更新 :
慘被遺棄龍貓, 經過3日尋找之後, 終於係今朝6:15搵到佢啦,  好開心, 我剛已帶返屋企, 佢好幾日都無咩食野, 所以返黎就安置左佢係個籠到, 放左好多草, 菜同水比佢, 佢就不定狂食, 好明顯餓左非常耐, 真係無陰公
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

想問下大家如果你親眼見到有人將小動物棄置係街, 你地會點做?  會5會即刻當場報警

事緣尋晚有個同事同我講, 話佢見到有個女人將只有病既龍貓掉係屋企附近個公園到, 以下係個女人同同事間既對話

同事 : 點解5要只龍貓
女人 : 龍貓只腳有事, 要醫既話, 要好多$, 仲要切左只腳
同事 : 你敢樣5得, 點可以就敢掉係到算, 你一係拎去愛協
女人 : 不但5認錯, 仲同我同事講 : 你禁有愛心, 敢你拎返去養同佢醫返好去啦, 如果你做5到, 就5好理禁多野
跟住個女人走左之後, 我同事留係現場一陣, 結果佢都無接走返屋企先, 佢同我講完, 我有嘗試去返附近搵只龍貓, 但都搵5到, 現場得返個吉盒, 而龍貓已經不知所蹤

我問個同事點解5報警, 佢話要上警局好麻煩, 無咩人會為左依d事走去報警

最終搵左2個鐘都搵5到只龍貓, 好傷心, 真係好傷心

siutung 2012-8-13 02:49:12 PM
個女人好自私
all_loving_it 2012-8-13 02:52:42 PM
siutung 發表於 2012-8-13 02:49 PM
個女人好自私

係呀, 我最終搵5到只龍貓, 好傷心, 真係好傷心
all_loving_it 2012-8-13 02:53:37 PM
siutung 發表於 2012-8-13 02:49 PM
個女人好自私

我同兔爸 + 兔婆搵左2粒鐘都搵5到
siutung 2012-8-13 03:06:35 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 02:53 PM
我同兔爸 + 兔婆搵左2粒鐘都搵5到

會唔會人汁左牙??
all_loving_it 2012-8-13 03:24:35 PM
siutung 發表於 2012-8-13 03:06 PM
會唔會人汁左牙??

5知呀, 希望係啦
siutung 2012-8-13 03:29:52 PM
all_loving_it 發表於 2012-8-13 03:24 PM
5知呀, 希望係啦

唔好有咩事就好la
wyman 2012-8-13 04:35:14 PM
我會當場報警拉佢,去警局好落口公又唔係好麻煩
所以我1定報警
ccychoy 2012-8-13 04:46:27 PM
我5會報警.因為條友都5會企定定系度等你報
我只會汁隻動物番屋企先算
yingxbb 2012-8-13 05:25:45 PM
報唔報警已經唔係最重要啦....龍貓既生命先係最緊要....
如果係我...我會帶走隻龍貓...至起碼佢唔洗流浪先....咁樣好慘...好慘....
事後既野...再安排~
愛糖糖 2012-8-13 05:32:24 PM
點解D人可以咁自私?
如果係我
我會帶龍貓回家先
外面的世界對他們來說太危險了
kwan104kwan 2012-8-13 10:16:20 PM
如果報左警,

警方了解完,

佢轉頭又會否再趁無人見到…再遺棄過咖?

如見到咁既情況,係唔係應該打去SAA、  愛協或漁農處?!
kwan104kwan 2012-8-13 10:17:22 PM
係邊區?有無再搵?
all_loving_it 2012-8-13 10:48:45 PM
kwan104kwan 發表於 2012-8-13 10:16 PM
如果報左警,

警方了解完,

係會打去SAA, 愛協或漁農處, 無講過5應該打播

報警係因為佢隨街棄養小動物, 犯法, 打去動物福利機構同報警係無衝突

之所以報警, 希望D人知道隨街放低寵物係犯法, 對有部份人會有警剔作用

至於佢轉頭會5會再掉過, 我5知, 我又5係佢
all_loving_it 2012-8-13 11:01:47 PM
wyman 發表於 2012-8-13 04:35 PM
我會當場報警拉佢,去警局好落口公又唔係好麻煩
所以我1定報警

絕對同意, 就係因為無人去報警, 所以會令棄養既人更明目張膽敢做, 認為就算比你見到我掉又點, 你又5會報警

快速發帖