我養咗隻賓尼兔"毛毛"兩星期左右, 初初放佢出嚟同佢玩都好癡我我, 又會lam 我, 口甘見佢甘乖咪餵d兔糧獎勵吓佢囉, 點知慢慢開始見到有嘢食先嚟揾我,又唔肯畀我抱超過1分鐘, 我係咪應該等佢返入籠先比嘢佢食呢.  同埋每次出嚟開大小我都即刻要佢聞番自己的便便, 再抱佢入籠厠所, 宜家情況好咗好多, 但係就算佢間唔中阿一兩粒我都鎖佢入籠 (強迫遣返)15-30 分鐘先放佢出嚟, 各位兔友, 請問呢個方法有無效呢?:001:
wesky 2008-4-10 04:48:44 PM
試下唔好一放佢出黎就喂
同佢玩耐左之後先喂  可能會好d~~

我之前教小丸去厠所既方法同你差唔多
間中一兩粒其實好難避免的~~ 腸內太多炸彈逼左幾粒出黎唔出奇~~
所以我覺得如果只係幾粒都無乜所謂既 @@
只要唔係特登走出黎放  好似霸地盘咁就得~~
做錯野困返籠之餘 仲要閙下佢 @@ 但唔好打

007reborn 2008-4-10 05:08:04 PM
謝謝版主先生, 我會試吓你個方法, 同埋有時想抱佢耐d, 唔想佢落地, 但係如果唔俾佢落地行又驚以後見到我運路走, 有無好方法可以抱佢耐d呢? 仲有毛毛有時行過會揾個頭頂我隻腳, 有無乜嘢特別意思呢?  最後, 我有時見到佢個頭上下上下甘chok十吓口左右, 究竟係唔係有病呢? 謝謝.

wesky 2008-4-10 05:29:41 PM
其實最緊要抱得佢舒服 @@
都可以放佢係大腿上~  佢可以咁樣趴好耐~~~
佢趴緊既同時  同佢按摩下~~ 咁佢就唔走架啦~~
我試過咁樣捉波波陪我睇電視 睇左半個鐘  哈哈~~~

頂你隻腳有好多意思既
一係搵你同佢玩
二係嫌你阻住佢條路

兔兔洗面之前會chok幾下架~~
次次都係咁 好搞笑~~
Cwk 2008-4-10 05:46:57 PM
問過兔協d義工,如果兔兔唔俾抱唔俾反轉
都要迫佢就範架, 縱容佢太多佢就唔肯聽話
唔可以俾佢知道你怕左佢

如果佢上下chok chok下,可能佢打"c egg"
佢打完就無事架啦
007reborn 2008-4-10 05:47:45 PM
原帖由 wesky 於 2008-4-10 17:29 發表
其實最緊要抱得佢舒服 @@
都可以放佢係大腿上~  佢可以咁樣趴好耐~~~
佢趴緊既同時  同佢按摩下~~ 咁佢就唔走架啦~~
我試過咁樣捉波波陪我睇電視 睇左半個鐘  哈哈~~~

頂你隻腳有好多意思既
一係搵你同佢玩
...

版主英明!  我捻我都係似阻住佢去路多d la.. 呢兩日當抱住佢嘅時候開始有d咬衫褲同衫紐门嘅動作, 要叫no先至停..我懷疑佢要磨牙, 但係隊舊磨牙石比佢又無反應, 奇怪!
007reborn 2008-4-10 05:52:35 PM
原帖由 Cwk 於 2008-4-10 17:46 發表
問過兔協d義工,如果兔兔唔俾抱唔俾反轉
都要迫佢就範架, 縱容佢太多佢就唔肯聽話
唔可以俾佢知道你怕左佢

如果佢上下chok chok下,可能佢打"c egg"
佢打完就無事架啦

係囉, 抱巳經難, 反轉係"misssion impossible".. 會發脾四狂爭扎! 夾硬hold住又驚整傷佢!

甘佢平均一日打一次 c egg, 正常嗎?
wesky 2008-4-10 05:56:39 PM
哈   我反轉隻小丸都會"四狂爭扎"
成日想偷走  但次次俾我捉返  走到無氣就唔郁 = =
係啊~~ 唔好俾磨牙石佢  佢地唔咬的~ 就算咬  食左落肚都無益
你去買舊磨牙木俾佢咬吧~ 粟米狀果款好似好好咬的~~
我隻波波成舊咬光了....:026:
買左隻新款木都唔咬
007reborn 2008-4-10 06:04:26 PM
原帖由 wesky 於 2008-4-10 17:56 發表
哈   我反轉隻小丸都會"四狂爭扎"
成日想偷走  但次次俾我捉返  走到無氣就唔郁 = =
係啊~~ 唔好俾磨牙石佢  佢地唔咬的~ 就算咬  食左落肚都無益
你去買舊磨牙木俾佢咬吧~ 粟米狀果款好似好好咬的~~
我隻波波成 ...

請問邊度有得買你講果隻粟米狀磨牙木呢?
wesky 2008-4-10 06:10:26 PM
我果件係Q-PET 買架
好似都要三十幾定四十蚊 好貴@@
粟米型木 比較軟身~ 似用庶渣整~~

Station R 都有好多款木賣的
廿蚊都有交易~ 不過唔知兔兔咬唔咬~~

007reborn 2008-4-10 06:16:08 PM
呢期兔兔唔知係唔係熟咗個架步, 出嚟一陣間會突然開turbo喪跑然後跳再急停!  short short 哋! 我好想試吓畏d蔬菜 or 萍果比佢食(若3個月大), 但係又好似有好多人話唔好, 有人話無問題, 究竟應唔應該畏呢?  我驚畏咗佢會死...:050:
wesky 2008-4-10 06:26:34 PM
兔兔快速跑同跳 再來回做多幾次同一動作
呢個係佢地開心既表現黎架   我次次睇到覺得好搞笑
我隻波波好似表演咁  跑完次次都停返係同一地點  
停左幾秒之後  又再跑多次 :037:

兔兔最好等佢地6個月之後先至俾蔬菜或生果佢地食~~
因為6個月以下既兔的腸胃好敏感  好易肚瀉~~!
所以唔建議咁早喂~~安全至上嘛~~
到佢地大左 你又想喂佢地食蘋果的話
千萬唔好俾佢地食到蘋果核  聽講有毒的~
007reborn 2008-4-10 06:35:50 PM
原帖由 wesky 於 2008-4-10 18:26 發表
兔兔快速跑同跳 再來回做多幾次同一動作
呢個係佢地開心既表現黎架   我次次睇到覺得好搞笑
我隻波波好似表演咁  跑完次次都停返係同一地點  
停左幾秒之後  又再跑多次 :037:

兔兔最好等佢地6個月之後先至俾 ...

甘樣都係等多3個月先俾喇...版主有無d方法同免仔玩
wesky 2008-4-10 06:41:00 PM
我以前試過放左個紙皮箱落地下
跟住兩隻兔係入面跳黎跳去  然後又好快咁跳出黎
重覆重覆~~~
你可以試下自己整下D玩具俾佢玩架~~~
我最近好鐘意搵香蕉引佢  哈哈~~
一見人地食  就行過黎~~
007reborn 2008-4-10 06:46:55 PM
原帖由 wesky 於 2008-4-10 18:41 發表
我以前試過放左個紙皮箱落地下
跟住兩隻兔係入面跳黎跳去  然後又好快咁跳出黎
重覆重覆~~~
你可以試下自己整下D玩具俾佢玩架~~~
我最近好鐘意搵香蕉引佢  哈哈~~
一見人地食  就行過黎~~

又唔食得生果住, 等我嘗吓用紙皮箱呢單嘢先!:051:

快速發帖