更新 :
慘被遺棄龍貓, 經過3日尋找之後, 終於係今朝6:15搵到佢啦,  好開心, 我剛已帶返屋企, 佢好幾日都無咩食野, 所以返黎就安置左佢係個籠到, 放左好多草, 菜同水比佢, 佢就不定狂食, 好明顯餓左非常耐, 真係無陰公
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

想問下大家如果你親眼見到有人將小動物棄置係街, 你地會點做?  會5會即刻當場報警

事緣尋晚有個同事同我講, 話佢見到有個女人將只有病既龍貓掉係屋企附近個公園到, 以下係個女人同同事間既對話

同事 : 點解5要只龍貓
女人 : 龍貓只腳有事, 要醫既話, 要好多$, 仲要切左只腳
同事 : 你敢樣5得, 點可以就敢掉係到算, 你一係拎去愛協
女人 : 不但5認錯, 仲同我同事講 : 你禁有愛心, 敢你拎返去養同佢醫返好去啦, 如果你做5到, 就5好理禁多野
跟住個女人走左之後, 我同事留係現場一陣, 結果佢都無接走返屋企先, 佢同我講完, 我有嘗試去返附近搵只龍貓, 但都搵5到, 現場得返個吉盒, 而龍貓已經不知所蹤

我問個同事點解5報警, 佢話要上警局好麻煩, 無咩人會為左依d事走去報警

最終搵左2個鐘都搵5到只龍貓, 好傷心, 真係好傷心

kwan104kwan 2012-8-14 07:41:40 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 10:48 PM
係會打去SAA, 愛協或漁農處, 無講過5應該打播

報警係因為佢隨街棄養小動物, 犯法, 打去動物福利機構同報 ...

搵saa 等機構,係建議處理方法!

如報左警,被警剔左!

咁所有遺棄動物人士,只會走到無人既街去遺棄動物!

話明無人,即係一定遇唔到好心人報警救佢地既啦!

如果佢要棄,好難迫到佢唔棄喎!

反而俾個正確方法,D動物仲有機會被救、被領養!
all_loving_it 2012-8-14 07:59:21 PM
kwan104kwan 發表於 2012-8-14 07:41 PM

如報左警,被警剔左!

如果要去敢樣諗認為5報警係岩, 敢咪5好做囉

繼續任由依d人逍遙法外, 阿彌陀佛

報警同搵動物既福利機構根本無抵觸

亦5代表動物因此比5到福利機構得到救緩,

報完警之後, 係可以將被棄養動物轉介去有關機構

建議多d了解清楚香港既有關法例先去下定論所為既"正確方法"比較好
all_loving_it 2012-8-14 08:13:11 PM
kwan104kwan 發表於 2012-8-14 07:41 PM

如報左警,被警剔左!

如果按你所講報警之後, 會令對方有警剔, 佢可能會去到好遠棄置動物, 敢見到有人虐待虐殺小動物都5好報警, 因為會比人警剔之後, 佢有可能去到隱閉既地方去虐待, 最後又救5到小動物

佢要虐待好難迫到佢唔虐待!
all_loving_it 2012-8-14 08:15:46 PM
愛糖糖 發表於 2012-8-13 05:32 PM
點解D人可以咁自私?
如果係我
我會帶龍貓回家先

依個世界咩人都有, 令到有禁多人棄養動物係街有好多因素, 有可能部份本身係繁殖家, 寵物店之類既人亦5出奇, 係呀, 帶佢返左屋企先就肯定要, 5通任由佢係條街到
all_loving_it 2012-8-14 08:47:47 PM
ccychoy 發表於 2012-8-13 04:46 PM
我5會報警.因為條友都5會企定定系度等你報
我只會汁隻動物番屋企先算

其實我有見到過有人係街遺棄動物, 係只狗仔, 不過有只腳斷左, 當時我有報警, 條友想走, 我拉住佢, 仲要好大聲話佢, 仲講埋我報左警, 但佢要走, 大家評評理, 幫幫手等警察黎, 引起5少人圍觀, 最後條友走5到, 上左警局, 只狗仔轉介比愛協
wyman 2012-8-15 12:32:24 AM
你1個電話報案以可幫到1個小生命, 警察到場會子解對方為何會作出這次遺棄行為而作岀有關警剔或儉控
跟據法例係可以作出票控或其他罪行.
如遺棄者係要走的話請用電話影底或記錄他行去咩方向以方便警員調查
唔好怕麻煩或覺得報咗案警察只會口頭警告而唔理,咁做只會另到動物受到傷害梗加另到遺棄者梗明目張膽,理直氣壯咁遺棄.
所以如有這情況請幫幫小生命吧感激
all_loving_it 2012-8-15 01:13:50 AM
wyman 發表於 2012-8-15 12:32 AM
你1個電話報案以可幫到1個小生命, 警察到場會子解對方為何會作出這次遺棄行為而作岀有關警剔或儉控
跟據法 ...

非常同意
syt174698 2012-8-15 08:18:09 AM
隻龍貓搵到?依家係你屋企?去左睇醫生未呀?好彩搵到,唔係就好危險,隨時無命。
all_loving_it 2012-8-15 09:14:36 AM
syt174698 發表於 2012-8-15 08:18 AM
隻龍貓搵到?依家係你屋企?去左睇醫生未呀?好彩搵到,唔係就好危險,隨時無命。 ...

係呀, 好好彩最後搵到, 我係九龍灣德福附近搵到, 佢仲係草叢入面食草, 佢想走架, 但我有拎埋干草同菜過去, 佢只腳仔有事, 再加上餓左好耐, 所以一見有野食佢咪即刻係敢食, 所以好易就捉到佢

因為我怕再晏d好多人, 佢會更驚, 又5知"喱"埋邊到搵5到佢, 我依幾日都係夜晚11:30之後同好早5:30去到附近嘗試搵下, 因為依兩段時間好少人, 佢可能會夠膽出黎, 所以我都係搏下, 見到佢既時候, 佢仲食緊草叢既草

我而家同左佢返黎屋企先, 晏少少會打電話約Dr. Tiger, 睇下最快幾時睇

siutung 2012-8-15 11:14:01 AM
好彩比你搵到佢
all_loving_it 2012-8-15 11:18:04 AM
siutung 發表於 2012-8-15 11:14 AM
好彩比你搵到佢

實在謝天謝地, 我抱到佢上手之後同只龍貓講 : 龍貓, 龍貓, 你知5知我搵得你好苦
siutung 2012-8-15 11:20:21 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-15 11:18 AM
實在謝天謝地, 我抱到佢上手之後同只龍貓講 : 龍貓, 龍貓, 你知5知我搵得你好苦 ...

希望隻龍貓可以快D好番
小黑與我 2012-8-15 01:16:47 PM
好得意呀~~
希望佢快d好返
wyman 2012-8-15 02:40:05 PM
謝天謝地lor
yingxbb 2012-8-15 05:46:41 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-15 11:18 AM
實在謝天謝地, 我抱到佢上手之後同只龍貓講 : 龍貓, 龍貓, 你知5知我搵得你好苦 ...

真係辛苦哂你......你沒有白費心機~~~~

快速發帖