最新片段

先睇下D可愛既兔兔...佢地真係好細隻
http://youtu.be/dB1COXX4REQ

再黎就係龜追兔
http://youtu.be/TAtP9F8EwYQ

http://youtu.be/W3ip3e2fR7U

兔兔耳上有牙痕, 千真萬確, 只係想證明兔兔已經受傷, 希望有機構快D介入。
http://youtu.be/Cgv7gUTRNzY

再強調一次, 我唔係想話D龜, 我只係想講龜兔同養有一定既危險。
想大家FOCUS係間學校唔應該將龜兔同養, 係間學校既問題, D龜都係身不由己!
唔好再話我當D龜係罪犯, 我既FOCUS係學校唔應該咁做。

之前係MINI-HOUSE果陣已經開過關於屯門馬可賓中學「養」兔方法

不過轉唔到過黎, 所以會係下面詳細講多次。

基於我妹妹係該校學生, 所以一直都好留意兔兔既日常。

由於之前果隻可憐既兔兔已經係前一排去左彩虹橋

本來都諗住算啦~ 希望佢地放棄再拎新既兔兔返黎受罪。

點知今日我妹妹發現有2隻新既幼小既寵物兔出現係馬可賓中學一向用黎養兔既龜池!!!

唔想再有兔兔受害, 再加上呢幾日天氣急凍, 星期日仲落雨! 所以希望大家可以俾D意見我, 可以救救呢2隻小兔兔。

其實我妹妹早前都打聽過學校兔兔既負責人點樣養兔,

總務組主管袁遠峰表示, 1日只喂1餐油麥菜給予兔兔, 兔兔仲要同同居的龜搶食

完全無提供過佢地需要既乾草, 而且兔兔亦無受任何保暖及消暑措施, 情況實在好差。

我妹妹表示, 新既2隻兔兔只係幼兔, 年齡少於6個月, 品種應該係迷你兔

但年紀咁細既兔兔一向都十分需要照顧, 但面對係咁既環境, 咁既飼養方法, 我同妹妹實在非常擔心。

所以希望咁多位可以快d俾意見我, 一齊幫下2隻小兔兔。

聽日我會叫妹妹影相返黎俾各位睇下兔兔既情況

關於之前兔兔既新聞by明報

真相!!!

(全景圖) 兔兔住既地方係中間有3個窿窿入口既位!

CLOSE UP, 由相可見, 環境係十一分可憐! 落雨又滲水, 又係石屎地!
又要同好多大隻既龜共處, 咁樣佢地真係可以生活得健康咩?

妹妹同我講今日有數名同學見到有龜追住兔兔想咬佢地屁股
又見到有1隻兔兔既耳仔崩左一忽, 究竟係黎到之前已經有?
定還是係俾龜咬到咁?

DSC_0369_副本.jpg DSC_0370_副本.jpg
今日天氣好凍, 都要同龜爭地方取暖(照燈), 試問龜唔係恆溫既動物都要照燈, 何況係年幼既小兔?
(上左圖) 可以見到燈箱既上面, 實際上係有好多電線, 小兔一時好奇誤咬既話, 就有電死既可能。

DSC_0372_副本.jpg DSC_0371_副本.jpg DSC_0365_副本.jpg DSC_0364_副本.jpg

可以見到兔兔真係好細隻又好瘦, 如果唔能夠俾到足夠既營養同埋合適既生活環境,
佢地既一生將會剩低幾長既時間?

探左兔兔後既更新
04-12-2011

妹妹今日回校時見到漁農處既人岩岩走左, 希望佢地有做野啦。
因為2隻兔兔依然係果度, 好在仲好生猛, 我都放心左D。因為太過擔心前2日會凍親佢地。
決定左買包ALFAFA返去俾佢地食D, 希望佢地食到幾多得幾多先。
一去到, 見到2隻兔兔, 真係好心UP, 因為佢地真係好細隻。
身型似足金魚街間I X RABBIT果D最細隻果D咁...好瘦..摸到覺得好骨感。

高登巴打絲打, 唔好再討論D龜會唔會咬兔仔, 我今日就親眼見到隻大陸龜咬兔仔屁股既毛!!!

可惜真係影唔到, 不過咁岩有2個同學都係度見到, O哂叼, 但幫唔到我又可以點?

逗留左半個鐘多D, 不停手咁餵小兔, 佢地亦好努力咁不停食, 食到我地離開都仍然繼續,
我心入面真係覺得非常唔好受, 如果我地唔黎餵佢地, 佢地會餓到點既樣。
佢地餓既時候又會有D咩野食?

唔得唔提既係, 今日妹妹發現多左兜龜草, 我諗唔係俾兔兔食掛?
如果俾兔兔食既都唔該俾D兔兔應該食既草。

中間原來有個龜池, D水真係好DIRTY, 如果兔兔誤飲左果度D水真係唔得惦。
20111204_154821_副本.jpg 20111204_152435_副本.jpg

雖然校方話有得遮雨, 但...我地見到既真係另外一種情況。
落雨既話, 兔兔點會唔濕身? 點會唔病?
20111204_154942_副本.jpg 20111204_155120_副本.jpg

其實逗留其間都撞到有兔友黎探望, 我知道大家都關心2隻可憐既小兔
希望大家可以FORWARD出去, 俾多D兔友同網民知道依然努力生存既小兔。

現實中既小兔SIZE, 細到真係...

花芝媽 2011-12-1 08:33:57 PM

....我個妹係學校到....  我可能真係會踩上門同佢講....

有冇打過電話上兔協講???     

一日先食得一次野!!!   有冇人可以救到佢地!!
sanny0066 2011-12-1 08:40:47 PM
呢間學校個校長係咪白痴嫁??
肥墨魚 2011-12-1 09:53:31 PM 來自手機
syt174698 2011-12-1 09:54:02 PM
點解唔打電話比愛協通知佢哋有無虐畜
肥墨魚 2011-12-1 10:09:13 PM
nixie 2011-12-1 10:09:41 PM
1日只喂1餐油麥菜係咪有病架-0-?!         
花芝媽 2011-12-1 10:32:56 PM

佢地之前都試過..   一係同佢講    比個時間佢..   比好既地方  乾草  同水...  
如果佢仲係甘對兔仔  乜都唔比佢.....   直接打比報紙佬

你妹妹f幾..   不如直接你妹妹同學校d人講 =  = ...   起碼唔好比菜佢食先啦...
sanny0066 2011-12-1 10:38:38 PM
同埋俾個有瓦遮頭 有溫暖既地方
花芝媽 2011-12-1 10:39:19 PM
sanny0066 發表於 2011-12-1 10:38 PM
同埋俾個有瓦遮頭 有溫暖既地方

我搵緊佢學校網  係米叫咩馬綿明基金 ...     我搵緊佢個email =.= ......................
Alan7617 2011-12-2 12:31:39 AM
肥墨魚 發表於 2011-12-1 09:53 PM
煩請樓主打電話去明報/星島(學校報)
再打去學校通知校方有記者得知虐兔
我諗一日内搞定 ...

agree and support
實在可憐及 angry
去愛協投訴............
sanny0066 2011-12-2 10:02:42 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-2 09:51 AM
點解用錯ge 方法養.. 養到死晒..
間學校仲可以大條道理話咩值得家長學生借鏡?????!!!!
佢當d 兔兔係乜野??? ...

當兔兔係實驗既稀生品
肥墨魚 2011-12-2 10:11:44 AM 來自手機
小白小黑 2011-12-2 10:21:31 AM
明報講到好好咁..但好似今日咁凍..turtle都話可以冬眠, 畢竟turtle不是恆溫動物
但rabbit唔係架...點可以一起養架..
傻架...
其實, 學生可不可以向學校申請購買或者拎返家中飼養, 我們養佢好過佢地係學校到捱凍囉..
小白小黑 2011-12-2 10:23:31 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-2 09:54 AM
有蘋果記者朋友覆我.. 問我駛唔駛叫佢同事打俾我... 我俾張e個post 俾佢....
會唔會有人會留email 俾佢? 特 ...

勁呀..大家一起support你..樓主呀..快啲比contact啦....

快速發帖