最新片段

先睇下D可愛既兔兔...佢地真係好細隻
http://youtu.be/dB1COXX4REQ

再黎就係龜追兔
http://youtu.be/TAtP9F8EwYQ

http://youtu.be/W3ip3e2fR7U

兔兔耳上有牙痕, 千真萬確, 只係想證明兔兔已經受傷, 希望有機構快D介入。
http://youtu.be/Cgv7gUTRNzY

再強調一次, 我唔係想話D龜, 我只係想講龜兔同養有一定既危險。
想大家FOCUS係間學校唔應該將龜兔同養, 係間學校既問題, D龜都係身不由己!
唔好再話我當D龜係罪犯, 我既FOCUS係學校唔應該咁做。

之前係MINI-HOUSE果陣已經開過關於屯門馬可賓中學「養」兔方法

不過轉唔到過黎, 所以會係下面詳細講多次。

基於我妹妹係該校學生, 所以一直都好留意兔兔既日常。

由於之前果隻可憐既兔兔已經係前一排去左彩虹橋

本來都諗住算啦~ 希望佢地放棄再拎新既兔兔返黎受罪。

點知今日我妹妹發現有2隻新既幼小既寵物兔出現係馬可賓中學一向用黎養兔既龜池!!!

唔想再有兔兔受害, 再加上呢幾日天氣急凍, 星期日仲落雨! 所以希望大家可以俾D意見我, 可以救救呢2隻小兔兔。

其實我妹妹早前都打聽過學校兔兔既負責人點樣養兔,

總務組主管袁遠峰表示, 1日只喂1餐油麥菜給予兔兔, 兔兔仲要同同居的龜搶食

完全無提供過佢地需要既乾草, 而且兔兔亦無受任何保暖及消暑措施, 情況實在好差。

我妹妹表示, 新既2隻兔兔只係幼兔, 年齡少於6個月, 品種應該係迷你兔

但年紀咁細既兔兔一向都十分需要照顧, 但面對係咁既環境, 咁既飼養方法, 我同妹妹實在非常擔心。

所以希望咁多位可以快d俾意見我, 一齊幫下2隻小兔兔。

聽日我會叫妹妹影相返黎俾各位睇下兔兔既情況

關於之前兔兔既新聞by明報

真相!!!

(全景圖) 兔兔住既地方係中間有3個窿窿入口既位!

CLOSE UP, 由相可見, 環境係十一分可憐! 落雨又滲水, 又係石屎地!
又要同好多大隻既龜共處, 咁樣佢地真係可以生活得健康咩?

妹妹同我講今日有數名同學見到有龜追住兔兔想咬佢地屁股
又見到有1隻兔兔既耳仔崩左一忽, 究竟係黎到之前已經有?
定還是係俾龜咬到咁?

DSC_0369_副本.jpg DSC_0370_副本.jpg
今日天氣好凍, 都要同龜爭地方取暖(照燈), 試問龜唔係恆溫既動物都要照燈, 何況係年幼既小兔?
(上左圖) 可以見到燈箱既上面, 實際上係有好多電線, 小兔一時好奇誤咬既話, 就有電死既可能。

DSC_0372_副本.jpg DSC_0371_副本.jpg DSC_0365_副本.jpg DSC_0364_副本.jpg

可以見到兔兔真係好細隻又好瘦, 如果唔能夠俾到足夠既營養同埋合適既生活環境,
佢地既一生將會剩低幾長既時間?

探左兔兔後既更新
04-12-2011

妹妹今日回校時見到漁農處既人岩岩走左, 希望佢地有做野啦。
因為2隻兔兔依然係果度, 好在仲好生猛, 我都放心左D。因為太過擔心前2日會凍親佢地。
決定左買包ALFAFA返去俾佢地食D, 希望佢地食到幾多得幾多先。
一去到, 見到2隻兔兔, 真係好心UP, 因為佢地真係好細隻。
身型似足金魚街間I X RABBIT果D最細隻果D咁...好瘦..摸到覺得好骨感。

高登巴打絲打, 唔好再討論D龜會唔會咬兔仔, 我今日就親眼見到隻大陸龜咬兔仔屁股既毛!!!

可惜真係影唔到, 不過咁岩有2個同學都係度見到, O哂叼, 但幫唔到我又可以點?

逗留左半個鐘多D, 不停手咁餵小兔, 佢地亦好努力咁不停食, 食到我地離開都仍然繼續,
我心入面真係覺得非常唔好受, 如果我地唔黎餵佢地, 佢地會餓到點既樣。
佢地餓既時候又會有D咩野食?

唔得唔提既係, 今日妹妹發現多左兜龜草, 我諗唔係俾兔兔食掛?
如果俾兔兔食既都唔該俾D兔兔應該食既草。

中間原來有個龜池, D水真係好DIRTY, 如果兔兔誤飲左果度D水真係唔得惦。
20111204_154821_副本.jpg 20111204_152435_副本.jpg

雖然校方話有得遮雨, 但...我地見到既真係另外一種情況。
落雨既話, 兔兔點會唔濕身? 點會唔病?
20111204_154942_副本.jpg 20111204_155120_副本.jpg

其實逗留其間都撞到有兔友黎探望, 我知道大家都關心2隻可憐既小兔
希望大家可以FORWARD出去, 俾多D兔友同網民知道依然努力生存既小兔。

現實中既小兔SIZE, 細到真係...

nan0kay 2011-12-3 11:04:01 PM
花芝媽 發表於 2011-12-3 09:12 PM
有冇打比愛協呀 ~~   唔知佢地搞成點>

我打左好多次都唔通/___\
想聯絡都唔得...
Admin 2011-12-3 11:35:50 PM
離題回覆將會被刪除, 敬請留意
april_ki 2011-12-4 12:36:00 AM

可唔可以一人一E-MAIL SEND間白痴學校到~?
[email protected]  <--學校E_MAIL
april_ki 2011-12-4 01:02:26 AM
有冇人可以報道一下情況如何~?好想知道..
nan0kay 2011-12-4 01:10:01 AM 來自手機
我聽日去探完再返黎同大家回報同商量,點都好,多謝大家既支持同幫助。我會繼續努力,希望兔兔盡快可以離開果度。有返正常既生活。
chillimilk 2011-12-4 04:11:06 PM
呢排吾得閒 琴日睇到此post 已即called兔協全職員工n護農處 已請兔協educate此校怎樣照顧飼養兔兔
他會與兔協負責人商討
至電魚農處轉至1823 已長述n速請護農處盡量當晚處理此case coz top urgent
今日約兩小時前收到魚農處電話 他已今日到過學校見過兔兔n talked to校工coz sunday, no in charge person
校工提及學生會吾寫得兔仔n有暖燈取暖n有帳篷.... 我已重新告知大把學生吾想見到兔兔ai 餓ai凍及
願意暫養兔兔(得知fm樓主post) 另外暖燈房比giant turtle霸左 他們只是幼兔冇得fight 飼養方法又吾識.....
他話聽日會再與負責人跟進n教他們怎樣飼養 明天再call我
明天有消息後再上黎告知大家... 希望兔兔健康快樂
KathyChan 2011-12-4 04:30:10 PM
發動幾十人去圍佢間學校....!!  
nan0kay 2011-12-4 07:02:28 PM
我又係時候出現, 今日探完兔兔覺得好心up, 而家開始p0st片同相。

請大家繼續留意同幫手宣傳出去。
sanny0066 2011-12-4 08:43:17 PM
慘無人道
nan0kay 2011-12-4 11:45:21 PM
再推一下。希望更多人知道。
nixie 2011-12-5 12:04:44 AM
真係好可憐囉D兔兔
花芝媽 2011-12-5 12:10:29 AM
都係有人唔信龜會咬兔仔     不過無所謂        

我信就可以!       我好堅持我自己覺得岩既野
nan0kay 2011-12-5 12:25:30 AM
花芝媽 發表於 2011-12-5 12:10 AM
都係有人唔信龜會咬兔仔     不過無所謂        

我信就可以!       我好堅持我自己覺得岩既野{: ...

花芝媽我FB SD左野俾你=]
peterlau1974 2011-12-5 12:56:41 AM
花芝媽 發表於 2011-12-1 08:33 PM
....我個妹係學校到....  我可能真係會踩上門同佢講....

有冇打過電話上兔協講???     

我已在U-WANT POST了, '某基督教中學殘忍養兔手法....',
sanny0066 2011-12-5 01:30:34 AM
花芝媽 發表於 2011-12-5 12:10 AM
都係有人唔信龜會咬兔仔     不過無所謂        

我信就可以!       我好堅持我自己覺得岩既野{: ...

個D龜既size係BB兔既幾倍..就算唔咬..住埋一齊..心理壓力都好大...兔兔一定冇教好訓{:3_100

快速發帖