更新 :
慘被遺棄龍貓, 經過3日尋找之後, 終於係今朝6:15搵到佢啦,  好開心, 我剛已帶返屋企, 佢好幾日都無咩食野, 所以返黎就安置左佢係個籠到, 放左好多草, 菜同水比佢, 佢就不定狂食, 好明顯餓左非常耐, 真係無陰公
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

想問下大家如果你親眼見到有人將小動物棄置係街, 你地會點做?  會5會即刻當場報警

事緣尋晚有個同事同我講, 話佢見到有個女人將只有病既龍貓掉係屋企附近個公園到, 以下係個女人同同事間既對話

同事 : 點解5要只龍貓
女人 : 龍貓只腳有事, 要醫既話, 要好多$, 仲要切左只腳
同事 : 你敢樣5得, 點可以就敢掉係到算, 你一係拎去愛協
女人 : 不但5認錯, 仲同我同事講 : 你禁有愛心, 敢你拎返去養同佢醫返好去啦, 如果你做5到, 就5好理禁多野
跟住個女人走左之後, 我同事留係現場一陣, 結果佢都無接走返屋企先, 佢同我講完, 我有嘗試去返附近搵只龍貓, 但都搵5到, 現場得返個吉盒, 而龍貓已經不知所蹤

我問個同事點解5報警, 佢話要上警局好麻煩, 無咩人會為左依d事走去報警

最終搵左2個鐘都搵5到只龍貓, 好傷心, 真係好傷心

DomDomPig 2012-8-15 09:46:11 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-15 09:14 AM
係呀, 好好彩最後搵到, 我係九龍灣德福附近搵到, 佢仲係草叢入面食草, 佢想走架, 但我有拎埋干草同菜過去 ...

好感動呀,好彩比你搵到咋,你真係天使黎架
all_loving_it 2012-8-15 10:20:59 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-15 09:46 PM
好感動呀,好彩比你搵到咋,你真係天使黎架

5好玩啦,
邊係咩天使 =.="
不過, 搵到只龍貓既時候真係好好好感動
未搵到佢既時候真係好難過同擔心
因為佢只腳有事
好怕有流浪貓狗見到佢想捉佢黎玩或食既時候, 佢都走5切, 敢就真係大件事
DomDomPig 2012-8-15 10:29:11 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-15 10:20 PM
5好玩啦,
邊係咩天使 =.="
不過, 搵到只龍貓既時候真係好好好感動

邊係玩你?你真係有愛心到爆,隻龍貓遇到你好似見到曙光一樣tim啦
貓仔兔 2012-8-15 10:34:59 PM 來自手機
好在打風前搵到,唔係真係只有死路一條...今次個風吹到正,希望流浪小動物都平安....唉...
all_loving_it 2012-8-15 10:42:59 PM
貓仔兔 發表於 2012-8-15 10:34 PM
好在打風前搵到,唔係真係只有死路一條...今次個風吹到正,希望流浪小動物都平安....唉... ...

真係好好彩, 雖然當日佢已經5係個紙箱到, 但我始終覺得佢5知走左去邊, 未有人執左佢
all_loving_it 2012-8-15 10:46:27 PM
DomDomPig 發表於 2012-8-15 10:29 PM
邊係玩你?你真係有愛心到爆,隻龍貓遇到你好似見到曙光一樣tim啦

可以做既就一定要做, 要我5理佢, 我做5到
all_loving_it 2012-8-15 10:50:19 PM
貓仔兔 發表於 2012-8-15 10:34 PM
好在打風前搵到,唔係真係只有死路一條...今次個風吹到正,希望流浪小動物都平安....唉... ...

只能希望上天保佑流浪既小動物可以平安過渡
all_loving_it 2012-8-15 11:12:16 PM
siutung 發表於 2012-8-15 11:20 AM
希望隻龍貓可以快D好番

謝謝!

我相信佢係只堅強既龍貓, 一定會好快康復
siutung 2012-8-15 11:54:39 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-15 11:12 PM
謝謝!

我相信佢係只堅強既龍貓, 一定會好快康復

祝佢健健康康
DomDomPig 2012-8-16 08:32:15 PM
請問龍貓睇完醫生後情況如何?隻腳仔傷得嚴重嗎?
祝早日康復。
愛糖糖 2012-8-17 08:06:59 AM
找到就好了
你會send 佢去愛協? or自已養?
all_loving_it 2012-8-20 12:31:55 AM
DomDomPig 發表於 2012-8-16 08:32 PM
請問龍貓睇完醫生後情況如何?隻腳仔傷得嚴重嗎?
祝早日康復。

噢, 5好意思, 而家先得閒覆你, 龍貓佢5單止只腳仔有問題, 而且老虎話佢牙仔有問題, 膀胱好脹, 放左尿, 只龍貓佢有貧血, 腳仔其實話佢斷左, 腳筋發炎, 照X光發現佢腳仔有兩處傷, 係新傷同之前有整親過一直無同佢理所以攪到要切腳

因為貧血5做得手術住, 所以, 而家要同佢打補血針, 食草粉同藥, 醫左膀胱問題, 腳仔方面要食住藥, 同打針先, 而家日日一大堆藥同補品, 如果情況可以會安排即做手術, 要keep住去覆診
all_loving_it 2012-8-20 12:32:36 AM
siutung 發表於 2012-8-15 11:54 PM
祝佢健健康康

希望佢早日康復啦
all_loving_it 2012-8-20 12:37:13 AM
愛糖糖 發表於 2012-8-17 08:06 AM
找到就好了
你會send 佢去愛協? or自已養?

龍貓佢腳傷好嚴重, 有只腳仔係必需切除, 即係佢會係少左只腳仔, 而且佢仲有其它健康問題, 日後好難斷尾

其實, 佢返黎之後情緒一直5係太好, 好怕人, 一有人行過, 佢就好驚, 係見到我先比較好d

原本我係想拎去愛協, 但我好怕佢無人再願意領養, 亦好擔心佢既心情, 所以而家我會照顧好佢, 5想佢再受傷害
愛糖糖 2012-8-20 09:14:20 AM
all_loving_it 發表於 2012-8-20 12:37 AM
龍貓佢腳傷好嚴重, 有只腳仔係必需切除, 即係佢會係少左只腳仔, 而且佢仲有其它健康問題, 日後好難斷尾

...

少左只腳仔 好難再有人領養 牠遇到牠的前主人是一場不幸 但幸好遇上了你

快速發帖