好耐無上o黎啦,兔兔o黎左我屋企都有一段日子啦...之前兔兔腳上面d腳瘡+腳枕開始生返d毛...光禿禿o既pat pat趕得切o係冬天前生返晒d毛保暖。

照顧一隻長期病兔真係要用好多時間同金錢,一d都唔容易!!
由開頭佢唔比人抱,同埋會咬爆你隻手指,食藥又會不斷掙扎..
到而家任抱唔嬲同極速食晒d藥...真係帶比我好大o既成功感....

雖然醫生話佢好可能要一世都要食藥,同埋隻變左形o既右腳一世都唔會好返..
但係見到佢終於可以放返隻右腳落地行,o個下我有d想喊...

p.s. 今個星期日開始,要同佢o係屋企每星期打一次針....希望佢生生性性啦!!!

chillimilk 2011-12-14 12:35:41 AM
你好好ar 兔兔有你照顧愛護 真係好幸福
你竟然識幫兔兔打針! 真係吾容易...
祝兔兔開心快樂
btw, 你個icon 好似係貓貓黎個可?
sanny0066 2011-12-14 01:17:55 AM
請問係咪打吊骨針?
sanny0066 2011-12-14 01:18:25 AM
chillimilk 發表於 2011-12-14 12:35 AM
你好好ar 兔兔有你照顧愛護 真係好幸福
你竟然識幫兔兔打針! 真係吾容易...
祝兔兔開心快樂 {:3_79 ...

你遲D都可能要自己幫兔兔用蝨水..都有D似打針的
all_loving_it 2011-12-14 04:48:36 AM
既然選擇要養, 兔兔有病都一定要好好照顧, 這亦是身為主人的份內事!

我領養既兔兔都係長期病患, 其中一只領養時有呼吸道疾病, 現時年紀開始大亦有肝腎病, 每天都要做特別的護理, 服用不同的藥草及補給品, 還要每星期打針, 針灸等等....................

另一只兔兔眼睛亦有問題, 亦是要長期照顧.................
Alan7617 2011-12-14 05:38:52 AM
恭喜,恭喜
lok518 2011-12-14 09:46:23 AM
sanny0066 發表於 2011-12-14 01:17 AM
請問係咪打吊骨針?

咩係吊骨針?佢打抗生素針o係皮到
sanny0066 2011-12-14 09:56:37 AM
lok518 發表於 2011-12-14 09:46 AM
咩係吊骨針?佢打抗生素針o係皮到

我以為都係打Yond而家療程個隻吊骨針..吊骨針馬Sir話 可以增強兔兔既活動意慾
nixie 2011-12-14 03:00:42 PM
兔兔真係幸福 有個咁錫佢既主人
祝你隻兔兔可以快d好番 唔洗再打針食藥
kwan104kwan 2011-12-14 10:04:23 PM
all_loving_it 發表於 2011-12-14 04:48 AM
既然選擇要養, 兔兔有病都一定要好好照顧, 這亦是身為主人的份內事!

加油呀!
kwan104kwan 2011-12-14 10:05:12 PM
你會成功ga!

兔兔都俾你感動到啦!
lok518 2011-12-14 10:37:51 PM
kwan104kwan 發表於 2011-12-14 10:05 PM
你會成功ga!

兔兔都俾你感動到啦!

唔知叫唔叫俾我感動到呢??
不過兔兔比o係之前真係開心左好多呀...
開頭佢攻擊性好強..次次抱/摸佢都會咬到我流血...
而家都會咬我,不過係細細力咬下,唔會流血
等天氣無咁凍就帶佢去絕育
lok518 2011-12-14 10:42:07 PM
all_loving_it 發表於 2011-12-14 04:48 AM

你要照顧2隻病兔真係唔容易...
我執兔兔返o黎o個一刻開始,就決定唔再俾佢受苦!!
我唔想俾左個希望佢之後,最後變左害佢
chillimilk 2011-12-15 03:12:14 AM
sanny0066 發表於 2011-12-14 01:18 AM
你遲D都可能要自己幫兔兔用蝨水..都有D似打針的

吾係掛 會手震wor... 去醫生到滴la為有...
sanny0066 2011-12-15 05:43:27 PM
chillimilk 發表於 2011-12-15 03:12 AM
吾係掛 會手震wor... 去醫生到滴la為有...

雖然我都係俾診所姑娘滴...但係我車程好快..只需15分鐘....但如果你住得遠下下帶佢去滴會十分麻煩的

快速發帖