話說前日我同個FRIEND行街既時候, 我順便入去萬靈睇下蟲草, 雲芝,

就問我係咪自己食, 我同佢講5係呀, 我屋企既兔兔食,

佢問點解要比佢地食, 我解釋過比佢聽之後, 佢問我自己有無食, 我同佢講無呀

跟住佢就話 :
嘩...... 做你既兔兔好過做人, 兔兔咪係寵物, 洗咩比依種禁"高級既野佢食呀", 我咪話有幾高級呀, 一樽可以比我1只兔兔食幾個月, 攤返開每日都5洗幾多錢

佢又話, 雖然係敢, 但動物始終係動物, 有咩理由食得好個個主人, 我話依樣野5需要咩理由, 單憑我認為係值得就夠

跟住佢係敢繼續講, 仲話你比我食好過比佢地, 我都會識同你講聲多謝

我都5想同佢再討論落去, 佢見我無咩反應, 就話佢認為5應該寵物大過主人,

我話你覺得5應該, 但我鐘意咪得囉

我用自己$買, 又5洗你比$, 都5知你禁緊張仲咩

all_loving_it 2012-8-5 10:34:27 PM
warm_warm 發表於 2012-8-5 09:37 PM
非常同意你既講法!
我自從養仔仔開始,時間愈長,就越覺得食肉其實係好殘忍......
所以我而家盡量都會食 ...

GOOD!~

所以我5食肉, 海產, 真皮, 蜜糖, 燕窩我都5會食, 5會用
DomDomPig 2012-8-5 10:44:09 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 10:32 PM
比佢地食飽係最基本, 完全同寵5寵佢無咩關係, 如果敢都做5到, 就5好養囉

我d朋友話:由得佢dup地,餓下佢,唔好一餓就餵佢。寵壞晒
哈,人真係性本惡架

all_loving_it 2012-8-5 11:06:20 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-5 10:44 PM
我d朋友話:由得佢dup地,餓下佢,唔好一餓就餵佢。寵壞晒
哈,人真係性本惡架

敢依個係你朋友既觀點有別

比佢地能夠溫飽同開心, 絕對5係寵佢地, 而係最基本既責任, 令佢地捱餓, 就係錯囉
DomDomPig 2012-8-5 11:13:31 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 11:06 PM
敢依個係你朋友既觀點有別

比佢地能夠溫飽同開心, 絕對5係寵佢地, 而係最基本既責任, 令佢地捱餓, 就係 ...

我朋友講明自己對動物冇興趣,養寵物不如養人仔。
係啦,每個人既觀點不同。所以我會繼續錫我隻卒卒囉
all_loving_it 2012-8-6 08:38:09 AM
DomDomPig 發表於 2012-8-5 11:13 PM
我朋友講明自己對動物冇興趣,養寵物不如養人仔。
係啦,每個人既觀點不同。所以我會繼續錫我隻 ...

敢我覺得你朋友都算好, 最起碼佢對動物無咩興趣5會又要養又對佢地5好, 或者將佢地當發洩對象

我係講笑, 現實之中, 真係有某D人養只動物, 只動物連飽飯都無得食, 有事都5同佢地睇醫生
warm_warm 2012-8-6 03:17:05 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-5 10:34 PM
GOOD!~

所以我5食肉, 海產, 真皮, 蜜糖, 燕窩我都5會食, 5會用 ...

你真係做得好好呀!!!

我都會繼續努力!
all_loving_it 2012-8-6 03:29:47 PM
warm_warm 發表於 2012-8-6 03:17 PM
你真係做得好好呀!!!

我都會繼續努力!

大家都要努力

你都好好, 會儘量5去食, 都好難得, 因為真係要幾忍得口
wendy 2012-8-6 10:38:21 PM

戒食真係做唔到, 唯有盡量食少d

每隻小動物應享有最基本嘅 "吃睡拉玩" , 我哋嘅責任就係要維護佢哋呢個基本權益,給他最好的,給他温暖,不可虐待他(包括心靈或身體) , 給他無盡的愛直至·····

另外, 我有少少鼻敏感, 朋友介紹我食CS4, 因話成份係〈菌絲體〉, 我都唔識係咩! 唔記得位X堂定余X生有出野生蟲草, 到時如有需要食我會揀呢隻,梗係要比最好嘅佢,驚會對佢身體有影響就慘!  

我有個朋友隻老狗個腎有事,除o左要食藥食特別糧之外,佢覺得無o野幫到狗狗。食o左大半年藥但係咁上下,又驚d藥會有其他副作用,於是佢就試下比靈芝丸隻狗狗食,食o左個零月,佢話狗狗d尿量明顯少o左。雖然佢屋企人成日話佢:「自己都未食呢d o野,就買d咁貴o既o野比佢食!」但係佢覺得係值得o架,因為半年後,狗狗可以減藥,醫生仲話佢個腎功能情況有改善,好叻仔!不過我個朋友就唔敢同醫生講狗狗食緊靈芝丸,因為醫生心痛d小動物好鍾意發火鬧主人!兩年後,狗狗唔使再食藥,佢先至話比醫生聽其實狗狗一直都係食緊靈芝丸。不過佢就話:「其實作用唔太,都係輔助作用,主要係d藥物令狗狗個腎功能有改善......」
KathyChan 2012-8-22 11:55:41 AM
我好明你既心情 ,我都比d好多事既親戚咁話過`
話動物點可以食野食得好過人?

我同佢講
話明寵物~緊係用黎寵架啦~~!!
我自己死慳死抵都會留最好既比佢

真奇怪
d錢係我既 啊b又係我既
你理得我點養姐
all_loving_it 2012-8-22 12:02:56 PM
KathyChan 發表於 2012-8-22 11:55 AM
我好明你既心情 ,我都比d好多事既親戚咁話過`
話動物點可以食野食得好過人?

咪就係囉, 吾鐘意小動物你吾敢做無問題, 你同我講已解釋過佢知我既觀點

最煩係都要不斷說服我跟佢既心態去做

重點好似我同佢講一樣

又吾洗佢比錢, 都吾知佢禁緊張做咩
siutung 2012-8-22 12:17:58 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-22 12:02 PM
咪就係囉, 吾鐘意小動物你吾敢做無問題, 你同我講已解釋過佢知我既觀點

最煩係都要不斷說服我跟佢既心態 ...

我會同佢地講:你唔好理la 我中意比咩佢食係我嘅事
all_loving_it 2012-8-22 12:41:10 PM
siutung 發表於 2012-8-22 12:17 PM
我會同佢地講:你唔好理la 我中意比咩佢食係我嘅事

敢我又吾會敢講, 我一般會話"唉, 又吾洗你比$, 你禁緊張仲咩呢?"

如果佢再講, 我一般會笑下, 吾出聲, 無人應佢就會無引吾講啦
siutung 2012-8-22 12:43:00 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-22 12:41 PM
敢我又吾會敢講, 我一般會話"唉, 又吾洗你比$, 你禁緊張仲咩呢?"

如果佢再講, 我一般會笑下, 吾出聲, 無 ...

佢地真係好多事

快速發帖