吃了兩天藥~看到唯唯腫起來的手指有縮小的情況
懸在半空的心才得以放下....可是另一件事又引起我的注意!
剛剛替唯唯飲藥水時,才發現在牠的下顎門牙很長
我想都差不多上頂了~(甚至到頂了。0。?)
基於我每次餵藥水時,牠都因失自由而吐食物
我想...牠起碼還肯吃....而下顎齒過長的原因,
我想是因為牠常用籠的鉄枝來磨牙(那時我以為是正常的= =||)

幸好前陣子在書店打書釘時~我看過出書的獸醫的經驗說~
有種鼠愛爬單槓時用口咬著~而導致上顎門牙向外,
而進食其間上下齒不能互相作用磨合食物~令下顎齒繼續生長

假若我的理由成立...那我除了換一個無鉄枝的籠給牠外~

還可以做什麼???

當然~我下星期五覆診時~我會問獸醫是否適合替牠磨牙
不然就會出現書中情況:因為牙齒過長~導致鼠鼠不肯進食!
我是否要重新買一磚磨牙石回來呢?
我接手時~~原主人有買的~不過因為我見牠愛作踏腳多過咬
而且都是慣性的咬籠多過咬石...
所以後來把它丟了~我又做錯了決定了orz||||

我可以買什麼給牠呢?

另外~年老鼠要買草磚給牠們對吧?那是長期放在籠裡還是?
牌子有好的介紹嗎?
吃不到的蘋果 2008-6-21 12:02:50 AM
物似主人形...這句話太貼切了...orz|||
牠的性格很像我...牠的問題也越來越多@@
果然...是我接手害了牠= =|||
wesky 2008-6-21 12:09:29 AM
倉鼠咬籠既其中一個原因係 --- ""太悶""
你可以試加增加多D玩具俾佢玩~
或者你需要換一個大一點的籠~

如果做左以上的野, 都照咬既話
就要換個玻璃籠或膠籠啦~~

有些鼠會咬磨牙石的~~不過唔係隻隻都會咬~
俾舊木既玩具佢, 又可以咬又可以玩, 一舉兩得~
吃不到的蘋果 2008-6-21 12:31:21 AM
有買支木條給牠啊@@
現在牠手指有傷.....傷好了再想買什麼玩具吧orz||
大籠~~給錢不是問題....
問題家裡要長期hold起一個大的空間才是問題^^|||
wesky 2008-6-21 01:28:03 AM
牙齒過長可能會刺穿上顎, 直入大腦 >> 死亡
如有需要 ,可能要搵獸醫剪牙
吃不到的蘋果 2008-6-21 01:36:57 AM
嗯嗯....星期五又要洗多一筆了@@
不知要幾錢呢@@
檸啡 2008-6-21 05:55:51 AM
最簡單,比1個廁紙筒佢(連少量紙巾仲好)
佢已經可以有排玩,仲可以入去訓教:073:
吃不到的蘋果 2008-6-23 01:40:17 AM
已經放了
其實我一開始便有放紙筒
不過是曾在Q店的某某職員說
別給牠們玩紙筒,怕牠們咬的時候”不小心”吞進肚裡
因而不能消化長有大肚子.....
不然....我覺得紙筒是一件最佳玩具  
我就說,這種店員,為求達到銷售,什麼話都說得出來
和地產仲介有過之而無不及囉!
wesky 2008-6-23 01:47:00 AM
就算消化唔到
都可以排返出黎架嘛 :026:
吃不到的蘋果 2008-6-26 10:03:01 PM
証明那時的無知  ....orz|||

初養時,店員的話(我以為)最可靠...

那時在別的地方很難找到這種專有論壇嘛 @@
snowtiff 2008-7-4 02:29:25 AM
唔知道你住係邊度~ 因為鼠鼠有事下下帶佢見獸醫其實都幾貴~
我住天水圍~ 係附近有家寵物店既老闆好有經驗,又好好人~
有事既時候可以先帶去果度比佢睇下,問下意見,再有需要先同佢搵獸醫~
我之前D鼠鼠有事都係咁做~ 都WORK~
吃不到的蘋果 2008-7-4 03:35:25 AM
天水圍哪兒有啊????????????????????????????????
我也是天水圍啊= =||
但一直沒認真在天水圍找過這類店呢ORZ||

請指教M(__)M
snowtiff 2008-7-4 05:51:03 PM
係新北江~
最底果層~
有一間寵物店~
入面個肥佬老闆好好人~
你可以帶去比佢睇下~
如果你想既,我可以陪你去都得~ ^^
順手交流下鼠鼠經~ ^^
吃不到的蘋果 2008-7-4 10:14:49 PM