昨晚開始我隻兔兔沒有食慾..沒有活力...連零食都唔食..
之前佢曳曳唔食草都食糧..依家連糧都唔食..
真係好擔心呀..
有無人知道係咩事呀??
kachingf 2012-9-14 12:35:32 PM
smallsuishan 發表於 2012-9-14 08:49 AM
如果醫生話兔兔牙仔長
強烈建議你Book 多一個醫生先決定做唔做手術

真係!? 聽你咁講, 咁睇多間穩陣d喎!
小黑與我 2012-9-14 12:57:14 PM
好似唔係太多兔友睇呢間~~
或者你睇多個醫生, 睇下佢有咩意見啦~~
smallsuishan 2012-9-14 03:59:22 PM
有時 唔係話邊個醫生好邊個醫生差
只可以講識醫兔兔既醫生真係少之有少

同埋一講到要用麻醉藥做手術就應該多聽幾個醫生意見
荃灣去九龍城都唔係好遠
CALL VAN都係五十幾蚊一程
貓仔兔 2012-9-14 06:12:55 PM 來自手機
小黑與我 發表於 2012-9-13 07:30 PM
學餵都要錢架咩 之前我喺九記睇,姑娘餵一次俾我睇,跟住我再做一次俾佢睇 ...

當然9記會教,大圍都會,不過我嗰隻係壞蛋兔,搞唔掂咪俾$學多一次囉...姑娘同dr.都認為佢係naughty boy=="
不過如果係dr.ma,佢會扮乖....(無奈)
貓仔兔 2012-9-14 06:15:54 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-9-13 07:55 PM
樓主吾系約大圍果間珍禽異獸,

約左荃灣城市獸醫動物及珍禽異獸醫院, 系間診所既全名

原來仲有一間睇兔兔...都好,有多個選擇,有時急起上黎真係人都癫...
all_loving_it 2012-9-14 07:37:23 PM
DomDomPig 發表於 2012-9-14 08:38 AM
真係你講我先至知係兩間唔同既診所咋
咁我想問,荃灣e間診所好嗎?有冇愛心醫生介紹?因為我住深井,去荃 ...

依間都有兔友同兔兔睇開, 不過, 以我所知比起其它兔醫系睇兔兔比較少, 我有個朋友同兔兔睇過, 整體話可以, 佢之前同兔兔睇系腸胃問題

不過, 有睇開既兔醫, 無咩需要都吾建議轉, 如果真系有大件事, 接受做特別治療或手術就真系強烈建議見多過醫生
all_loving_it 2012-9-14 07:44:02 PM
kachingf 發表於 2012-9-14 12:35 PM
真係!? 聽你咁講, 咁睇多間穩陣d喎!

樓主, 我就無睇個荃灣依個醫生, 不過, 以我所知佢睇兔兔吾太多

不過, 我好同意樓上smallsuishan兔友講既, 要做特別治療, 系決定同兔兔之前真系去睇多個有更豐富睇兔兔既醫生比較好, 不竟兔兔去接受依類治療對佢地黎講都系幾大件事

我雖然一直都睇開Dr. Tiger, 小朋友們有問題同body check我都系會搵佢, 但如果發現有咩問題, 要做長期治療, 我一樣會再搵其它兔醫睇睇, 問多個意見架!

好好努力, 兔兔有你既關心, 一定會好快好!
all_loving_it 2012-9-14 07:46:12 PM
小黑與我 發表於 2012-9-14 12:57 PM
好似唔係太多兔友睇呢間~~
或者你睇多個醫生, 睇下佢有咩意見啦~~

依間都有兔友同兔兔睇開, 不過, 以我所知比起其它兔醫系睇兔兔比較少, 我有個朋友同兔兔睇過, 整體話可以, 佢之前同兔兔睇系腸胃問題

不過, 如果真系急起上黎又約吾到睇得多既兔醫, 就睇住先都要, 你都知道急起上黎, 真系吾等得
all_loving_it 2012-9-14 07:47:26 PM
貓仔兔 發表於 2012-9-14 06:15 PM
原來仲有一間睇兔兔...都好,有多個選擇,有時急起上黎真係人都癫...

不過, 如果真系急起上黎又約吾到睇得多既兔醫, 就睇住先都要, 你都知道急起上黎, 真系吾等得

系呀, 急起上黎真系幾乎人都顛, 所以我都顛顛地
DomDomPig 2012-9-14 11:01:41 PM
all_loving_it 發表於 2012-9-14 07:37 PM
依間都有兔友同兔兔睇開, 不過, 以我所知比起其它兔醫系睇兔兔比較少, 我有個朋友同兔兔睇過, 整體話可以 ...

唉,就係識睇兔仔而又有愛心既醫生唔多
之前卒卒唔肯食野,又book唔到九記,傻奸奸去左旺角24小時果間診所,個醫生都話卒卒唔知乜病,就打支針,搵卒卒試新藥。我地緊係冇餵卒卒試藥啦。
深井又有間獸醫診所,登記時話識睇兔仔,入到去醫生話唔多了解兔仔。
啤爆!
kachingf 2012-9-15 02:36:10 AM
我見荃灣呢間又真係好多狗仔睇醫生既!
不過有時急起上黎都係一個好選擇!
當然第一時間都要問下dr ma有無期啦!
all_loving_it 2012-9-15 05:14:07 AM
DomDomPig 發表於 2012-9-14 11:01 PM
之前卒卒唔肯食野,又book唔到九記,傻奸奸去左旺角24小 ...

除左Dr. Ma, 仲有幾個既兔醫, 吾系下下都要等Dr. Ma既, 我自己如果book吾到老虎, 跟住都系約其它兔醫 (如紅磡, Dr. Hugh, Dr. Ma囉!), 真系無法, 先會搵其它醫生

不過, 我覺得有樣野好重要, 就系自己對兔兔各方面既認識, 最起碼可以有最基本了解, 可以平日check到了解到佢地系咪健康, 正常, 好多時兔兔有事, 吾系消化系統問題, 佢地都吾會即刻吾食野, 到佢地真系吾食野, 可能問題已經好嚴重!  

平日系生活照顧, 飲食上有足夠了解都可以減少兔兔吾舒服既機會, 對佢地健康都好d

如果有足夠認識, 一旦吾彩撞岩長假期或好夜搵吾到醫生, 緊急情況下自己都可以同兔兔做應急措施, 分分鐘可以救返兔兔一命

all_loving_it 2012-9-15 05:18:20 AM
kachingf 發表於 2012-9-15 02:36 AM
我見荃灣呢間又真係好多狗仔睇醫生既!
不過有時急起上黎都係一個好選擇!
當然第一時間都要問下dr  ...

除左Dr. Ma, 仲有幾個既兔醫, 吾系下下都要等Dr. Ma既, 我自己如果book吾到老虎, 跟住都系約其它兔醫 (如紅磡, Dr. Hugh, Dr. Ma囉!), 真系無法, 先會搵其它醫生

不過, 我覺得有樣野好重要, 就系自己對兔兔各方面既認識, 最起碼可以有最基本了解, 可以平日check到了解到佢地系咪健康, 正常, 好多時兔兔有事, 吾系消化系統問題, 佢地都吾會即刻吾食野, 到佢地真系吾食野, 可能問題已經好嚴重!  

平日系生活照顧, 飲食上有足夠了解都可以減少兔兔吾舒服既機會, 對佢地健康都好d

如果有足夠認識, 一旦吾彩撞岩長假期或好夜搵吾到醫生, 緊急情況下自己都可以同兔兔做應急措施, 分分鐘可以救返兔兔一命

all_loving_it 2012-9-15 05:21:21 AM
DomDomPig 發表於 2012-9-14 11:01 PM
之前卒卒唔肯食野,又book唔到九記,傻奸奸去左旺角24小 ...

=.=" 試新藥, 叫佢咪玩啦

不過, 深井間診所, 好彩個醫生都坦白, 起碼會老老實實同你講吾系好識睇兔兔, 好過, 完全講都吾講
DomDomPig 2012-9-15 04:19:04 PM
all_loving_it 發表於 2012-9-15 05:14 AM
除左Dr. Ma, 仲有幾個既兔醫, 吾系下下都要等Dr. Ma既, 我自己如果book吾到老虎, 跟住都系約其它兔醫 (如 ...

我覺得第一時間應該要搵你呀,你實有好介紹既,hoho

快速發帖