就系尼段新聞 話最新既沙士連兔仔都會傳染到 令到男朋友既爸爸話堅決吾養 我吾想放棄養佢 吾想將佢放系動物酒店 令佢無自由無人陪甘 我地雖然只系養左短短7個月 但我地仲想同兔仔一直過到生命結束 所以我想搵一個一樣甘鐘意兔仔既人幫我地養住 寄養期至少一個月 寄養期間兔仔所用既費用我都會負責    兔仔名:白雪 品種:獅子兔 一歲 十分健康

siuki1005 2013-3-30 11:49:17 PM
wesky 發表於 2013-3-30 11:27 PM
有啲報章無寫清楚,好易引起遺棄潮....

系!相當討厭!!而且佢既圖片仲要系寵物店既兔仔 只會引起兔仔恐慌
Suzanne 2013-3-30 11:50:13 PM
自己係屋企養的兔仔,好地地點會中SARS呀?又唔會同外界接觸,叫爸爸想清楚先啦!

不過不過,如果你仲係學生,無經濟能力,無咩牙力。難聽勸句,你要有兩手準備,為你隻兔兔搵多一條後路。我不認為你搵foster之後,可以咁ideally可以說服到你爸爸養返佢。
raywong521 2013-3-31 12:04:29 AM
其實,養隻兔兔又不是什麼大不了的事情,唔明白點解d父母咁自私,都無諗清楚個問題,就話唔要兔兔,咁唔通,阿爸,阿媽老果陣,有病有痛都會變成負累,咁d仔女又掉阿爸,阿媽出街,定係由得阿爸阿媽自生自滅,不過,教得d仔女咁易放棄,他朝因果循環,都無野好講啦~
syt174698 2013-3-31 12:11:37 AM
可唔可以搵個藉口帶兔兔做Body check,順便問一下,等你屋企人知道唔會咁易傳染,會唔會好D?
siuki1005 2013-3-31 12:13:09 AM
Suzanne 發表於 2013-3-30 11:50 PM
自己係屋企養的兔仔,好地地點會中SARS呀?又唔會同外界接觸,叫爸爸想清楚先啦!

不過不過,如果你仲 ...

男朋友的爸爸就是這樣害怕 兔仔會自己造出病毒
以往兔仔生病和日常開支都系我比 經濟能力ok
而我爸爸好錫我 希望可以氹到佢吾養狗養兔仔
siuki1005 2013-3-31 12:18:47 AM
raywong521 發表於 2013-3-31 12:04 AM
其實,養隻兔兔又不是什麼大不了的事情,唔明白點解d父母咁自私,都無諗清楚個問題,就話唔要兔兔,咁唔通,阿爸, ...

如果男朋友爸爸好似你甘諗就好!一味諗住放棄而吾系睇清成件事先
siuki1005 2013-3-31 12:21:59 AM
syt174698 發表於 2013-3-31 12:11 AM
可唔可以搵個藉口帶兔兔做Body check,順便問一下,等你屋企人知道唔會咁易傳染,會唔會好D?
...

好建議! body check貴貴都比 只希望醫生會講出吾會甘易傳染 而吾系吾清楚吾知道等等既說話
MIA 2013-3-31 12:26:23 AM
其實係咪要帶佢去驗血先知有冇SARS?
syt174698 2013-3-31 12:45:52 AM
siuki1005 發表於 2013-3-31 12:21 AM
好建議! body check貴貴都比 只希望醫生會講出吾會甘易傳染 而吾系吾清楚吾知道等等既說話 ...

到時,你帶你男朋友一齊佢,等佢說服佢爸爸,你自己有經濟能力,最壞打算咪將兔兔搬番自己屋企,自己屋企人點都會到體諒你同兔兔境況
siuki1005 2013-3-31 01:02:32 AM
syt174698 發表於 2013-3-31 12:45 AM
到時,你帶你男朋友一齊佢,等佢說服佢爸爸,你自己有經濟能力,最壞打算咪將兔兔搬番自己屋企,自己屋企人點 ...

但我驚醫生會講有機會 吾清楚果d說話
花芝媽 2013-3-31 03:21:35 AM
帶埋你老豆去睇醫生   由醫生同佢講         本身健康既無啦啦點會有沙士       兔仔都係屋企多   係到係人傳比兔仔                     仲有報紙既野不嬲有大作大..   
食鼻屎夠話增加低抗力 ...  仲話夜訓D人聰明D ..     唔通遲下話食兔屎可以低抗沙士   又會食咩  
DomDomPig 2013-3-31 03:29:44 AM
其實好多病毒都係人傳人,唔通唔同屋企人住咩?
好地地屋企隻兔仔點會有SARS? 兔兔唔會自己製造SARS, 只會自己痾屎
希望你可以說服到你爸爸,等兔兔有個家
syt174698 2013-3-31 10:49:30 AM
相信保持清潔同個人衛生,傳染機會可以減低,你屋企人會明白,期待你有好消息比大家知。
ccychoy 2013-3-31 01:14:18 PM

兔仔都會傳染但並不是宿主!!不可以偏概全
而且而加仲系試管實驗,

我同你一樣有同一問題,考dse,家人看到新聞都有異議
但應該要有自主權
堅持!!

siuki1005 2013-3-31 05:13:00 PM
多謝大家 依家初步講左會受感染並吾系宿主 佢無太大反應亦無講堅決反對 如果再有反對 我會進一步去搵醫生 說服力較大 多謝大家!!!!

快速發帖