唉~唔知兔友們仲可以有咩方法呢?
放下我D衰仔相先~
照片 005.jpg 照片 004.jpg 照片 003.jpg 照片 002.jpg

照片 001.jpg (142.43 KB, 下載次數: 1267)

照片 001.jpg

花芝媽 2011-11-15 02:49:21 AM
sanny0066 發表於 2011-11-15 02:32 AM
手起刀落..講真係易..但做起上黎真係好怕一下剪錯就爆晒缸 ...

做多幾次就快好多...  我第1次....玩左好似2粒鐘~3粒鐘=.=

一知道平衡線,..  多左就剪出黎..用手度一度位就剪得
sanny0066 2011-11-15 02:51:08 AM
花芝媽 發表於 2011-11-15 02:49 AM
做多幾次就快好多...  我第1次....玩左好似2粒鐘~3粒鐘=.=

咁樣玩2-3粒鐘..我雙眼會好攰
花芝媽 2011-11-15 02:54:20 AM
sanny0066 發表於 2011-11-15 02:51 AM
咁樣玩2-3粒鐘..我雙眼會好攰

之後玩得多..  E加好快手HAHA
大福。媽 2011-11-15 03:04:48 AM
sanny0066 發表於 2011-11-15 02:32 AM
手起刀落..講真係易..但做起上黎真係好怕一下剪錯就爆晒缸 ...

如果真係驚爆晒缸...
剪之前用電筒照清楚血管位置
然後用自己指甲放係血管尾部
貼住自己既指甲剪下去~
指甲同血管會留有你指甲厚度的安全距離
應該唔會爆缸
sanny0066 2011-11-15 03:11:25 AM
大福。媽 發表於 2011-11-15 03:04 AM
如果真係驚爆晒缸...
剪之前用電筒照清楚血管位置
然後用自己指甲放係血管尾部

我重申一次我未試過剪到兔兔爆缸呀下
所以你句""應該唔會再爆缸"" 個"再"字要刪除左佢
大福。媽 2011-11-15 03:19:47 AM
sanny0066 發表於 2011-11-15 03:11 AM
我重申一次我未試過剪到兔兔爆缸呀下
所以你句""應該唔會再爆缸"" 個"再"字要刪除左佢 ...

已刪除-3-"。。。
唔好意思字面上令你有誤會
花芝媽 2011-11-15 03:31:37 AM
大福。媽 發表於 2011-11-15 03:19 AM
已刪除-3-"。。。

sanny 傻傻地嫁  唔洗理佢嫁~~~~    ((大笑跑開
pillow.ma 2011-11-15 06:44:27 AM
花芝媽 發表於 2011-11-15 02:29 AM
我都係強迫佢地比我剪.. 有時佢地反抗到攰 就廢事陏...
因為佢地真係好討厭剪指甲.. 我拎出去比人剪..D人都 ...

真係!!!
要好似花芝媽咁講
唔好比佢控制你!!!!!
而剪甲既方法除左可以好似我同花芝媽用大脾夾住佢之外
仲可以好似freeze1357咁一個抱住佢係心口一個剪< 要2人合力
同pancake323用毛巾包住先剪
記住走左要捉返!!!
一陣比佢哩埋左既話你就收得工....
同埋下次佢都會咁樣走佬
sanny0066 2011-11-15 07:26:18 AM
大福。媽 發表於 2011-11-15 03:19 AM
已刪除-3-"。。。

講下笑炸..大福媽
sanny0066 2011-11-15 07:26:51 AM
pillow.ma 發表於 2011-11-15 06:44 AM
真係!!!
要好似花芝媽咁講
唔好比佢控制你!!!!!

我反而覺得用毛巾包仲剪得唔好...用毛巾包住冇手感
sanny0066 2011-11-15 10:15:08 AM
下次佢就唔係抓..係賴尿嫁啦
pillow.ma 2011-11-15 10:45:50 AM
sanny0066 發表於 2011-11-15 07:26 AM
我反而覺得用毛巾包仲剪得唔好...用毛巾包住冇手感

我都覺!!!
同埋會反抗得仲西利
不過隻隻兔兔唔同既
咩方法都試下睇下邊隻最適合囉
肥墨魚 2011-11-15 10:49:47 AM 來自手機
sanny0066 2011-11-15 10:56:24 AM
肥墨魚 發表於 2011-11-15 10:49 AM
原來咁多人剪指甲有困難

有商機!!  等墨魚爸開番間兔兔美容院啦

好墨魚爸我等你
pillow.ma 2011-11-15 10:56:48 AM
Twhtracy 發表於 2011-11-15 09:32 AM
我每一日都要佢咁樣俾我抱3次.... 每次都有獎勵粒粒.... 由開頭即走... 到而家可以hold 住10幾廿秒先掙扎 ...

抓痕係必經階段
話說尋日覆你POST諗起開頭同pillow梳毛梳到打哂交既日子
每次只係同佢梳毛都搞到頸, 心口, 大脾花哂
有次我真係頂唔順喊左, 真係可以話"好氣餒"
仲諗住佢咁抗拒就唔會再捉佢梳
但係始終都驚佢食得太多毛落肚
同埋母子邊有隔夜仇架~
最後都有繼續同佢梳
一路梳一路同佢講野
而家佢唔會走, 會係我大脾比我梳
不過會係咁咬我件衫叫我快D
所以我D衫係穿哂窿的........
不過咁都好過成身"算"哂

快速發帖