最新片段

先睇下D可愛既兔兔...佢地真係好細隻
http://youtu.be/dB1COXX4REQ

再黎就係龜追兔
http://youtu.be/TAtP9F8EwYQ

http://youtu.be/W3ip3e2fR7U

兔兔耳上有牙痕, 千真萬確, 只係想證明兔兔已經受傷, 希望有機構快D介入。
http://youtu.be/Cgv7gUTRNzY

再強調一次, 我唔係想話D龜, 我只係想講龜兔同養有一定既危險。
想大家FOCUS係間學校唔應該將龜兔同養, 係間學校既問題, D龜都係身不由己!
唔好再話我當D龜係罪犯, 我既FOCUS係學校唔應該咁做。

之前係MINI-HOUSE果陣已經開過關於屯門馬可賓中學「養」兔方法

不過轉唔到過黎, 所以會係下面詳細講多次。

基於我妹妹係該校學生, 所以一直都好留意兔兔既日常。

由於之前果隻可憐既兔兔已經係前一排去左彩虹橋

本來都諗住算啦~ 希望佢地放棄再拎新既兔兔返黎受罪。

點知今日我妹妹發現有2隻新既幼小既寵物兔出現係馬可賓中學一向用黎養兔既龜池!!!

唔想再有兔兔受害, 再加上呢幾日天氣急凍, 星期日仲落雨! 所以希望大家可以俾D意見我, 可以救救呢2隻小兔兔。

其實我妹妹早前都打聽過學校兔兔既負責人點樣養兔,

總務組主管袁遠峰表示, 1日只喂1餐油麥菜給予兔兔, 兔兔仲要同同居的龜搶食

完全無提供過佢地需要既乾草, 而且兔兔亦無受任何保暖及消暑措施, 情況實在好差。

我妹妹表示, 新既2隻兔兔只係幼兔, 年齡少於6個月, 品種應該係迷你兔

但年紀咁細既兔兔一向都十分需要照顧, 但面對係咁既環境, 咁既飼養方法, 我同妹妹實在非常擔心。

所以希望咁多位可以快d俾意見我, 一齊幫下2隻小兔兔。

聽日我會叫妹妹影相返黎俾各位睇下兔兔既情況

關於之前兔兔既新聞by明報

真相!!!

(全景圖) 兔兔住既地方係中間有3個窿窿入口既位!

CLOSE UP, 由相可見, 環境係十一分可憐! 落雨又滲水, 又係石屎地!
又要同好多大隻既龜共處, 咁樣佢地真係可以生活得健康咩?

妹妹同我講今日有數名同學見到有龜追住兔兔想咬佢地屁股
又見到有1隻兔兔既耳仔崩左一忽, 究竟係黎到之前已經有?
定還是係俾龜咬到咁?

DSC_0369_副本.jpg DSC_0370_副本.jpg
今日天氣好凍, 都要同龜爭地方取暖(照燈), 試問龜唔係恆溫既動物都要照燈, 何況係年幼既小兔?
(上左圖) 可以見到燈箱既上面, 實際上係有好多電線, 小兔一時好奇誤咬既話, 就有電死既可能。

DSC_0372_副本.jpg DSC_0371_副本.jpg DSC_0365_副本.jpg DSC_0364_副本.jpg

可以見到兔兔真係好細隻又好瘦, 如果唔能夠俾到足夠既營養同埋合適既生活環境,
佢地既一生將會剩低幾長既時間?

探左兔兔後既更新
04-12-2011

妹妹今日回校時見到漁農處既人岩岩走左, 希望佢地有做野啦。
因為2隻兔兔依然係果度, 好在仲好生猛, 我都放心左D。因為太過擔心前2日會凍親佢地。
決定左買包ALFAFA返去俾佢地食D, 希望佢地食到幾多得幾多先。
一去到, 見到2隻兔兔, 真係好心UP, 因為佢地真係好細隻。
身型似足金魚街間I X RABBIT果D最細隻果D咁...好瘦..摸到覺得好骨感。

高登巴打絲打, 唔好再討論D龜會唔會咬兔仔, 我今日就親眼見到隻大陸龜咬兔仔屁股既毛!!!

可惜真係影唔到, 不過咁岩有2個同學都係度見到, O哂叼, 但幫唔到我又可以點?

逗留左半個鐘多D, 不停手咁餵小兔, 佢地亦好努力咁不停食, 食到我地離開都仍然繼續,
我心入面真係覺得非常唔好受, 如果我地唔黎餵佢地, 佢地會餓到點既樣。
佢地餓既時候又會有D咩野食?

唔得唔提既係, 今日妹妹發現多左兜龜草, 我諗唔係俾兔兔食掛?
如果俾兔兔食既都唔該俾D兔兔應該食既草。

中間原來有個龜池, D水真係好DIRTY, 如果兔兔誤飲左果度D水真係唔得惦。
20111204_154821_副本.jpg 20111204_152435_副本.jpg

雖然校方話有得遮雨, 但...我地見到既真係另外一種情況。
落雨既話, 兔兔點會唔濕身? 點會唔病?
20111204_154942_副本.jpg 20111204_155120_副本.jpg

其實逗留其間都撞到有兔友黎探望, 我知道大家都關心2隻可憐既小兔
希望大家可以FORWARD出去, 俾多D兔友同網民知道依然努力生存既小兔。

現實中既小兔SIZE, 細到真係...

花芝媽 2011-12-3 01:42:19 AM

下次錄佢音  佢同人講人話  同鬼講鬼話!        依加仲有寒冷天氣警告!!!!     D兔仔點算!!!!     係露天地方有低溫都似!!!!!
   無草食 同餓死兔仔有咩分別!!!  仲有D龜呀!! 係米都係一日得一餐食甘??            佢地唔岩養動物囉 !!!!

仲有D龜... 真係會追住黎咬 ...我朋友屋企有陸龜 佢會追住佢屋企隻狗咬....

講真.....  有冇方法開到門救到隻兔......   有冇機會開門 抱走隻兔救佢=  = ...  

花芝媽 2011-12-3 02:06:30 AM
https://www.facebook.com/media/s ... =1&l=0296f093f1  

盡一點綿力...  係FB開左個相薄    希望可以有其他人分享出去  留意一下  

依加仲要有  寒冷天氣警告 ....  我唔覺得D龜會比兔仔入去取暖!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

點算!!!!凍死都似!!!!陰公
花芝媽 2011-12-3 09:53:01 AM
請兔友   一起去信    教育局  
肥墨魚 2011-12-3 11:48:53 AM 來自手機
肥墨魚 2011-12-3 11:53:11 AM 來自手機
花芝媽 2011-12-3 12:19:45 PM
以下是香港法例《防止殘酷對待動物條例》第169章的節錄:

動物定義,節錄第169章 第2條 釋義:

「“動物”(animal) 包括任何哺乳動物、雀鳥、爬蟲、兩棲動物、魚類或任何其他脊椎動物或無脊椎動物,不論屬野生或馴養者;…」

第169章 第3條 有關殘酷對待動物的罰則:

「(1) 任何人─

(a) 如殘酷地打、踢、惡待、過度策騎、過度驅趕任何動物或殘酷地使任何動物負荷過重或殘酷地將其折磨、激怒或驚嚇,或導致或促致任何動物被如此使用,或身為任何動物的擁有人而准許該動物被如此使用,或因胡亂或不合理地作出或不作出某種作為而導致任何動物受到任何不必要的痛苦,或身為任何動物的擁有人而准許如此導致該動物受到任何不必要的痛苦;或

(b)
如掌管任何被禁閉或被關禁或正由一處地方運送往另一處地方的動物,但疏於對該動物提供充足的食物和清水;或

(c)
如輸送或運載任何動物,或導致或促致任何動物被輸送或運載,或身為任何動物的擁有人而准許該動物被輸送或運載,而所採用的方式或盛放動物的位置,或盛載動物的箱、簍或籃的構造或過小體積,令該動物承受不必要的痛楚或痛苦;或

(d)
如將任何動物裝上船隻或鐵路貨卡,或將任何動物自船隻或鐵路貨卡卸在另一船隻或鐵路貨卡、碼頭、岸或月臺,而所採用的方式或使用的器具令該動物承受不必要或原可避免的痛苦;或

(e)
如導致、促致或協助進行動物打蝰或動物挑惹,或經營、使用、管理、作出作為以管理或協助管理任何處所或地方作為或部分作為動物打蝰或動物挑惹用途,或准許任何處所或地方被如此經營、管理或使用,或因任何人獲准進入該等處所或地方而接受金錢或導致或促致任何人因此而接受金錢;或

(f)
如在任何動物因疾病、衰弱、受傷、疼痛或其他原因而不適宜被使用於某種工作或勞動時,仍將其如此使用,或導致或促致其被如此使用,或身為其擁有人而准許其被如此使用;或

(g) 將任何動物帶進香港或驅趕、運載、運送或移走,或據有或畜養任何動物,或明知而容受任何動物在其控制下或在其處所內被據有或被畜養,而所採用的方式可能導致該動物受到不必要或原可避免的痛苦,

花芝媽 2011-12-3 12:21:07 PM

一經循簡易程序定罪,可處罰款$5000及監禁6個月。 (由1950年第22號附表修訂;由1979年第53號第3條修訂)

(2) 為施行本條,擁有人如沒有就保護動物免受殘酷對待而作出合理的謹慎措施及監管,須當作已准許殘酷對待動物:

但如擁有人只因沒有作出上述的謹慎措施及監管而被裁定犯本條例所指的准許殘酷對待動物罪,則在沒有給予他罰款選擇時不可將他處以監禁。

(3) 本條不適用於在宰殺或預備宰殺動物作人類食物的過程中所作出或不作出的作為,但若如此宰殺或預備宰殺動物為動物帶來不必要的痛苦,則屬例外。」
花芝媽 2011-12-3 12:21:56 PM
殘酷對待動物的罰則          其實係告得入    清水  食物都無比佢地!
nan0kay 2011-12-3 12:26:01 PM

負責人透露過, 2隻小兔既主食係糧, 菜係俾D龜食-.-` 係咪傻左? 剩食糧! 查實無人知佢果D係兔糧定龜糧=.=

清水梗係有啦, 不過係未煲過既水喉水囉, 而糧食唔係無, 不過少得可憐, 又要同龜爭, 而且主糧唔係佢地應該食既乾草。
nan0kay 2011-12-3 12:32:06 PM
肥墨魚 發表於 2011-12-3 11:48 AM
負責人無下枱楷 又耐佢唔何

請問樓主妹妹可否以學生名義

其實妹妹同媽媽已經唔止一次搵過負責人, 因為之前果隻兔兔果陣已經搵過佢, 但因為最後果隻去左彩虹橋, 我地先至以為成件不幸既事已經告一段落, 但點知呢幾日見到又有2隻新既兔兔出現係果個咁既地方, 我地先再次聯絡負責人。

其實如果愛協/兔協等機構係戒入事件, 我地唔介意代為暫養。兔爸又係該校既舊生, 真係嬲到著哂燈, 佢都支持我地希望以最快D時間去救兔B出黎。
nan0kay 2011-12-3 12:37:11 PM
肥墨魚 發表於 2011-12-3 11:53 AM
同時如果龜有攻擊兔兔,及缺乏食物

是否等同虐兔?

我妹妹都影唔到, 因為格得太遠同時兔仔又係咁郁, 不過佢表示係清晰咁見到其中一隻兔兔既一邊耳仔無左忽毛同有牙痕, 但妹妹見到2隻兔兔感情十分好, 認為唔會係對方造成。 至於係咪龜咬既, 就肯定唔到。 不過好肯定既係一定有傷痕。
肥墨魚 2011-12-3 12:48:47 PM 來自手機
花芝媽 2011-12-3 12:58:01 PM
肥墨魚 發表於 2011-12-3 12:48 PM
墨魚爸身不在港未能親身幫手
等緊一點鐘打電話去兔協

我已經幫手係網上瘋傳 ..       希望學校唔好再利用佢地!  
肥墨魚 2011-12-3 01:14:31 PM 來自手機
肥墨魚 2011-12-3 01:17:14 PM 來自手機

快速發帖