http://hk.apple.nextmedia.com/template/apple/art_main.php?iss_id=20111206&sec_id=4104&subsec_id=15333&art_id=15866338&cat_id=45&coln_id=20

屯門馬錦明慈善基金馬可賓紀念中學上星期六開放日,吸引幾百人參觀;有愛心爆棚嘅市民見到校內一個只有百幾呎嘅兔籠內,九龜兩兔共處一室,加上嗰日氣溫急跌至攝氏 13度,搞到兔仔要同大龜爭暖屋,於是將兔仔慘況放上高登,叫巴打們打救小兔,又鬧學校虐兔。
原來呢幾隻惡龜大有來頭。兩隻盾臂龜中,其中一隻係漁護署搜獲後轉贈嘅走私龜,另有五隻巴西龜同兩隻印度星龜,明顯龜喺兔籠佔上風。學校總務組主管袁遠峰同八方解釋,呢兩隻三個月大嘅迷你荷蘭兔係一男一女,由校方好友送贈;兔妹妹諗住同龜先生玩,玩玩吓先俾龜先生咬甩佢啲毛。袁遠峰話學校定期洗兔籠,又帶兔仔睇醫生,照顧上冇問題。
市民唔係咁諗喎,至少愛護動物協會至今收到兩宗相關投訴,發言人話會方噚日搵埋動物督察去探兔仔,話兩種動物唔應該一齊養,要求分開。兔友協會委員會成員周玉霞都話啲兔仔係寵物兔,學校放佢哋喺石屎地生活,手腳會好痛,加上同龜一齊住,根本唔適應,而兔仔平日只係食合成兔糧,冇乾草畀兔仔磨牙,啲兔仔隨時因為牙太長而插穿嘴,好鬼陰功囉。
學校受到輿論壓力後,終於喺噚日將兩隻兔仔送番畀主人,希望兩隻兔仔喺嗰度生活好啲。至於以後,當然係唔會敢再養兔仔啦。

Azusa 2011-12-6 01:10:23 PM
我都有留意依單新聞..雖然我冇養兔仔..但係睇見咁ge情況都有d擔心..
因為依2種動物根本就唔可以擺埋一齊養..係影片到見到..草都冇條..仲要係得拍片果個人比條草佢食..聽到果個負責人定唔知校長講話咩正係咬到兔仔d毛..隻兔仔就會識走..真係火都尼埋
KathyChan 2011-12-6 01:27:38 PM
個低能校長死都唔認錯

比返兔兔主人好可能轉個頭2隻BB係兔協出現架啦
sanny0066 2011-12-6 01:30:51 PM
KathyChan 發表於 2011-12-6 01:27 PM
個低能校長死都唔認錯

比返兔兔主人好可能轉個頭2隻BB係兔協出現架啦 ...

其實係兔協出現總比係白痴學校好
nan0kay 2011-12-6 02:10:00 PM

^_^點都好, 佢地都得到教訓, 可憐我妹妹尋日同校長傾果陣激動到喊哂, 但個校長仲X大眼講大話, 話D龜係幫兔仔LAM毛, 果下我妹真係喊到聲都出唔到, 一黎係覺得D兔仔無陰公, 二來覺得有個咁''好''既校長領導自己間學校, SAD爆咁話...
sanny0066 2011-12-6 02:17:45 PM
nan0kay 發表於 2011-12-6 02:10 PM
^_^點都好, 佢地都得到教訓, 可憐我妹妹尋日同校長傾果陣激動到喊哂, 但個校長仲X大眼講大話, 話D龜係幫兔 ...

校長果然好野
明日媽 2011-12-6 02:37:35 PM
nan0kay 發表於 2011-12-6 02:10 PM
^_^點都好, 佢地都得到教訓, 可憐我妹妹尋日同校長傾果陣激動到喊哂, 但個校長仲X大眼講大話, 話D龜係幫兔 ...

個校長唔死都無用,有冇佢嘅相,宥就印返幾百張派街坊,玥唔係係fb度傳post,一於玩死佢
sanny0066 2011-12-6 02:46:19 PM
明日媽 發表於 2011-12-6 02:37 PM
個校長唔死都無用,有冇佢嘅相,宥就印返幾百張派街坊,玥唔係係fb度傳post,一於玩死佢 ...

好提議 有冇人有校長近照一張....最好係車頭相
ccychoy 2011-12-6 05:30:45 PM
我想打電話去鬧個校長
sanny0066 2011-12-6 05:32:43 PM
ccychoy 發表於 2011-12-6 05:30 PM
我想打電話去鬧個校長

有時候網上圍插欺凌比打電話去更有效
ccychoy 2011-12-6 05:38:49 PM
sanny0066 發表於 2011-12-6 05:32 PM
有時候網上圍插欺凌比打電話去更有效

但個死人校長仲5知衰
我有我生氣.個校長又5痛5痕
我真系好想打去串爆個校長
sanny0066 2011-12-6 05:41:18 PM
ccychoy 發表於 2011-12-6 05:38 PM
但個死人校長仲5知衰
我有我生氣.個校長又5痛5痕
我真系好想打去串爆個校長 ...

校長只會說一句..真的假不了
chillimilk 2011-12-6 10:48:15 PM
有聲又有畫 超正!

兔兔竟然被giant turtle咬傷耳仔後 仲要繼續養埋一齊
此校之原先生真係不可思意...
陳奶茶 2011-12-6 11:51:42 PM
根據呢個校長嘅理論, 校長應該同一條大佢十倍嘅鱷魚一齊住, 校長跑得快過鱷魚, 一定唔會比佢咬到
明日媽 2011-12-7 08:51:45 AM
陳奶茶 發表於 2011-12-6 11:51 PM
根據呢個校長嘅理論, 校長應該同一條大佢十倍嘅鱷魚一齊住, 校長跑得快過鱷魚, 一定唔會比佢咬到 ...

我睇完真係笑咗出黎
咁不如將佢同貝貝困埋一齊住啦!
sanny0066 2011-12-7 09:30:22 AM
明日媽 發表於 2011-12-7 08:51 AM
我睇完真係笑咗出黎
咁不如將佢同貝貝困埋一齊住啦!

貝貝咁細隻又善良...唔好益個校長啦應該掉佢落去海洋公園入面個水族缸道..幾多元化既動物可以作為教學既指標

快速發帖