http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111206&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=15866338&cat_id=45&coln_id=20

屯門馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學上星期六開放日,吸引幾百人參觀;有愛心爆棚嘅市民見到校內一個只有百幾呎嘅兔籠內,九龜兩兔共處一室,加上嗰日氣溫急跌至攝氏 13度,搞到兔仔要同大龜爭暖屋,於是將兔仔慘況放上高登,叫巴打們打救小兔,又鬧學校虐兔。
原來呢幾隻惡龜大有來頭。兩隻盾臂龜中,其中一隻係漁護署搜獲後轉贈嘅走私龜,另有五隻巴西龜同兩隻印度星龜,明顯龜喺兔籠佔上風。學校總務組主管袁遠峰同八方解釋,呢兩隻三個月大嘅迷你荷蘭兔係一男一女,由校方好友送贈;兔妹妹諗住同龜先生玩,玩玩吓先俾龜先生咬甩佢啲毛。袁遠峰話學校定期洗兔籠,又帶兔仔睇醫生,照顧上冇問題。
市民唔係咁諗喎,至少愛護動物協會至今收到兩宗相關投訴,發言人話會方噚日搵埋動物督察去探兔仔,話兩種動物唔應該一齊養,要求分開。兔友協會委員會成員周玉霞都話啲兔仔係寵物兔,學校放佢哋喺石屎地生活,手腳會好痛,加上同龜一齊住,根本唔適應,而兔仔平日只係食合成兔糧,冇乾草畀兔仔磨牙,啲兔仔隨時因為牙太長而插穿嘴,好鬼陰功囉。
學校受到輿論壓力後,終於喺噚日將兩隻兔仔送番畀主人,希望兩隻兔仔喺嗰度生活好啲。至於以後,當然係唔會敢再養兔仔啦。

sanny0066 2011-12-6 09:54:42 AM
明日媽 發表於 2011-12-6 09:43 AM
要佢係十度以下著一件t-shirt,仲要無保暖燈俾佢,問佢死未

俾個負責人10幾度下著條底褲好啦
明日媽 2011-12-6 09:55:55 AM
sanny0066 發表於 2011-12-6 09:54 AM
俾個負責人10幾度下著條底褲好啦

好呀!咩都唔好俾佢食
小白小黑 2011-12-6 09:57:27 AM
剛才開蘋果新聞才看到...
啲rabbit好慘呀...個校長勁白痴, 咩叫做出世未見過唔識避
叫佢自己同啲turtle一起住囉, 咁巴閉
雖然話比返佢啲主人, 但都唔知啲主人識唔識養..唯有希望呢隻rabbit唔好再受咩傷害啦
p.s: 啲rabbit真的很可愛..
明日媽 2011-12-6 09:58:32 AM
小白小黑 發表於 2011-12-6 09:57 AM
啲rabbit好慘呀...個校長勁白痴, 咩叫做出世未見過唔識避
叫佢自己同啲turtle一起 ...

我覺得比返主人又係死路一條
sanny0066 2011-12-6 09:59:27 AM
小白小黑 發表於 2011-12-6 09:57 AM
叫佢自己同啲turtle一起 ...

但係睇到個屎忽黑晒..就唔可愛了心痛
小白小黑 2011-12-6 10:00:17 AM
明日媽 發表於 2011-12-6 09:58 AM
我覺得比返主人又係死路一條

係呀..如果主人係對佢地好..都唔會咁對佢地啦
小白小黑 2011-12-6 10:01:06 AM
sanny0066 發表於 2011-12-6 09:59 AM
但係睇到個屎忽黑晒..就唔可愛了心痛

唉...我見到佢個耳仔咁樣...好傷心
sanny0066 2011-12-6 10:01:19 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-6 09:59 AM
我都係睇片先真係覺得隻龜唔止大...係巨....

睇下佢個龜...頭幾大
sanny0066 2011-12-6 10:02:36 AM
小白小黑 發表於 2011-12-6 10:00 AM
係呀..如果主人係對佢地好..都唔會咁對佢地啦

其實班同學都應該唔識養兔嫁啦..總之呢2隻兔由係petshop被學生賣走開始..已經係惡夢
小白小黑 2011-12-6 10:04:38 AM
sanny0066 發表於 2011-12-6 10:02 AM
其實班同學都應該唔識養兔嫁啦..總之呢2隻兔由係petshop被學生賣走開始..已經係惡夢 ...

如果我有錢, 一定接走佢地..佢地實在太可憐了..><
明日媽 2011-12-6 10:09:28 AM
第169章 第3條 有關殘酷對待動物的罰則:

「(1) 任何人─

(a) 如殘酷地打、踢、惡待、過度策騎、過度驅趕任何動物或殘酷地使任何動物負荷過重或殘酷地將其折磨、激怒或驚嚇,或導致或促致任何動物被如此使用,或身為任何動物的擁有人而准許該動物被如此使用,或因胡亂或不合理地作出或不作出某種作為而導致任何動物受到任何不必要的痛苦,或身為任何動物的擁有人而准許如此導致該動物受到任何不必要的痛苦;或

(b)
如掌管任何被禁閉或被關禁或正由一處地方運送往另一處地方的動物,但疏於對該動物提供充足的食物和清水;或

(c)
如輸送或運載任何動物,或導致或促致任何動物被輸送或運載,或身為任何動物的擁有人而准許該動物被輸送或運載,而所採用的方式或盛放動物的位置,或盛載動物的箱、簍或籃的構造或過小體積,令該動物承受不必要的痛楚或痛苦;或

(d)
如將任何動物裝上船隻或鐵路貨卡,或將任何動物自船隻或鐵路貨卡卸在另一船隻或鐵路貨卡、碼頭、岸或月臺,而所採用的方式或使用的器具令該動物承受不必要或原可避免的痛苦;或

(e)
導致、促致或協助進行動物打或動物挑惹,或經營、使用、管理、作出作為以管理或協助管理任何處所或地方作為或部分作為動物打或動物挑惹用途,或准許任何處所或地方被如此經營、管理或使用,或因任何人獲准進入該等處所或地方而接受金錢或導致或促致任何人因此而接受金錢;或

(f)
如在任何動物因疾病、衰弱、受傷、疼痛或其他原因而不適宜被使用於某種工作或勞動時,仍將其如此使用,或導致或促致其被如此使用,或身為其擁有人而准許其被如此使用;或

(g) 將任何動物帶進香港或驅趕、運載、運送或移走,或據有或畜養任何動物,或明知而容受任何動物在其控制下或在其處所內被據有或被畜養,而所採用的方式可能導致該動物受到不必要或原可避免的痛苦,

一經循簡易程序定罪,可處罰款$5000及監禁6個月。 (由1950年第22號附表修訂;由1979年第53號第3條修訂)

(2) 為施行本條,擁有人如沒有就保護動物免受殘酷對待而作出合理的謹慎措施及監管,須當作已准許殘酷對待動物:

但如擁有人只因沒有作出上述的一經循簡易程序定罪,可處罰款$5000及監禁6個月。 (由1950年第22號附表修訂;由1979年第53號第3條修訂)

(2) 為施行本條,擁有人如沒有就保護動物免受殘酷對待而作出合理的謹慎措施及監管,須當作已准許殘酷對待動物:

但如擁有人只因沒有作出上述的謹慎措施及監管而被裁定犯本條例所指的准許殘酷對待動物罪,則在沒有給予他罰款選擇時不可將他處以監禁。

(3) 本條不適用於在宰殺或預備宰殺動物作人類食物的過程中所作出或不作出的作為,但若如此宰殺或預備宰殺動物為動物帶來不必要的痛苦,則屬例外。」
sanny0066 2011-12-6 11:21:13 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-6 10:05 AM
蘋果仲要配埋聲... 加埋隻龜.. 好恐怖 =.=

睇蘋果既好處係有怪聲聽
明日媽 2011-12-6 11:25:57 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-6 11:23 AM
至少而家上網睇過姨單新聞ge 有 「瀏覽人次:3,367」

今次仲唔瘀爆

但係入唔到佢罪,我真係覺得好可惜
sanny0066 2011-12-6 11:31:08 AM
明日媽 發表於 2011-12-6 11:25 AM
但係入唔到佢罪,我真係覺得好可惜

算啦...政府肯派錢俾小市民已經算好...仲要求政府做咁多做咩呀
sanny0066 2011-12-6 11:33:59 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-6 11:23 AM
至少而家上網睇過姨單新聞ge 有 「瀏覽人次:3,367」

今次仲唔瘀爆

如果未聽負責人番廢up說話..佢地學校應該唔會咁瘀當3000幾個香港人聽完後...就覺得呢間學校真係xxx

快速發帖