...之前係見佢尿紅左(唔係血尿)停左一排
真係好想知有咩問題佢會有肝腎病...
Hazel)) 2012-7-15 08:09:17 PM

http://www..com/forum/index.php?action=vthread&forum=1&topic=8735
燈籠椒係唔係比紅色既佢食?迷你茄得唔得?
謝...我上網搵唔到太多貧血兔可食既補品
因佢同兔媽一樣都係貧血同肝病...可以一齊食
all_loving_it 2012-7-15 08:42:27 PM
Hazel)) 發表於 2012-7-15 08:05 PM
其他我唔敢比佢

如果以佢體型計算1個月9磅草絕對係食得5多

我屋企只貓貓兔都食10磅, 中,型既賓尼都食13磅

你比咩貓草佢食?   點解要比貓草?
all_loving_it 2012-7-15 08:45:18 PM
Hazel)) 發表於 2012-7-15 08:09 PM
http://www..com/forum/index.php?action=vthread&forum=1&topic=8735
燈籠椒係唔係比紅色既佢食?迷你茄得 ...

燈籠椒無要求一定比紅色

5好比其它種迷你茄, 要比一個個既蓄茄
all_loving_it 2012-7-15 09:00:53 PM
Hazel)) 發表於 2012-7-15 08:05 PM
其他我唔敢比佢

兔兔有肝腎病既原因好多, 包括 :
1. 長期欠缺某種維生素, 營養失衡
2. 身體入面積聚毒素過多, 肝臟負荷過重
3. 飲水量不足
4. 飲食中, 食物不新鮮, 如 : 腐壞既蔬菜, 枯草
5. 藥物
6. 吸入化學物質過多
7. 食物, 化學中毒

仲有, 好多.........
Hazel)) 2012-7-15 09:13:55 PM
係小麥草 因為係最冇農藥既新鮮菜...
all_loving_it 2012-7-15 09:22:23 PM
Hazel)) 發表於 2012-7-15 09:13 PM
係小麥草 因為係最冇農藥既新鮮菜...

小麥草5合適比兔兔食, 而且5屬於蔬菜

如果真係比小麥草, 最多為每星期比10小條, 每條不超出8CM
Hazel)) 2012-7-15 09:29:26 PM
小麥草係屬於可食用Leafy greens
http://www.rabbit.org/care/veggies.html
all_loving_it 2012-7-15 09:47:46 PM
Hazel)) 發表於 2012-7-15 09:29 PM
小麥草係屬於可食用Leafy greens
http://www.rabbit.org/care/veggies.html

係可以食, 如果5係可以食, 就5會話一星期可以比1次

不過, 只可以當為零食, 不可以多食, 亦5屬於蔬菜

我之前有向專業既兔醫咨詢過

若認為無問題要當蔬菜比, 你個人決定

因為兔兔係你自己

Hazel)) 2012-7-15 10:03:48 PM
醫生唔一定完全岩哂(呢句你可以唔認同)
我個人認為 兔兔有唔食得既野 而唔係兔兔食得既野
即係話食物入面有乜成份令兔唔可以食呢樣野
兔點都係動物 唔係大少 養到佢咁高級我認為扭曲左佢生活本能
外國甚至有主人比兔咬花生醬 都有兔係識游水
粒粒冬天有時都會比我抱佢去浸暖水沖涼(佢坐係到訓左) 沖住黎食野都得,事後我會幫佢吹番乾個身
虐唔虐兔 其實好死
all_loving_it 2012-7-15 11:24:08 PM
Hazel)) 發表於 2012-7-15 10:03 PM
醫生唔一定完全岩哂(呢句你可以唔認同)
我個人認為 兔兔有唔食得既野 而唔係兔兔食得既野
即係話食物入面有 ...

由始至終, 我無話過醫生絕對係岩,  

如之前所說, 你認為無問題咪無問題,

同兔兔24小時浸係水都5關我事

5知無啦啦點解會拉上去虐唔虐兔
Hazel)) 2012-7-15 11:49:12 PM
因為永遠用呢種方式養寵物既永遠有一班人會走出黎話虐待
DomDomPig 2012-7-16 12:26:15 AM
好彩粒粒冇事,睇到我都好肉緊呀,祝粒粒早日康復
Sylvie_Law 2012-7-16 01:29:45 AM
1.97?!!!
我兔兔3個月大,前日去dr. Ma覆診都有4.9 wor!!!!
smallsuishan 2012-7-16 08:38:28 AM
其實, 粒粒可以醒番已經好好彩!!
唔好唔開心啦~~

兔兔做手術既風險其實好高!~~
加油..好好照顧兔兔

快速發帖