兔兔獸醫

大圍珍禽異獸及寵物醫院
http://www.taiwaiexotic.com/
沙田大圍積信街69-75號立和樓地下B舖
電話:2687 1030
若於非開放時間內,遇上嚴重緊急情況,請電 93396842
開放時間:
星期一至星期五上午九時至晚上七時;
星期六,日及公眾假期上午九時至下午六時。
(下午一至二時為午膳時間)

檢視較大的地圖

毛國界動物醫院
Dr.Ma
九龍大角咀鐵樹街1-39號金堂閣地下21號舖
tel: 21423399
http://petkd.net/yp.php?mod=view&id=381

檢視較大的地圖

維多利亞寵物診所 – 元朗診所
Dr. Gerry or Dr. Ken Thorley
元朗民合徑8號幸福樓二期地下11號舖
屯門德正圍十八號海盛大廈地下三號舗
電話:2477 8929 (元朗) / 2459 7217 (屯門)
急症:7116 3282 呼8929
診症時間:
星期一至五     9:00am-7:30pm
星期六日         10:00am-6:30pm

檢視較大的地圖

紅磡獸醫診所
Dr. Andrew Pilling
九龍紅磡黃埔新村民泰街30號地下
電話:2330 7566
急症:7111 0818 呼174

檢視較大的地圖

梟史丹尼獸醫診所
Dr.Hugh
http://www.drhugh.com.hk
香港銅鑼灣威菲路道9號地下
電話: 2380 0612. 急診電話: 6018 1385
檢視較大的地圖

愛護動物協會
Dr. Cora Heywood
Dr. Clora Dewet
http://www.spca.org.hk
SPCA 24-Hour Emergency Hotline: 2711 1000

檢視較大的地圖
cordero 2009-5-5 10:46:39 AM
10:00am-0100pm 0300pm-7:00pm
好似唔知邊日到9:00pm
cordero 2009-6-5 11:18:24 AM

九龍動物醫院開放時間表

Kowloon Veterinary Hospital
Mon 10am-1pm 3pm-9pm
Tue 10am-1pm 3pm-7pm
Wed 10am-1pm 3pm-7pm
Thu 10am-1pm 3pm-7pm
Fri 10am-1pm 3pm-9pm
Sat 10am-1pm 3pm-7pm
Sun 10am-1pm 3pm-7pm

P.S. Dr Betty & Dr Yen both are on leave on Wed.
takki26 2009-6-10 08:46:53 PM
原帖由 兔仔怡v3v 於 2009-4-6 04:57 PM 發表

係睇dr gerry~姐係平時兔媽兔爸話元朗個間...
我覺得都ok啦~

我驚隻兔兔有疥癬
我住屯門....想問下元朗個間既dr gerry係唔係睇兔兔好d嫁??
同埋係唔係要預約??同埋幾多$$左右??
thx....請大家幫幫手
我想聽日帶佢去睇
wesky 2009-6-10 08:48:04 PM
屯門都有間維多利
醫療費統計:
http://mini-house.info/thread-3110-1-1.html
﹏s!u凝. 2009-6-28 03:45:15 PM
紅磡獸醫診所
Dr. Andrew Pilling

呢間睇得好吾好嫁?
如果做body check收幾錢..=)"??
wesky 2009-6-28 03:52:53 PM
有兔友睇開    都幾好
baby_fire 2010-1-17 08:24:13 PM
果日打過去屯門德政畔問DR GERRY,佢無做啦,
個姑娘話佢係替工,所以無做喇.
wesky 2010-1-17 09:06:49 PM
Gerry 無做 ??
ahlu 2010-2-18 01:16:00 PM
我今個星期六想帶兔兔去body check, 想問 九龍動物診所的(馬醫生)好唔好ga? 因為dr. betty & yan 都唔on duty... 因為dodo係我領養ga, 之前都無做過body check, 加上佢手指跟部好似長左瘡仔(粉紅色無毛, 細粒圓圓地), 所以想快d睇下

另外問過 dr. andrew 最快都要下星期六先book到
happygirl2009 2010-3-7 02:43:28 AM
請問有冇兔友睇過大圍既Dr.TSANG ??

因為森美呢排突然食少左好多草同cc細左少左,九龍城又full左(之前睇d.yan)所以前幾日帶森美去大圍度睇vet,第一次睇就係Dr.TSANG 幫森美睇

Dr.TSANG 超級nice!而且好溫柔又細心,檢查得好詳細,而且又好肯答問題,我同森美都好鐘意佢:021:  森美今次唔知點解好乖冇咩點掙扎,之前係九龍城睇dr.yan果時森美勁唔好老脾.

佢同森美check完話森美好健康正常冇問題,可能係草或其他方面既問題令佢食少左草,打左皮下水就走得,唔使食藥又唔使覆診,係如果過多幾日森美既情況都冇好轉or變壞先要再搵佢地

不過問題黎啦,森美呢兩日胃口好番少少少,不過對比佢之後食草既份量真係減少左一半,而且only食葉同食碎:013: 枝就如果我餵佢就會肯食幾條,我之前森美嘴仔損睇dr.yan果陣,d cc好大粒而且食好多草,不過有d irregular shape既cc,dr.yan都話森美有d eariler腸停:046: 不過今次佢食少左草同埋d cc細左好多Dr.TSANG 都話冇事

我應唔應該再搵dr.yan睇多次??
光之天使)) 2010-3-7 04:00:01 AM
唔放心的話...可以睇多一次dr.yan既~(我對佢地有信心多d)

食少左草你有無幫佢按摩下肚仔呀?
摸下個肚實唔實,實的話幫佢按摩下~會有幫助架~

如果有腸停過,係會好容易又翻發架~

我家total以前都好肯食草枝,
腸停過之後又係唔多肯食...變到淨係食葉同草碎
枝的話...慢慢有食返少少既~
(唔知係咪腸停過都有呢個情況~)
不過當務之急係要佢食野先~佢肯食葉既就比多d佢~
腸停係大件事黎架~~
happygirl2009 2010-3-7 04:11:17 AM

回復 26# 的帖子

其實佢之前冇腸停過
只係dr.yan見到佢d cc 有irregular既情況出現所以話佢有早期徵兆

有時我用手餵佢草枝佢又會肯食,但佢自己食就唔係點食啦
如果過埋呢2日天氣涼番佢都係唔食番多d野,我會再睇dr.yan
佢而家都肯食葉
光之天使)) 2010-3-7 04:15:23 AM
好正常....
你遞到比埋咀,佢係會比面食一兩條既~

總之就係佢肯食就比多d佢食la~
希望森美仔快d食返多d野~
珊迪小姐 2010-3-30 03:59:14 PM
今日打去大圍珍禽異獸同Charcoal約做body check
因為上年有蚤到而家都有一年喇 (係搵Dr.Seems既)
護士好nice...印象中Dr.Seems都幾細心
住附近既兔友真係可以考慮下 近近地去大圍
無意間發現佢地個網頁有個"非開放時間內 遇上嚴重緊急情況"既電話
建議post#1果度可以加番 有個後備
Tel: 9339 6842
已有 1 人評分P 點 收起 理由
ADMINISTRATOR + 2 THANKS

總評分: P 點 + 2   查看全部評分

Maggie)) 2010-3-30 04:16:06 PM

回復 29# 的帖子

多謝你呀!:002: 希望我家小姬不需要用得上吧!:054: 而家set入個電話度做準備先!

快速發帖