就系尼段新聞 話最新既沙士連兔仔都會傳染到 令到男朋友既爸爸話堅決吾養 我吾想放棄養佢 吾想將佢放系動物酒店 令佢無自由無人陪甘 我地雖然只系養左短短7個月 但我地仲想同兔仔一直過到生命結束 所以我想搵一個一樣甘鐘意兔仔既人幫我地養住 寄養期至少一個月 寄養期間兔仔所用既費用我都會負責    兔仔名:白雪 品種:獅子兔 一歲 十分健康

siuki1005 2013-3-31 05:15:12 PM
2012-08-07 15.03.04.jpg
尼隻就系我既兔仔 真系好可愛
MonicaWong 2013-3-31 06:22:16 PM
佢咁可愛,你點可以忍心放棄佢?。you must fight for it
ching` 2013-3-31 06:43:07 PM
我同你一樣今年DSE 我自己同BABA講左呢個新聞..相反佢好冷靜..XD
仍一向好憎人唔要動物所以佢聽完冇咩反應,樓主加油AR
all_loving_it 2013-3-31 08:23:05 PM
siuki1005 發表於 2013-3-31 05:15 PM
尼隻就系我既兔仔 真系好可愛

我想問既係既然只兔兔係你, 點解會養係你男友屋企?  而唔係你屋企?

仲有養之前, 你男友有無同屋企人商量過, 佢地同意之後先將佢帶返屋企?

Suzanne  Exactly. 都係我心中疑問!!!  2013-4-1 01:45:42 AM
all_loving_it 2013-3-31 08:36:00 PM
siuki1005 發表於 2013-3-31 12:13 AM
男朋友的爸爸就是這樣害怕 兔仔會自己造出病毒
以往兔仔生病和日常開支都系我比 經濟能力ok
而我爸爸好 ...

既然你都話只兔兔係你, 咁你就有責任去說服你爸爸接受只兔兔, 依個係你既責任同本份
siuki1005 2013-4-1 01:28:52 PM
MonicaWong 發表於 2013-3-31 06:22 PM
佢咁可愛,你點可以忍心放棄佢?。you must fight for it

真系好可愛^^依家無提話吾好養^^
siuki1005 2013-4-1 01:29:57 PM
ching` 發表於 2013-3-31 06:43 PM
我同你一樣今年DSE 我自己同BABA講左呢個新聞..相反佢好冷靜..XD
仍一向好憎人唔要動物所以佢聽完冇咩反應, ...

甘好 希望尼件事可以快d告一段落>
siuki1005 2013-4-1 01:40:06 PM
all_loving_it 發表於 2013-3-31 08:23 PM
我想問既係既然只兔兔係你, 點解會養係你男友屋企?  而唔係你屋企?

仲有養之前, 你男友有無同屋企人商量 ...

系我同我男朋友既 買果時男朋友好鐘意 所以養系佢屋企 我都成日去佢屋企同兔仔玩 又一齊清潔下 一開始男朋友爸爸都幾鐘意隻兔仔 一得閒就會同兔仔玩 系直到睇左段新聞之後就講反對 不過我地解釋左比佢聽之後 佢無講吾養果d說話
MonicaWong 2013-4-1 02:35:51 PM
siuki1005 發表於 2013-4-1 01:40 PM
系我同我男朋友既 買果時男朋友好鐘意 所以養系佢屋企 我都成日去佢屋企同兔仔玩 又一齊清潔下 一開始男 ...

我都建議爭取養返係自己屋企好d, 當然我希望你同你男朋友能夠長長久久,但你地年紀仲細,萬一分開嘅話,撫養權歸邊個?既然今日要面對你男朋友爸爸反對,你應該好好為兔兔作好打算!

加油! 唔好放棄咁可愛嘅兔兔。
all_loving_it 2013-4-1 09:58:37 PM
siuki1005 發表於 2013-4-1 01:40 PM
系我同我男朋友既 買果時男朋友好鐘意 所以養系佢屋企 我都成日去佢屋企同兔仔玩 又一齊清潔下 一開始男 ...

請恕我直言, 就算只兔兔唔可愛, 有殘缺, 養得佢就點都唔應該唔要佢, 今次依件唔要兔兔風波一事當係告一段落, 但希望透過今次件事, 你同男友都要正面面對, 日後再有咩事既時候, 你男友同佢屋企人會唔會又提出唔要兔兔, 如果佢都唔敢包, 那請你接返兔兔去照顧

真心講句, 由始至終, 我亦覺得平日無事, 對自己無咩影響要對兔兔好, 係非常容易, 但去到覺得影響到自己, 就會唔想要只兔兔, 希望, 你可以明白一樣野, 你地每講一次唔要佢, 想送走佢, 就係傷害兔兔一次, 令佢經常處於怕比你地拋棄既恐懼中而生活

我所講有無同屋企人商量既意思, 係有無同父母取得共識, 無論咩情況之下都唔會放棄兔兔, 而唔係平日同佢玩下就算, 希望你可以借依件事, 好好去同男友屋企人有共識, 如果佢爸爸無法答應, 咁真心希望你可以將兔兔接返屋企去照顧
MIA 2013-4-2 12:51:59 AM
all_loving_it 發表於 2013-4-1 09:58 PM
請恕我直言, 就算只兔兔唔可愛, 有殘缺, 養得佢就點都唔應該唔要佢, 今次依件唔要兔兔風波一事當係告一段 ...

講得好岩,講得好好,好感動
MIA 2013-4-2 01:24:46 AM
近排我係垃圾站附近拾獲一隻被人遺棄0既兔仔,佢有病睇佐醫生都未好返,暫住係男友家,直到依單新聞出現,我同我男友都吾會放棄佢,連諗都冇諗過,我男友家人都驚驚地!跟住我男友都冇理佢D家人,我都好放心!
我男友本身吾係甘鐘意養兔仔,但我男友都肯照顧兔仔,但係你男友係咪一個鐘意兔仔0既人,如果係鐘意甘就放棄,我覺得你男友好過份囉!...養之前你地吾係諗清楚咖咩,無論發生咩事都吾會放棄佢地!
希望你吾好放棄隻兔兔!
wm20472 2013-4-3 03:30:21 PM
唔好放棄呀, 做得佢主人, 已經做好心理準備照顧佢一世
我們是一個負責任的主人
lazybunny 2013-4-3 04:25:07 PM
兔兔唔出街又點會有Sars, 主人傳比兔仔就會...
不如叫佢老竇索性唔好出街唔好同人接觸
如果佢咁怕死的話...
DomDomPig 2013-4-3 05:59:15 PM
MIA 發表於 2013-4-2 01:24 AM
近排我係垃圾站附近拾獲一隻被人遺棄0既兔仔,佢有病睇佐醫生都未好返,暫住係男友家,直到依單新聞出現,我同 ...

你心地好, 男友都心地好, 兔兔比你執到, 從此兔兔就係寶

快速發帖