話說前日我同個FRIEND行街既時候, 我順便入去萬靈睇下蟲草, 雲芝,

就問我係咪自己食, 我同佢講5係呀, 我屋企既兔兔食,

佢問點解要比佢地食, 我解釋過比佢聽之後, 佢問我自己有無食, 我同佢講無呀

跟住佢就話 :
嘩...... 做你既兔兔好過做人, 兔兔咪係寵物, 洗咩比依種禁"高級既野佢食呀", 我咪話有幾高級呀, 一樽可以比我1只兔兔食幾個月, 攤返開每日都5洗幾多錢

佢又話, 雖然係敢, 但動物始終係動物, 有咩理由食得好個個主人, 我話依樣野5需要咩理由, 單憑我認為係值得就夠

跟住佢係敢繼續講, 仲話你比我食好過比佢地, 我都會識同你講聲多謝

我都5想同佢再討論落去, 佢見我無咩反應, 就話佢認為5應該寵物大過主人,

我話你覺得5應該, 但我鐘意咪得囉

我用自己$買, 又5洗你比$, 都5知你禁緊張仲咩

all_loving_it 2012-8-5 06:23:16 PM
cc227 發表於 2012-8-5 04:49 PM
我的兔女4歲5個月, 想請問可以餵食那種蟲草/靈芝or雲芝丸?謝謝!

我自己係比維特*靈依只
wyman 2012-8-5 06:45:08 PM
丁丁未走時1見原條蟲草會去搶架,有膠囊果d SO都唔SO.可能覺得無咬口掛
dorisliu520 2012-8-5 07:06:20 PM
根本依個世界,人同動物 就係平等的。
不過就唔係隻隻兔仔都咁好彩喇
一諗到嗰啲實驗兔,我就會錫呀臣多一啲,
遇到佢,都係一場緣份。
siutung 2012-8-5 07:32:52 PM
其實冇養過寵物係唔會明, 但係養過就會明白佢地唔單單係寵物咁簡單佢地都係我地家庭嘅一份子 係我地嘅寶貝 寧願自己食少d都要比兔兔食好d
all_loving_it 2012-8-5 08:10:55 PM
siutung 發表於 2012-8-5 07:32 PM
其實冇養過寵物係唔會明, 但係養過就會明白佢地唔單單係寵物咁簡單佢地都係我地家庭嘅一份子 係我地嘅寶貝  ...

就算係有養寵物既人都未必明, 因為價值觀問題, 認為佢地只係一只動物, 有個兔友都係敢講, 仲要係敢話5應該敢樣, 對比佢地食依D野, 非常反感
都5知佢反咩感, 又5係要佢比$買
warm_warm 2012-8-5 08:22:42 PM
dorisliu520 發表於 2012-8-5 07:06 PM
根本依個世界,人同動物 就係平等的。
不過就唔係隻隻兔仔都咁好彩喇
一諗到嗰啲實驗兔,我就會錫 ...

我同你一樣,一諗起d實驗兔,無辦法幫到佢地,我就會錫仔仔多一d
而我地既相遇確是一種緣份

仲有每次見到用動物做實驗的資料,個心都非常非常之痛,又幫唔到佢地,只可以罷買呢d產品
點解d人可以咁恐怖,極之殘忍,根本就係魔鬼!!!
siutung 2012-8-5 08:32:24 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 08:10 PM
就算係有養寵物既人都未必明, 因為價值觀問題, 認為佢地只係一只動物, 有個兔友都係敢講, 仲要係敢話5應 ...

呢種人可能佢地屋企人都係咁 因為自小聽到屋企人咁講 所以有咁嘅價值觀
siutung 2012-8-5 08:33:49 PM
warm_warm 發表於 2012-8-5 08:22 PM
我同你一樣,一諗起d實驗兔,無辦法幫到佢地,我就會錫仔仔多一d

佢地呢d人為左錢有咩做唔出

all_loving_it 2012-8-5 08:46:20 PM
warm_warm 發表於 2012-8-5 08:22 PM

絕大多數人本來就係魔鬼

得罪都要講句, D人日日都走去食魚食肉, 其實敢樣何嘗5係去折磨動物?  只係佢地所用既動物種類黎做實驗同方式5同, 但實際上一樣係傷害動物

豬, 牛, 鴨............. 一樣有血有肉, 知冷知熱, 知苦知痛
all_loving_it 2012-8-5 08:47:09 PM
siutung 發表於 2012-8-5 08:33 PM
佢地呢d人為左錢有咩做唔出

簡單講句 :

就係人性既自私, 貪婪, 私欲
siutung 2012-8-5 08:52:44 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 08:47 PM
簡單講句 :

就係人性既自私, 貪婪, 私欲

如果人冇咁自私嘅話一定好好多
但係我呢種諗法 只係一個願望
warm_warm 2012-8-5 09:37:59 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 08:46 PM
絕大多數人本來就係魔鬼

得罪都要講句, D人日日都走去食魚食肉, 其實敢樣何嘗5係去折磨動物?  只係佢地 ...

非常同意你既講法!
我自從養仔仔開始,時間愈長,就越覺得食肉其實係好殘忍......
所以我而家盡量都會食少d肉,做得幾多得幾多
DomDomPig 2012-8-5 09:59:49 PM
果個售貨員真係八卦又無聊?
我放工返屋企,飯都未煮,都要餵左卒卒先,驚餓親佢 平時放假都會6、7點起身餵佢,否則佢肚餓會dup地
有朋友話我寵壞卒卒。我話卒卒係寵物黎架嘛,唔寵佢寵邊個呀?唔通要訓練佢捱餓飢饉三十定係馬戲團表演呀
冇養寵物既人根本唔識尊重寵物
all_loving_it 2012-8-5 10:29:51 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-5 09:59 PM
我放工返屋企,飯都未煮,都要餵左卒卒先,驚餓親佢 平時放 ...

我覺得應該要尊重所有生命, 5只係尊重寵物

all_loving_it 2012-8-5 10:32:22 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-5 09:59 PM
我放工返屋企,飯都未煮,都要餵左卒卒先,驚餓親佢 平時放 ...

比佢地食飽係最基本, 完全同寵5寵佢無咩關係, 如果敢都做5到, 就5好養囉

快速發帖