http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111206&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=15866338&cat_id=45&coln_id=20

屯門馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學上星期六開放日,吸引幾百人參觀;有愛心爆棚嘅市民見到校內一個只有百幾呎嘅兔籠內,九龜兩兔共處一室,加上嗰日氣溫急跌至攝氏 13度,搞到兔仔要同大龜爭暖屋,於是將兔仔慘況放上高登,叫巴打們打救小兔,又鬧學校虐兔。
原來呢幾隻惡龜大有來頭。兩隻盾臂龜中,其中一隻係漁護署搜獲後轉贈嘅走私龜,另有五隻巴西龜同兩隻印度星龜,明顯龜喺兔籠佔上風。學校總務組主管袁遠峰同八方解釋,呢兩隻三個月大嘅迷你荷蘭兔係一男一女,由校方好友送贈;兔妹妹諗住同龜先生玩,玩玩吓先俾龜先生咬甩佢啲毛。袁遠峰話學校定期洗兔籠,又帶兔仔睇醫生,照顧上冇問題。
市民唔係咁諗喎,至少愛護動物協會至今收到兩宗相關投訴,發言人話會方噚日搵埋動物督察去探兔仔,話兩種動物唔應該一齊養,要求分開。兔友協會委員會成員周玉霞都話啲兔仔係寵物兔,學校放佢哋喺石屎地生活,手腳會好痛,加上同龜一齊住,根本唔適應,而兔仔平日只係食合成兔糧,冇乾草畀兔仔磨牙,啲兔仔隨時因為牙太長而插穿嘴,好鬼陰功囉。
學校受到輿論壓力後,終於喺噚日將兩隻兔仔送番畀主人,希望兩隻兔仔喺嗰度生活好啲。至於以後,當然係唔會敢再養兔仔啦。

sanny0066 2011-12-6 08:58:32 AM
原來又係高登力量
明日媽 2011-12-6 09:00:59 AM
sanny0066 發表於 2011-12-6 08:58 AM
原來又係高登力量

係呀!
我都唔知原來佢地做緊嘢~
sanny0066 2011-12-6 09:08:28 AM
我頂個負責人個肺呀...被龜咬係好輕微...隻龜比隻兔大10幾20倍 佢係咪忽左呀 火都黎
明日媽 2011-12-6 09:13:33 AM
sanny0066 發表於 2011-12-6 09:08 AM
我頂個負責人個肺呀...被龜咬係好輕微...隻龜比隻兔大10幾20倍 佢係咪忽左呀 火都黎 ...

我聽完都呆咗!
兔兔出世未見過鬼,佢到底嗡乜?
hh0 2011-12-6 09:15:23 AM
學校將兩隻兔仔送番畀主人, 唔知結果會係點
明日媽 2011-12-6 09:17:36 AM
hh0 發表於 2011-12-6 09:15 AM
學校將兩隻兔仔送番畀主人, 唔知結果會係點

我仲驚,因為佢所謂嘅主人都唔知存唔存在
pillow.ma 2011-12-6 09:18:34 AM
你叫佢比手指隻龜咬啖先講野啦
明日媽 2011-12-6 09:20:51 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-6 09:18 AM
唔係我地姨到之前都有人話post 過出去出面d forum 咩???

跟住我估我個記者朋友係咁叫佢d 同事去問

問題係佢死都唔認錯囉!
Sawb226 2011-12-6 09:32:00 AM
明日媽 發表於 2011-12-6 09:13 AM
我聽完都呆咗!
兔兔出世未見過鬼,佢到底嗡乜?

係啦`, 什麼出世未見過龜, 唔識避......根本就係佢疏於照顧! 未見過就唔識避, 個校長都白痴的!
明日媽 2011-12-6 09:32:39 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-6 09:23 AM
佢應該要俾人打 佢無見過我地應該唔識避ga!!! 根據佢所講ge 野=.=

不姑掟佢入去同啲龜住返一頭半個月,一日一條油麥菜,睇下佢點!
明日媽 2011-12-6 09:38:01 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-6 09:35 AM
一日都唔知有冇一條tim 呀... 俾d 龜咁搶法...
咁樣睇埋片就更加覺得d 龜超巨...
o個2隻bb 兔點樣爭 .... ...

咻俾佢試下同啲龜爭囉!
等佢感受下佢講嘅嘢有幾正確
明日媽 2011-12-6 09:43:29 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-6 09:40 AM
但佢出世之後應該見過龜.. 所以識避開 至少唔會試到俾巨龜咬耳仔lor

要佢係十度以下著一件t-shirt,仲要無保暖燈俾佢,問佢死未
sanny0066 2011-12-6 09:53:45 AM
Sawb226 發表於 2011-12-6 09:32 AM
係啦`, 什麼出世未見過龜, 唔識避......根本就係佢疏於照顧! 未見過就唔識避, 個校長都白痴的! ...

我見到隻幼兔個屎忽好污糟
sanny0066 2011-12-6 09:54:21 AM
Twhtracy 發表於 2011-12-6 09:35 AM
一日都唔知有冇一條tim 呀... 俾d 龜咁搶法...
咁樣睇埋片就更加覺得d 龜超巨...
o個2隻bb 兔點樣爭 .... ...

我都想像唔到D龜原來咁屎大隻...一隻腳=一隻幼兔

快速發帖