原文轉載自 : http://www.uwants.com/viewthread.php?tid=15050854&extra=page%3D1&page=1

MK果間Q兔X賣假草

星期五夜晚唸住出MK買草比隻兔仔食,咁得番Q兔X未山門, 咁我就入去買啦, 入到去個SALES都唔係好好服務家啦, 咁我都算, 可能係我阻住人收工啦, 咁我隻兔就食開OXBOW既草, 咁佢話無啦, 咁我平時上網見APD既草好似都有唔錯既評價, 咁唸住試下買一包囉, 係咩包裝梗係未見過啦, 買左番屋企, 今日開包草來睇, 就發現個夾無日期, 都覺得奇怪, 又見佢包裝好簡陋, 跟住就上網查一查佢個包裝係咩樣, 點知原來係假草囉!!! 個SALES同我講呢隻係APD草來, 聽日就拎包草番去同佢退錢!! 以後都係去番I LOVE RABBIX 買草安心D

wendy 2012-7-27 12:22:40 PM
Q兔X成日都比人話佢賣假APD,五個月前我出去買雲石板,見到個高架頂有幾個紙皮箱,大約五磅裝size,有幾個係印住APD,有幾個就印住「Q兔草」(無LABEL的),咁o岩有個女仔買o左一箱「Q兔草」,價錢同OXBOW錯唔多,都唔平o架,不過我唔記得幾多錢!另外我又見有人買散裝的,咁我又想買一磅比兔仔試,草味好香、花草莖都好平均又無枯,但係瞄到個箱係無牌子同店員話係美國草,問佢都講唔到係咩牌子同邊樹農場種,最後都係唔敢試!
all_loving_it 2012-7-28 05:04:30 AM
wendy 發表於 2012-7-27 12:22 PM
Q兔X成日都比人話佢賣假APD,五個月前我出去買雲石板,見到個高架頂有幾個紙皮箱,大約五磅裝size,有幾個 ...

5係大牌子既糧草, 墊材, 我都5夠膽買比兔兔食同用

我個人比兔兔食野仲嚴格同小心過自己食
all_loving_it 2012-7-28 05:14:37 AM
Q兔X成日都比人話佢賣假APD,五個月前我出去買雲石板,見到個高架頂有幾個紙皮箱,大約五磅裝size,有幾個 ...

佢D草既牌子可能就係叫Q兔草
all_loving_it 2012-7-28 05:48:01 AM

其實出得去旺角, 點解5去兔協買

去兔協又可以買到需要既野, 又5會有假貨, 又可以幫到兔兔
wendy 2012-7-28 12:19:26 PM
兔協搬o左去新地址.............我未識去呀
我好怕等人送貨,我又鍾意自己親自揀草,所以遲d好天先出去搬貨,再遲多幾個月就再出去買兔仔月曆!
all_loving_it 2012-7-28 12:29:41 PM
wendy 發表於 2012-7-28 12:19 PM
兔協搬o左去新地址.............我未識去呀
我好怕等人送貨,我又鍾意自己親自揀草,所以遲d好天先出去搬 ...

我好難自己出去簡同托返屋企, 一來太忙, 工作同照顧兔兔都要好長時間, 基本上我係除左返工之外, 絕大部份都係陪兔兔同小天

二來我屋企既兔兔既食草量好大, 5知點拎

管家婆總理1只一個月就食36磅草, 仲有長公主, 侏老板, 豬腳薑, 小填格格, 小天, 遲下仲多5只
wendy 2012-7-28 12:52:18 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-28 12:29 PM
我好難自己出去簡同托返屋企, 一來太忙, 工作同照顧兔兔都要好長時間, 基本上我係除左返工之外, 絕大部份 ...

我好想問下,我隻係獅子兔,7月尾就快19個月大啦!一包5.5磅timothy草(視乎包草d莖軟定硬、香唔香),如果又軟身、又香、又新鮮o既就2~3個星期食完,如果硬身o既就要4~5個星期,咁o既食草糧會唔會太少呢?

尤其係「大換毛」期間,佢d便便成日好似流星鎚咁,兩粒便便中間有條毛毛纖維連串,真係好擔心佢食唔夠草,d毛排唔到出o黎塞d條腸就慘囉!宜家終算平安度過呢個換毛期~~~~~
DomDomPig 2012-7-28 02:03:48 PM
wendy 發表於 2012-7-28 12:52 PM
我好想問下,我隻係獅子兔,7月尾就快19個月大啦!一包5.5磅timothy草(視乎包草d莖軟定硬、香唔香),如 ...

我同你一樣呀。
我隻卒卒係獅子兔+侏儒兔,19個月大,佢淨係食 Oxbow 既Timothy草和Oxbow既糧,夠唔夠營養呢?我有時會比芥蘭佢食。
我想問乜野係小麥草呀?香草呀?我見其他網友成日講既。
另外,佢好鐘意食零食紅蘿蔔片和餅餅,我知冇益,但有時見佢咁鐘意食又忍唔住請佢食,係未唔啱呢?我見d網友話食得多會傷肝,我都有d驚呀。
請賜教
all_loving_it 2012-7-28 02:36:01 PM
wendy 發表於 2012-7-28 12:52 PM
我好想問下,我隻係獅子兔,7月尾就快19個月大啦!一包5.5磅timothy草(視乎包草d莖軟定硬、香唔香),如 ...

獅子兔係中小型既兔兔, 如果正常黎計, 係應該5只食5.5磅既T草, 依個量係侏儒兔就差5多

如果係獅子兔, 最理想係一個月食到8-9磅草到

你嘗試溝多幾只牌子既T草同其它草比佢食
all_loving_it 2012-7-28 03:06:51 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-28 02:03 PM
我同你一樣呀。
我隻卒卒係獅子兔+侏儒兔,19個月大,佢淨係食 Oxbow 既Timothy草和Oxbow既糧,夠唔夠營 ...

一般黎講, 比兔兔食足夠既T草同兔糧係可以提供兔兔身體所需

但如果可以同時比其它草 (如 : 果樹草, 燕麥草, 高山草......)兔兔, 會更好, 因為5同既牧草本身佢都有5同既養份, 可以比兔兔吸收更多方面既營養同千維

每日最好都比新鮮既蔬菜兔兔, 如果比5到3種, 每日比一種都可以, 可以既話, 5好日日都比一樣

all_loving_it 2012-7-28 03:12:54 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-28 02:03 PM
我同你一樣呀。
我隻卒卒係獅子兔+侏儒兔,19個月大,佢淨係食 Oxbow 既Timothy草和Oxbow既糧,夠唔夠營 ...

小麥草係草既一種, 亦叫佢"貓草", 有兔友會種比兔兔食, 亦有兔友將佢當有機菜餵, 兔兔并5多合適食小麥草, 最多只可以當零食, 因為佢本身既營養含量成份5適合兔兔, 小麥草人食係好有益, 但對兔兔黎講5係,

小麥草含 :
高鈣 : 比牛奶既含鈣量高出5倍 (兔兔吸收過多鈣質, 會導致泌尿系統問題, 會有結石)
高蛋白質, 碳水化合物 : 兔兔攝取過多蛋白質同碳水化合物會引致腸胃脹氣, 消化不良, 過胖, 脂肪肝
高糖份 : 容易引起腸胃問題, 蛀牙等等口腔問題

小麥草係用小麥草種子或麥米種出黎, 水種泥種都可以

兔兔既飲食以高千維, 低蛋白質, 低鈣, 低糖為要, 所以, 比兔兔食咩之前, 最好先去了解一下該食物本身既營養含量係咪適合兔兔食用

如果真係要比零食兔兔, 好似蘿蔔干不如比新鮮既紅蘿蔔或甘筍會比較好, 因為市面上既蔬果干絕大部份都添加左防腐劑, 色素, 味素等等, 如果同新鮮比較, 會係新鮮好D
另你提到既餅餅係咩餅餅?  餅真係5好比兔兔食

兔兔反正覺得好食佢就會好鐘意, 亦食得好開心, 但我地要同佢選擇健康既飲食同生活, 5係既話, 會令佢地健康受損, 長年累月兔兔吸收左對佢地無益既成份, 後果可以好嚴重, 到時一旦5舒服, 兔兔會仲辛苦, 所以何苦要比佢食

如果要比兔兔食好食既野, 你不如可以去買D有機菜, 羅馬生菜, 香草反而更好, 佢地鐘意食, 對佢地健康都好, 因為好多香草對兔兔係有益架
DomDomPig 2012-7-28 03:29:06 PM
我真係好感激你呀,你真係教識我好多野,我而家去買果樹草同燕麥草呀,請問有冇邊個牌子介紹?
餅餅呢,係Oxbow 綠色包裝既,心型餅餅。我想上載比你睇架,但我出左街,iphone上載唔到呢。
我試過比新鮮紅蘿蔔切片比卒卒食,佢唔食呀 等我試下買甘荀比佢食先。
我之前見到你講過兔兔可以食紅椒黃椒醫病,咁冇病可以食嗎?
再次多謝你打咁多字咁詳盡咁教我呀
DomDomPig 2012-7-28 03:29:06 PM
我真係好感激你呀,你真係教識我好多野,我而家去買果樹草同燕麥草呀,請問有冇邊個牌子介紹?
餅餅呢,係Oxbow 綠色包裝既,心型餅餅。我想上載比你睇架,但我出左街,iphone上載唔到呢。
我試過比新鮮紅蘿蔔切片比卒卒食,佢唔食呀 等我試下買甘荀比佢食先。
我之前見到你講過兔兔可以食紅椒黃椒醫病,咁冇病可以食嗎?
再次多謝你打咁多字咁詳盡咁教我呀
all_loving_it 2012-7-28 03:37:38 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-28 03:29 PM
餅餅呢,係O ...

5洗客氣

果樹草同燕麥草可以買OXBOW, OXBOW只有機牧草都係5錯既選擇

敢我知你講邊只餅啦, 儘量5好比啦

之前講既燈籠椒, 有無病都可以食架

快速發帖