毛啦啦不斷甩耳仔甩到卡卡聲,右耳下垂。但又無抓耳仔。平時痕會抓下。
唔知係咪有嘢入咗去。
book了明早見Dr.Ma
  image.jpg image.jpg
wesky 2013-2-20 01:06:34 AM
甩到卡卡聲 可能耳道發炎了, 希望唔嚴重啦
Insomniahk 2013-2-20 09:46:25 AM

佢係長毛的
可以考慮下少啲野係地面
例如草束起、玩具什物吊起 或 者用時先放入去等佢瞓覺時有啲空地
會乾爽啲 同 埋少啲蚊蟲 濕氣無咁重 跌野入耳仔機會都細啲

PS 我地比鼠兔籠中加了中層的樓梯呀 踏板呀 同埋 房間
都係等佢自己時多些空間
大肶 阿Dee 都係長毛,但係檢查耳仔都係乾爽無耳屎

Insomniahk 2013-2-20 09:51:58 AM
唔使咁擔心
太緊張對你身心有損
做長輩要保持自己身心開闊
先可以照顧到後輩
BonnieLee 2013-2-20 11:54:59 AM
有了結果。耳仔發炎。
抹片上是皮膚細菌。因潮濕細菌增加而起。

ps我已經開行抽濕機都咁
2星期後去覆診。現在要食藥同滴藥水。
希望快d好返啦。
BonnieLee 2013-2-20 12:08:02 PM
Insomniahk 發表於 2013-2-20 09:46 AM
佢係長毛的
可以考慮下少啲野係地面
例如草束起、玩具什物吊起 或 者用時先放入去等佢瞓覺時有啲空地

好。等我拎走佢隻公仔先。其實佢個籠除廁所水樽外只得一隻公仔。
Suzanne 2013-2-20 12:35:32 PM
祝毛啦啦早日康復, 及早治療是好事,, 唔好太擔心啊!

要將毛啦啦用過的物品全部洗一洗,消消毒同曬曬太陽。呢排都要開開冷氣, 辛苦你啦~~
siudao0831 2013-2-20 01:09:20 PM

最近天氣潮濕,冷氣同抽濕機都要輪流開呀~

另外,不如你考慮裝草架比毛啦啦,草草係太潮濕環境下會有細菌滋生。用過物品都要徹底消毒啦。

希望毛啦啦早日康復, 加油毛啦媽

Insomniahk  認同 有草架又可以多些空間比佢休息及走動  2013-2-20 05:17:14 PM
wesky 2013-2-20 01:35:15 PM
幸好唔嚴重,祝早日康復
我有朋友隻兔經常發炎,黎緊要做開耳道手術
耳道發炎最主要係潮濕加細菌滋生,修短耳道外面的毛,有助耳道通風,對發炎康復有幫助〜
BonnieLee 2013-2-20 04:41:27 PM
siudao0831 發表於 2013-2-20 01:09 PM
最近天氣潮濕,冷氣同抽濕機都要輪流開呀~

另外,不如你考慮裝草架比毛啦啦,草草係太潮濕環境下會有細菌 ...

用草架佢會食好少草

Insomniahk  你加咗草架唔好時時刻刻望住佢 比時間佢適應 過一兩日 相信你會發覺食草量其實差唔多  2013-2-20 05:19:40 PM
ching` 2013-2-20 04:44:26 PM
仲有咩症狀GA?我兔兔耳仔有小量皮屑,但耳仔入面好乾淨又冇紅腫../_\
Insomniahk 2013-2-20 05:16:07 PM
BonnieLee 發表於 2013-2-20 11:54 AM
有了結果。耳仔發炎。
抹片上是皮膚細菌。因潮濕細菌增加而起。

Okay la
發炎好易好番

或者轉吓位
可能佢個位比較少空氣流通呢?

放心啦!笑吓啦!佢有排同你玩呀!
yancyan520 2013-2-20 05:34:41 PM
兔兔你要藥到病除丫!!
siudao0831 2013-2-20 05:54:11 PM
BonnieLee 發表於 2013-2-20 04:41 PM
用草架佢會食好少草

等毛啦啦慢慢適應啦,佢仲好細個,可以慢慢教,等佢學,只要你有耐性同心機就ok啦~

去兔協買一個兩件個款草架,其實都好用ga~ 我個女都用緊

加油加油加油~~~
hh0 2013-2-20 07:38:30 PM
唔係好明點樣甩到卡卡聲

快速發帖