已經一段時間無上黎....
但上黎想更新返之前開過個topic係問阿仔既野
唔知有冇兔友記得呢?

睇左dr. gerry都一段時間
口服, 打針既藥物都用過, 但對阿仔無咩幫助
連dr. gerry都話佢o係香港睇過咁多兔都未見過咁樣
之後佢就睇書, 話阿仔可能有一隻叫做Shope Papilloma Virus既病
佢話要問下美國 d lab有冇得做呢種化驗先再覆我...
但dr. gerry有講過, 因為阿仔而家既範圍就未必可以做到

我問dr. gerry, 阿仔打乞痴同佢鼻上面o個d"癬"係咪都有關係
佢就答左我話係無關係喎...

本身阿仔眼仔一邊有分泌物, 而家兩邊都有, 加埋個鼻仔又生所謂既"癬"既範圍又大左(而家我都唔知o個d係咩黎, 所以先叫o個d做癬), 細細個已經要不停睇e生又唔知佢做咩會咁樣....

另一樣野想講既係...每一次去睇e生, 阿仔既體重都比之前一次輕, 可能係輕左0.02kg左右咁既重量, 但今次返去(比起上次睇e生係3 weeks之後既), 今次磅輕左0.1kg......真係好唔明, 佢食草比之前係多左....

唔知呢度既兔友你地既兔兔有無呢類既問題呢?
有冇兔友可以提供一d意見係關於皮膚病既兔仔要點樣做呢....又或者係關於免疫系統上有問題既兔仔點樣去護理呢?

始終覺得阿仔本身身體差.......所以想睇下點樣令到佢strong d....

貓仔兔 2012-7-16 10:28:10 PM 來自手機
除左食t草,佢仲會食咩呢?一日食幾多?你有無問dr.點解會咁?
all_loving_it 2012-7-17 11:31:29 AM
如果按Dr. Gerry所講佢真係得Shope Papilloma Virus, 肖普(氏)乳頭瘤病毒

依個係因為感染病毒, 抵抗力不足而發病, 依種病毒大多經由蚊蟲傳染, 不過, 香港真係好少兔兔有依個問題

如果因為依種病毒而引致佢個鼻仔有敢既情況, 佢就5係廯, 係尤黎架, 屬於良性瘤, 有部份兔兔經過治療一段時間就可以康復, 但亦有某部份兔兔無法清除依種病毒, 令佢惡化為惡性腫瘤

之前聽你講佢生廯, 因為生廯會令佢打噴嚏

但佢而家5係生廯, 禁5會因為廯令佢個鼻癢刺激到佢打噴嚏, 但......醫生有無話佢點解成日打噴嚏?

而家仲係咪都有繼續打噴嚏?

其實你都睇左Dr. Gerry好一段時間, 但對兔兔既作用5多, 不如, 你再去睇多個醫生聽下佢既分析, 睇下可以點做, 不竟如Dr. Gerry自己都話佢未接觸過依種case, 如果再一直敢樣落去, 真係5係辦法, 兔兔辛苦又5開心, 你又心痛擔心

你可以考慮下搵九龍Dr. Ma或者大圍Dr. Tiger
lovin_gloria 2012-7-18 11:14:38 AM
貓仔兔 發表於 2012-7-16 10:28 PM
除左食t草,佢仲會食咩呢?一日食幾多?你有無問dr.點解會咁?

我都會餵菜同糧佢食, 但份量當然少過草啦
草就一日食佢既size多d既草既份量啦, 但而家都再食多左

之前以為癬, 但e生話佢d乞痴又唔關事....
我好似淨係問同個鼻有冇關...但e生話無關係
佢就開左d口服既抗生素俾阿仔, 但唔覺阿仔有好轉
lovin_gloria 2012-7-18 11:21:21 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-17 11:31 AM
如果按Dr. Gerry所講佢真係得Shope Papilloma Virus, 肖普(氏)乳頭瘤病毒

依個係因為感染病毒, 抵抗力不 ...

我已經book左dr. ma了, 之前都好想睇多個e生, 但阿仔接受緊療程所以無考慮

我都睇過下呢隻瘤病毒既資料, 但好似搵唔到solution?? 不過dr. gerry話有可能會自己好返

上次覆完診就停晒藥去觀察阿仔, 呢幾日我見阿仔好似無打咁多乞痴, 另外我就餵兩種菜俾佢, 同埋買左車前草同薄荷葉俾阿仔食, 少少咁食, 草o個方面就平時既t草再加d alfafa俾佢
因為覺得佢自己本身身體差, 所以睇下咁樣可唔可以加強佢個抵質

e生好似無咩講到點解打乞痴......而家希望下次去睇dr. ma會有轉機
all_loving_it 2012-7-18 05:07:43 PM
lovin_gloria 發表於 2012-7-18 11:21 AM
我已經book左dr. ma了, 之前都好想睇多個e生, 但阿仔接受緊療程所以無考慮

我都睇過下呢隻瘤病毒既資料, ...

如果真係依只病毒的確有機會自己好返

阿仔幾多年歲?  而家幾重?
all_loving_it 2012-7-18 05:11:41 PM
lovin_gloria 發表於 2012-7-18 11:21 AM

如果佢有食抗生素你要留意下佢既便便同體重方面, 佢食抗生素既時候, 醫生有無開益生菌或者有無比草粉阿仔食?  因為抗生素5單止會殺害菌亦會殺益菌, 會影響腸道既正常環境狀態
貓仔兔 2012-7-19 10:27:18 AM 來自手機

咁幾時睇呀?聽左第個dr.意見至算啦!^^
lovin_gloria 2012-7-20 12:54:11 AM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-7-18 05:07 PM
如果真係依只病毒的確有機會自己好返

阿仔幾多年歲?  而家幾重?

阿仔六個幾月,上次度0.7kg ,輕左0.1kg都好多呀...
lovin_gloria 2012-7-20 12:55:40 AM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-7-18 05:11 PM
如果佢有食抗生素你要留意下佢既便便同體重方面, 佢食抗生素既時候, 醫生有無開益生菌或者有無比草粉阿仔 ...

阿仔乜都食,即係佢唔會揀野食同食草都比以前多,便便顏色同份量都正常呢
lovin_gloria 2012-7-20 12:56:40 AM 來自手機
貓仔兔 發表於 2012-7-19 10:27 AM
咁幾時睇呀?聽左第個dr.意見至算啦!^^

會黎緊星期日見dr .ma 呀~
希望有轉機~
貓仔兔 2012-7-20 11:47:30 AM 來自手機
lovin_gloria 發表於 2012-7-20 12:56 AM
會黎緊星期日見dr .ma 呀~
希望有轉機~

希望你隻兔兔快啲好番啦!^^
lovin_gloria 2012-7-20 01:58:21 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-20 11:47 AM
希望你隻兔兔快啲好番啦!^^

阿仔: 多謝姐姐既祝福
DomDomPig 2012-7-21 01:27:26 AM
Dr.Ma真係好好架,希望佢可以醫好阿仔啦,你咁錫阿仔,佢一定會好返肥肥白白架
maggiedaub 2012-8-4 11:13:36 PM
請問睇咗  Dr Ma 未呀? 有無得醫呀? 皮膚究竟咩事呀?

快速發帖