兔兔越黎越大膽~!!
而且磨牙需要多左~!
成日咬牆咬椅~!!!
我原本想比個鞋盒佢玩下~
點知佢咬紙+吞紙!!!!!!!!!!!!!!!!
我想問我可吾可以比佢吞??
吞左有冇問題?? THANKS!~~

all_loving_it 2012-8-4 10:21:54 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-4 09:19 AM
我估佢八卦,想扯本雜誌入籠,睇下黃宗澤點解同胡杏兒分手囉 wakaka
...

卒卒 : 阿媽我5係八卦, 只係想叫你5好睇禁多花邊新聞
DomDomPig 2012-8-4 11:24:13 PM
wendy 發表於 2012-8-4 11:31 AM
睇到火滾所以咬報紙?

我隻都鍾意咬紙,尿片又咬,乜都好奇咬一餐,所以要多d留意佢,一見佢咬就要拎 ...

係呀係呀,咬尿片呀,真係好鬼無聊架
Dalki 2012-8-4 11:36:23 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-3 11:12 PM
絕對5可以

食紙係兔兔常見既行為, 所以需要小心注意將物件存放, 以防引起兔兔食紙

佢真係好曳丫~!!!! Help~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

btw,我岩岩買左個A4 size ge 盆放左個草球入去~!!
原本吾用盆佢都識去vivi~~!
而家就掛住食...係個盆入面痾...
有冇方法????
Dalki 2012-8-4 11:37:20 PM
kwan104kwan 發表於 2012-8-4 09:42 AM
我打電話去問下先,半年黎…差不多吃了一個廁紙筒!!!

我個隻而家咬....牆!!!
all_loving_it 2012-8-4 11:53:17 PM
Dalki 發表於 2012-8-4 11:36 PM
佢真係好曳丫~!!!! Help~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

btw,我岩岩買左個A4 size ge 盆放左個草球 ...

依樣野5關佢曳5曳事, 因為大部份既兔兔都會有依個行為, 亦係佢地既本性,

你5好用個禁大既盆啦, 禁大個盆佢成個PAT PAT可以坐晒落去就一定會敢

你返個細D既盆, 佢5夠坐既SIZE啦

如果你見佢再坐上去, 你即刻"的"佢落黎, 同佢講5好跳上去啦
wendy 2012-8-5 09:01:28 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-4 08:36 PM
廁紙筒食多都5好, 廁紙筒本身5只得紙既成份, 佢本身紙筒上既黏合位係有膠水, 仲有紙上面既染色同化學處理 ...

我之前都有比o架,見兔仔鍾意咬但唔太鍾意食,所以繼續比佢玩。
後來見到廚房紙筒o既接駁位有膠水,所以無再繼續比佢玩囉!

係呀,係呀!佢個pat pat放得入就會成隻坐入去,鍾意就會係入面尿尿,真係比佢激屎,所以一見佢跳入去就會推佢返出o黎,同佢講:NO呀!NO呀!
wendy 2012-8-5 09:07:07 AM
Dalki 發表於 2012-8-4 11:37 PM
我個隻而家咬....牆!!!

o下,你隻又係呀!?點解佢o地會鍾意咬o架,又唔香甜、又唔好味,都唔知咬o黎做咩

不過你唔好再比兔仔咬牆呀,d白英泥、乳膠漆、牆紙.....係消化唔到,對佢唔好o架!
我用網格擋住牆角,有d唔會行埋去o既位就會用d箱或者物件擋住。
Dalki 2012-8-5 03:25:50 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-4 11:53 PM
依樣野5關佢曳5曳事, 因為大部份既兔兔都會有依個行為, 亦係佢地既本性,

你5好用個禁大既盆啦, 禁大個 ...

佢5 係ed 曳!!~ 佢而家我一抱就衝上我shoulder 想走~!!
蝦我蝦出面~~!!!

我有用細D 個D~~!! 佢都跳入去~!
再5 係係企個個位一邊食一邊屙...
我真係冇佢符....
Dalki 2012-8-5 03:29:42 PM
wendy 發表於 2012-8-5 09:07 AM
o下,你隻又係呀!?點解佢o地會鍾意咬o架,又唔香甜、又唔好味,都唔知咬o黎做咩

不過你唔好 ...

不過佢又咬5 甩D 牆紙所以由佢~!!
我成日stop 佢, 佢好似越黎越5 鐘e 我!!

我有用野擋住/ 叫no...
佢e+ 醒到知我5 係附近先咬or 咬走個D 野再咬..........
all_loving_it 2012-8-5 07:32:02 PM
Dalki 發表於 2012-8-5 03:25 PM
佢5 係ed 曳!!~ 佢而家我一抱就衝上我shoulder 想走~!!
蝦我蝦出面~~!!!

佢5鐘意抱, 你一抱佢咪走佬囉, 你可以掉轉黎諗, 如果你5鐘意果個人黎抱你, 但佢又係都要抱你, 敢你會5會抗拒?  有機會係咪一樣會走人呢?

兔兔係要慢慢教架, 只能夠比多D耐性

你只兔兔依D真係濕濕碎, 最初小填格格黎到, 我同佢梳毛剪甲佢發狂, 跟住係我身上尿尿, 係敢抓我

行過去個籠係敢DUM籠, 吼人, 5鐘意食既野, 佢要咬起掉到好遠, 第2次嘗試再比佢食, 佢發脾氣, 將D野食連個碗推到好遠, 同一碗菜有佢5鐘意食既野, 全部5會食, 跟住發幾個鐘脾氣, 周圍尿尿

心情5好, 有時半夜都一樣, 會周圍搵野擲, 上床梳化尿尿, 好大力DUM籠, DUM地, 不停擲野, 反正一定會扎醒

佢本身識去廁所, 但好多時特登走去D草到尿尿, 有咩咬咩, 仲有好多, 你諗得到諗5到都會發生

兔兔同人一樣係有5同既性格, 有部份係天生, 亦有部份係後天因素令佢變到敢樣, 我5知小填格格佢係先天定係因為佢曾經比人遺棄所以敢樣, 我地可以做既係包容, 耐心, 接納, 我自己對兔兔既方法係從來5會用打, 鬧, 大聲去話佢同強迫

佢有做得5岩既地方可以慢慢同佢講, 一次5聽, 咪兩次, 兩次5得, 咪三次, 只要有足夠既耐心, 總有佢改變既時候, 我地亦可以儘量改善外在環境因素, 避免佢地做同一樣野

無論任何動物, 佢都係一個獨立既個體, 我地好難要求, 期望佢地可以按足我地心目中所期許黎改變, 而家小填格格黎左好一段時間, 佢而家都開始慢慢改變, 所以好好努力啦

all_loving_it 2012-8-6 09:08:58 AM
wendy 發表於 2012-8-5 09:07 AM

不過你唔好 ...

兔兔禁鐘意咬野, 一係佢地天性所致, 二係兔兔佢地係透過咬, 聞, 味道黎認識依個世界, 熟識佢地身邊既野, 所以好奇心同年紀細既幼兔係會特別鐘意周圍咬下, 食下, 聞下敢
phoebechung1130 2012-8-6 11:32:13 PM
我買左個天然栗米@@專係比兔兔磨牙;0
all_loving_it 2012-8-6 11:41:22 PM
phoebechung1130 發表於 2012-8-6 11:32 PM
我買左個天然栗米@@專係比兔兔磨牙;0

兔兔5可以食粟米, 容易引起消化系統問題, 所以5好再比兔兔用

可以比兔兔用黎磨牙干草以外, 仲有係萍果枝, 白樺木, 干松果, 草磚, 絲瓜囊...................
phoebechung1130 2012-8-6 11:59:13 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-6 11:41 PM
兔兔5可以食粟米, 容易引起消化系統問題, 所以5好再比兔兔用

可以比兔兔用黎磨牙干草以外, 仲有係萍果枝 ...

噢,好彩未比><聽朋友講養兔兔前要買左喱啲野先
phoebechung1130 2012-8-7 12:00:09 AM
如果唔係領左兔兔番黎就害死佢

快速發帖