唉~唔知兔友們仲可以有咩方法呢?
放下我D衰仔相先~
照片 005.jpg 照片 004.jpg 照片 003.jpg 照片 002.jpg

照片 001.jpg (142.43 KB, 下載次數: 1267)

照片 001.jpg

肥墨魚 2011-11-14 07:16:10 PM 來自手機
Ava 2011-11-14 07:40:22 PM
肥墨魚 發表於 2011-11-14 07:16 PM
呢個網好在兔友們都善良

一方有難  十方幫忙

但其實有冇方法啊?
肥墨魚 2011-11-14 10:06:01 PM
pillow.ma 2011-11-14 10:22:15 PM
出面既人可以幫到兔兔剪係因為兔地怕生保
驚到唔敢周身郁
你想抱佢咩
佢就蝦你係佢主人踢你咬你
而家我帶呀仔出去比人剪既話佢都會周身郁同咬人
因為佢認得果度D人了~_~

想可以自己抱到兔兔剪甲要慢慢離唔急得
我自己都試左好多次而家先可以叫舞到呀仔
始終同兔兔建立信任既關係需要時間
想佢比你舞更加係考驗耐性既事
當然有兔兔係點都唔會比你抱
亦都有兔兔由完全唔掂得到可以比你抱一陣
(果一陣對兔主人離講係好大既進步T^T)
所以最主要係兔主人既耐性
兔兔走要即刻捉返住佢
可以一開始同佢按下摸先
慢慢再開始梳下毛
等兔兔習慣下你抱佢或者梳毛
有機會先再試下同佢剪甲
始終剪甲一失手好可能會搞到兔兔流血
所以都係好有信心或者有人幫手先剪.....

其實兔兔既行為好似教小朋友咁教架姐
軟硬兼施同比D耐性就得
肥墨魚 2011-11-14 11:05:11 PM
Ava 2011-11-14 11:23:06 PM
pillow.ma 發表於 2011-11-14 10:22 PM
出面既人可以幫到兔兔剪係因為兔地怕生保
驚到唔敢周身郁
你想抱佢咩

嗯嗯~~明白晒啦~
咁即係佢同你熟落先走佬,
陌生先會靜?
但唔係陌生會驚到走佬咩?
freeze1357 2011-11-14 11:54:59 PM
其實你試下一手抱手以下個位一手抱patpat位
快手"豆"起佢放你心口到,等佢掙扎唔到
一開頭可以試下佢背脊貼住你心口先
再溫柔咁同佢講下野,等佢知你冇惡意
做多幾次知道你抱抱係安全就可以再慢慢試其他野
(之後你可以試下佢心口貼住你心口…但可能會比佢咬再跳走)
記住佢點掙扎都唔好比佢走呀! 走得一次就有下次啦!

我都做左好耐佢先肯乖乖定定地比我抱…
但我到而家都仲未可以將佢反轉
sanny0066 2011-11-15 12:00:31 AM
Ava 發表於 2011-11-14 11:23 PM
嗯嗯~~明白晒啦~
咁即係佢同你熟落先走佬,
陌生先會靜?

陌生地方/陌生人先唔會走佬..舉個例...對上2個禮拜同BeBe去九龍動物醫院診所睇vet....佢好乖咁俾我抱左20min左右...由Dr.Ma房行出行入都冇掙扎
tratra 2011-11-15 12:03:17 AM
唉,我嗰隻都係咁,最終都係拎出去比人剪。。。
sanny0066 2011-11-15 12:22:37 AM
而家我同女友夾手夾腳都可以剪到..但我諗去到6個月後就應該都要帶出去剪甲...順便修埋毛
Pancake323 2011-11-15 12:44:36 AM
我係首先用佢鐘意嘅食物引誘佢,等佢定啲知道我唔係害佢,然後再同佢按摩一陣,等佢唔再咁掙扎時,就用條毛巾包住佢,剪邊隻指甲就拎邊隻手仔出嚟,每次我哋都係要兩個人合力先剪到,同埋最好可以盡快剪完啦,因為我覺得所用時間越耐,兔兔就越無耐性及驚!
sanny0066 2011-11-15 01:06:25 AM
Pancake323 發表於 2011-11-15 12:44 AM
我係首先用佢鐘意嘅食物引誘佢,等佢定啲知道我唔係害佢,然後再同佢按摩一陣,等佢唔再咁掙扎時,就用條毛 ...

其實兔兔係唔耐煩
sanny0066 2011-11-15 01:06:29 AM
Pancake323 發表於 2011-11-15 12:44 AM
我係首先用佢鐘意嘅食物引誘佢,等佢定啲知道我唔係害佢,然後再同佢按摩一陣,等佢唔再咁掙扎時,就用條毛 ...

其實兔兔係唔耐煩
花芝媽 2011-11-15 02:29:41 AM

我都係強迫佢地比我剪.. 有時佢地反抗到攰 就廢事陏...
因為佢地真係好討厭剪指甲.. 我拎出去比人剪..D人都話佢2個好難剪
佢地會狂踢 狂反   好似唔會攰咁..... 根本唔驚生保= =  
仲要剪完係到發皮氣  DOM地  

最重要...你要控制到佢  唔好比佢控制你..  

大力少少都唔緊要..  但唔好一反抗就比佢地走 ..  唔係佢已後都會恰你  
反佢    隻手要捉住佢手仔  跟住拇指按佢地心口禁佢地落大脾夾好      
我幫佢地剪 ... 剪1隻  佢地會反1次 ~3次 ..
為左爽手D   反好  夾好..  之後手起刀落...
sanny0066 2011-11-15 02:32:55 AM
花芝媽 發表於 2011-11-15 02:29 AM
我都係強迫佢地比我剪.. 有時佢地反抗到攰 就廢事陏...
因為佢地真係好討厭剪指甲.. 我拎出去比人剪..D人都 ...

手起刀落..講真係易..但做起上黎真係好怕一下剪錯就爆晒缸

快速發帖