兔兔是要定期剪甲的, 你地係自己同佢剪定係比錢出街剪的!?

我好耐之前買左個動物用指甲挾, 嘗試和波子剪指甲, 但失敗左, 一隻都剪唔到, 因好怕佢郁動之時會剪多左而流血.... 所以養左佢咁耐, 定時定侯都會同佢去Q兔度剪, $30一次, 唔知叫平定貴呢!?

單選投票, 共有 90 人參與投票
68.89% (62)
23.33% (21)
7.78% (7)
您所在的用戶組沒有投票權限
small_tra 2008-5-1 12:02:18 PM
用毛巾包住佢~!
但係我隻就唔洗~
自己乖乖俾我剪
Love^v^LuNgLuNg 2008-5-1 12:07:33 PM
自己剪...因為窮......haha
我會同佢地長期抗戰...........:009:
事實上,咩方法都用齊...次次剪指甲都要用唔同方法架....
一時可以包毛巾,一時唔比包....佢地見到條毛巾...就知咩事....

coinss 2008-5-1 12:25:59 PM
我從未幫我果隻剪過
因為佢反抗
而家煩緊唔知點好:056:
casey 2008-5-1 12:47:52 PM
我自己同佢剪
不過而家佢大左
成日反抗
有d難度:061:
mim0510 2008-5-1 01:03:13 PM
以前多多先生細個時,我唔知要同佢剪指甲

到知道要同佢剪指甲時,血管已經生長左,指唔到咁短喇:050:

而家只可以同佢keep住唔好比佢再長
lingyan 2008-5-1 01:16:19 PM
其實我都怕剪到佢流血,
不過每次都俾錢,就唔係好想,
所以都係每個月幫佢剪少少,
等佢習慣下俾人剪指甲,又俾我練習一下。
大富翁 2008-5-1 01:35:45 PM
我都係自己剪咋..!!
腳都易d....手好難剪呀!!~:054:
oz-17 2008-5-1 01:46:23 PM
:044: 其實我真係幾失敗......
一次都未試過同佢剪...
佢好反抗...又好怕傷到佢...
差不多兩個月到帶佢去金魚街剪一次...:077: 成$50一次..好攞命
上次諗住帶佢去 "Q兔郎" 剪甲...$30平好多
不過個女人叫我晏小小兩點再黎..未有人剪住...我費事等就去返 "寵物便利" 剪甲
佢宜家歲幾了...再大隻d都唔知點算好

ps:窮鬼一名:043:
wesky 2008-5-1 01:49:50 PM
你用毛巾包晒佢全身  再露手手腳腳出黎剪
最好搵多個人幫手啦~~
指甲太長可能會斷   好痛的~~
oz-17 2008-5-1 01:56:18 PM
用毛巾包係唔係話俾佢安全感呢?
wesky 2008-5-1 01:57:25 PM
哈~~ 我靜係諗住等佢無得亂郁咋~~
不過都係會郁 = - =
要剪快D~~
mim0510 2008-5-1 02:11:01 PM
剪到流血都唔洗緊張,只要準備好止血粉就得喇

兔兔d指甲其實都易剪,多數白色指甲都會見到血管,小心指就唔會流血

我d狗狗黑色指甲,見唔到血管,所以一唔小心就剪到佢地流晒血

如果覺得寵物用果d止血粉貴又唔常用,可以去藥房買"雲南白葯"

粉狀的8蚊一瓶,止血用好得ga
small_tra 2008-5-1 02:23:51 PM
我有一次去俾$人剪~
剪到佢流血丫~!
lingyan 2008-5-1 04:38:50 PM
其實用麵粉都得,我試過。

個次唔係我剪佢指甲,而係佢無啦啦唔知係邊到整斷左指甲,
流左幾撻血係地下。

快速發帖