今日去左兔協買墊料同T草...

之前未接觸過兔,,養兔經驗少就問下佢地啦...

但我覺得佢地態度5太好,,好似覺得我系D衰主人甘...

另外就系想問圖中果粒野系咪就系蟲卵??????? EGG.jpg
WingBe 2012-9-2 02:03:08 AM
syt174698 發表於 2012-9-2 01:54 AM
你屋企好潮濕呀,咁樣你要特別留意,回南天,香港天氣特別潮濕,D虱好容易滋生,兔兔更加可能有虱,你帶兔兔體 ...

卜左星期一系9龍動物醫院做體檢啦...未知會系邊位醫生

我買左吸濕大笨象果d...希望會有用啦....

臨出門口都會放冰種系籠..

我爬左好多...但對於存放糧草方面既文就5多見...

其實只系甘岩果位我覺得態度5太好者...

對上去果次帶headband既女仔幾好人;)
syt174698 2012-9-2 02:10:01 AM
WingBe 發表於 2012-9-2 02:03 AM
卜左星期一系9龍動物醫院做體檢啦...未知會系邊位醫生

我買左吸濕大笨象果d...希望會有用啦....

你BOOK果陣,無話搵邊位DR嗎?我哋呢度D兔友,大部分搵DR. MA,第二位,你試下搵DR. BETTY,佢新加入,都識睇兔兔,最好搵DR. MA啦,不過佢好FULL呀.
WingBe 2012-9-2 02:12:36 AM
syt174698 發表於 2012-9-2 02:10 AM
你BOOK果陣,無話搵邊位DR嗎?我哋呢度D兔友,大部分搵DR. MA,第二位,你試下搵DR. BETTY,佢新加入,都識睇兔 ...

問過Dr.MA ..姑娘話佢放星期一,二,五(印象中)

佢真系好做...甘多假放

甘無計啦..公司放開我系例一...無得改...

Betty佢無做啦...

甘我諗9龍城間野甘多人睇..應該5會差得去邊既...
syt174698 2012-9-2 02:20:10 AM
WingBe 發表於 2012-9-2 02:12 AM
問過Dr.MA ..姑娘話佢放星期一,二,五(印象中)

佢真系好做...甘多假放

新醫生喎,BETTY CHENG,又無做咩...
WingBe 2012-9-2 02:22:12 AM
我爬文無意中發現有人話佢無做..

甘我問姑娘 Dr Betty系咪無做..

個姑娘話系...甘我就話5緊要啦甘,,其他e生都ok
Suzanne 2012-9-2 11:11:20 AM
syt174698 發表於 2012-9-2 01:17 AM
你揀左邊隻兔兔呀??兔協本身唔夠人手,全職員工好少,平時全靠一班義工幫手,加上好多人都揀星期六同日去做 ...

我唔知佢地點運作, 可能義工趕時間之類。但,無計...下次仲要再早小小出門口(講緊1點半到, 我地要11點零就要等緊車)。幸好都唔係白行一趟o既....我地都照上去訂左佢用既籠同食糧。   

我揀左DELLA啊~~~ 佢真係好乖好乖,仲好可愛。
WingBe 2012-9-2 11:55:20 AM
恭喜Della搵到個好歸宿
DomDomPig 2012-9-2 12:06:45 PM
WingBe 發表於 2012-9-2 02:22 AM
我爬文無意中發現有人話佢無做..

甘我問姑娘 Dr Betty系咪無做..

咦?新黎既 Betty Cheung 冇做啦?佢幾好架噃
唉,又少左位好醫生,冇乜選擇
祝大家既兔兔都身體健康,唔洗睇醫生
WingBe 2012-9-2 02:54:01 PM
DomDomPig 發表於 2012-9-2 12:06 PM
咦?新黎既 Betty Cheung 冇做啦?佢幾好架噃
唉,又少左位好醫生,冇乜選擇
祝大家既兔兔都身體 ...

聽日去問多次啦

到時就知堅定流
syt174698 2012-9-2 03:25:25 PM
係咪真係無做,咁咪得番馬醫生囉?
all_loving_it 2012-9-2 05:58:11 PM
WingBe 發表於 2012-9-2 12:19 AM
um....個女仔戴con.隻右眼發炎紅左...5知佢系職員定義工

兔協都好嚴下遲左就無得做義工...

吾可以話兔協嚴, 佢地係有規矩, 因為做義工係負責換籠之類, 話上去做義工當日佢地系預左人手, 點樣去安排, 如果個個都系敢, 你叫兔協點好
all_loving_it 2012-9-2 06:11:04 PM
Suzanne 發表於 2012-9-2 12:31 AM
我都知遲到係唔o岩架啦....但由我家去兔協加埋等車、車程都要成兩小時, 再遇上塞車, 真係幾無奈....!  唉.. ...

我先講明我吾係兔協既員工同義工, 只係我想講

兔協係有規矩, 你地可能安排時間有難處, 但要明白領養需要做既義工係負責換籠之類, 佢地需要中心開放之前將換籠同清潔做好先可以開門, 你遲成半個鐘, 兔協又無可能一直吾換籠等你黎先開始, 然後中心就遲半個鐘先至開門, 亦無可能開門既時候一面去換籠

敢你認為兔協可以點去追進度呢?  你可能好無奈, 兔協可能比你更無奈, 你要知道你已經話左上去做義工, 兔協當日佢地系預左人手, 點樣去安排, 如果個個系敢, 你叫兔協點好

既然你明知到路程有禁遠, 坐車有一定時間, 塞車係平常事, 敢你下次早D出門口, 再預多一個鐘, 一個鐘吾夠就預夠兩個鐘, 敢就會好好多

另請問你會遲去到兔協, 有無打電話通知兔協同佢地講過?
all_loving_it 2012-9-2 06:20:58 PM
系蟲卵黎, 你比草之前要留意, 因為出現依種情況系平常事

其實所講態度好吾好, 依個真係好主觀既感覺, 佢地既心態同一般寵物店吾同, 佢地講野回答問題系好直接同單刀直入, 目的都只系回答你既問題, 所以有時語氣同字眼會令人感覺吾系太好, 但我深信佢地并無意覺得你系衰主人架
all_loving_it 2012-9-2 06:35:11 PM
WingBe 發表於 2012-9-2 01:42 AM
其實.....食左會點

另外我屋企比較潮...

搵吾到防潮包, 你去買竹炭包啦, 一樣可以有用

如果你住既地方比較潮濕同熱既話, 你儲存糧草要更加小心, 以前我住村屋, 系西貢附近, 真系勁潮濕, 你可以參考下面既做法 :

新買返黎既糧草先分裝為小包, 每包大約一星期分量, 然後放防潮包/竹炭包之類入袋到, 再將袋入面既空氣按壓晒出黎, 跟住封口, 可以將打包好既糧草放入雪櫃冰凍冷藏格儲存, 我屋企既雪櫃因為位置不多, 所以有個佢地專用既雪櫃, 食完一包, 先開第二包

係要開另一包新既糧草前可以前一晚系冰格拎出黎, 放佢系室內自然解凍即可, 已開封既糧草必需搵密實盒袋裝好存放, 儘量避免接觸空氣受潮
all_loving_it 2012-9-2 06:36:52 PM
siutung 發表於 2012-9-2 01:54 AM
我上次遲左都有得用wor 同埋d人都幾好人

B媽媽你個情況同佢吾同

快速發帖