兔兔是要定期剪甲的, 你地係自己同佢剪定係比錢出街剪的!?

我好耐之前買左個動物用指甲挾, 嘗試和波子剪指甲, 但失敗左, 一隻都剪唔到, 因好怕佢郁動之時會剪多左而流血.... 所以養左佢咁耐, 定時定侯都會同佢去Q兔度剪, $30一次, 唔知叫平定貴呢!?

單選投票, 共有 90 人參與投票
68.89% (62)
23.33% (21)
7.78% (7)
您所在的用戶組沒有投票權限
iamsuifa 2008-5-1 05:22:46 PM
好驚佢郁一郁...剪得太深
Colleen 2008-5-1 05:47:58 PM
一定要按實,但又唔好太大力wor,以前用盡方法都好似十年抗戰gum,而家好d la,不過要分2次剪,包包比人剪手但唔比剪腳:056:
nievedith 2008-5-1 06:07:14 PM
人地話兔仔好記仇的, 我怕剪到波子流血會嬲我一排...... 最重要係佢好反抗, 我出唔到手呀......:047:

我以前學剪時, 係用Q兔教的方法, 佢地不用毛巾, 係坐下用對腳夾住波子咁剪的, 波子便會四腳朝天乖乖咁比佢地剪. 手勢最好係老闆同老闆個仔, 老闆仔如果唔忙時, 佢剪完都會同波子玩TIM~~
nievedith 2008-5-1 06:08:55 PM
原帖由 Colleen 於 1-5-2008 17:47 發表
一定要按實,但又唔好太大力wor,以前用盡方法都好似十年抗戰gum,而家好d la,不過要分2次剪,包包比人剪手但唔比剪腳:056:

咁剪腳時點算呀!? 是否要合2人之力, 1個剪, 1個足住包包!?
nievedith 2008-5-1 06:13:30 PM
原帖由 lingyan 於 1-5-2008 13:16 發表
其實我都怕剪到佢流血,
不過每次都俾錢,就唔係好想,
所以都係每個月幫佢剪少少,
等佢習慣下俾人剪指甲,又俾我練習一下。

呢個方法唔錯WOR~
wesky 2008-5-1 06:24:58 PM
我覺得同唔同兔兔剪要用唔同既方法
好似我隻小丸同波波咁
同波波剪好易  等佢坐係大脾  再拎佢隻手仔出黎  就剪到
腳仔就難D 要反轉~~ 仲要係黑指甲 = =
同小丸剪就....難上加難~~
要將佢包住  再反轉  再按實~~  
同兩隻女剪指甲可以用上一個鐘-0-
Colleen 2008-5-1 08:30:12 PM
原帖由 nievedith 於 2008-5-1 18:13 發表

呢個方法唔錯WOR~

我以前都係用呢個方法,冇錯包包係好順灘咁比我剪,但所需時間極長,同埋包包都係唔比我剪腳
Colleen 2008-5-1 08:40:12 PM
原帖由 nievedith 於 2008-5-1 18:08 發表

咁剪腳時點算呀!? 是否要合2人之力, 1個剪, 1個足住包包!?

我自己一個人搞掂 >< 第一次老公都會幫手,但之後佢就由得我死

而家我都會帶包包去bath tub,再用毛巾包住,拿拿林剪,如果快既話係30分鐘內可以剪到腳就冇問題,如果30分鐘內仲未剪到腳既話就要等下次,因為包包開始掙扎la
seefun 2008-5-1 10:57:20 PM
自己幫佢剪架.一個月剪一次.
找個人幫手,一個人hold住佢用手遮下眼
另一個剪.
nievedith 2008-5-1 11:43:11 PM
咁得意, 包包有時間限制, 過左30mins便要下次請早~ :040:
大富翁 2008-5-1 11:44:21 PM
原帖由 nievedith 於 2008-5-1 23:43 發表
咁得意, 包包有時間限制, 過左30mins便要下次請早~ :040:

我個隻caca都係呀.!!!
佢一超過可能15mins...就已經要走佬!
nievedith 2008-5-1 11:45:06 PM
原帖由 seefun 於 1-5-2008 22:57 發表
自己幫佢剪架.一個月剪一次.
找個人幫手,一個人hold住佢用手遮下眼
另一個剪.

用手遮下眼!? 你用揞眼法, 令兔兔唔知你剪指甲? 那一次要用多少時間剪?
大富翁 2008-5-1 11:48:31 PM
原帖由 nievedith 於 2008-5-1 23:45 發表

用手遮下眼!? 你用揞眼法, 令兔兔唔知你剪指甲? 那一次要用多少時間剪?

我都有試過依個方法!!
係可行的..!因為佢地會呆一呆!!而且時間都ok 夠!!
nievedith 2008-5-1 11:49:31 PM
caca 得15 mins jar......

以前我嘗試同波子剪時, 剩係夾佢都有左15mins law :044:
阿度 2008-5-2 12:50:45 AM
我就係r記剪~$20一次
本身都自己剪架, 可惜兩隻不停反抗:046:
又怕剪到佢~所以最後都係比人剪好d...真失敗呢

快速發帖