豬腳薑終於生左啦, 佢1共生左5只 (有2只明顯體型比較細)

豬腳薑生完即刻狂dum籠, 仲想將bb推出個籠出面

場面好嚇人, 我見敢既環境, 當然即刻將bb同佢分開

當我行埋去準備想將bb拎出黎既時候, 見到豬腳薑正想去咬bb既舉動

我只好9秒9將所有bb拎出黎

all_loving_it 2012-7-20 04:17:37 PM
hh0 發表於 2012-7-20 03:27 PM
好彩你拎左大假, 呢10日好重要, 辛苦你了!

係呀, 我月頭同公司講我月中可能要放10日大假, 如果之前無同公司提過, 就大件事啦, 放5到大假, 敢豬腳薑又5理仔女, 仲要趕佢同咬佢地, 佢地命仔真係凍過水

真係謝天謝地
all_loving_it 2012-7-20 04:41:06 PM
hkhrachel 發表於 2012-7-20 03:02 PM
加油努力支持妳
兔BB一定要健健康康咁長大,之後幸福快樂咁生活
加油呀 ...

A草我有比佢, 但5會比好多, 豬腳薑而家既餐單係 :

A草 - 大約1/5個食飯碗

T草 - APD 1CUT + MOMI 1CUT + APD 2CUT不限量

另外有比幾種草佢 :
OXBOW有機牧草  + OXBOW果樹草 + OXBOW燕麥草 + Kaytee百慕達草, 合共1碗
干糧 - 早晚各1.5匙
草粉 - 每日3湯匙
菜 - 每日4種5同既蔬菜, 每種100克, 合共400克

如果兔兔無餵奶, 係5需要比好多A草

而家未諗叫咩名, 照顧好佢地比較重要, 如果佢地健康成長, 幾個月後我會同佢地其中3個搵新爸媽
all_loving_it 2012-7-20 05:04:11 PM
hkhrachel 發表於 2012-7-20 03:02 PM
加油努力支持妳
兔BB一定要健健康康咁長大,之後幸福快樂咁生活
加油呀 ...

我相信兔BB係你地既祝福同打氣之下, 佢地一定會健康成長, 將來會幸幸福福

真係好多謝大家既關心, 好感動喔

小黑與我 2012-7-20 05:48:53 PM 來自手機
all_loving_it 發表於 2012-7-20 01:17 PM
係呀, 5只......

未必一定係黑白色, 因為而家見到係佢既皮膚最原本既色, 真係咩色要出毛先知

哇,好彩你喺隔離咋,如果唔係實聽唔到!!
希望豬腳薑都快啲復原啦~~~

咦,而家有五隻,咁我之前改啲名咪唔夠用xD

呢十日你要婆兼母職喇,bb靠晒你! 加油~~
ivychan2012 2012-7-20 06:07:37 PM
我看見你說日後其中有3只兔bb可以領養, 請問是否會連同兔兔所需全部用品一起送出給領養者?  另外, 你說領養者必需替兔兔絕育, 絕育費是由你付對嗎?

如果會連兔兔所需的用品送出及絕育手術費由你支付, 我可以幫忙你領養1只
all_loving_it 2012-7-20 06:12:40 PM
小黑與我 發表於 2012-7-20 05:48 PM
哇,好彩你喺隔離咋,如果唔係實聽唔到!!
希望豬腳薑都快啲復原啦~~~

係呀, 我因為都好擔心豬腳薑有咩事, 所以我做廳長

好彩bb最後都平安無事, 豬腳薑生產順利

係呀, 幫手諗下咩名
siutung 2012-7-20 06:13:14 PM
比兔奶dBB飲??
all_loving_it 2012-7-20 06:23:20 PM
ivychan2012 發表於 2012-7-20 06:07 PM
我看見你說日後其中有3只兔bb可以領養, 請問是否會連同兔兔所需全部用品一起送出給領養者?  另外, 你說領養 ...

好多謝你既關注同有意領養兔bb, 不過, 現階段尚未開始接受申請, 兔兔一切穩定後會將佢地既相同資料放上黎, 如果到時真係鐘意可以申請, 我會收集好全部申請者既資料去比較邊個比較合適領養, 再家訪, 確定領養者既家人同環境都合適, 先會確實可以領養

另你提及係咪會送埋兔兔全部用品比領養者, 好抱歉, 兔兔需要既用品要由領養者來自費購買, 無得送埋

而絕育方面, 依幾日考慮後, 應該會係領養者到兔兔5個月大既時候, 到左可以做絕育既時間, 領養者需要同我一起同兔兔去做絕育, 絕育費會由領養者負責, 兔兔完成絕育大約10日後, 就可以上黎接兔兔走

所以, 即使領養兔兔, 都要大約佢5-6個月大先可以帶兔兔返屋企
anson 2012-7-20 06:25:16 PM
B媽同5隻bb有你這個好心人照顧真係安樂晒,加油呀................
ivychan2012 2012-7-20 06:28:30 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-20 06:23 PM
好多謝你既關注同有意領養兔bb, 不過, 現階段尚未開始接受申請, 兔兔一切穩定後會將佢地既相同資料放上黎 ...

我認為既然你是找人幫忙領養, 應該連同用品一起送出

而絕育方面是你強行要求同兔兔做絕育, 又不是領養者要求同兔兔做, 所以絕育費應該由你支付比較合理
all_loving_it 2012-7-20 06:33:25 PM
siutung 發表於 2012-7-20 06:13 PM
比兔奶dBB飲??

係呀, 兔兔出生之後係要食母乳, 如果兔媽5餵, 就要餵兔兔既代乳
all_loving_it 2012-7-20 06:43:34 PM
ivychan2012 發表於 2012-7-20 06:28 PM
我認為既然你是找人幫忙領養, 應該連同用品一起送出

而絕育方面是你強行要求同兔兔做絕育, 又不是領養者 ...

好多謝你既意見, 但好抱歉, 無法跟你要求, 如你所願

大家願意領養我既兔bb, 我好多謝大家

不過, 如果領養者真係鐘意只兔兔, 願意一生善待佢, 應該會願意自己買兔兔需要既野, 而且大家都知道如果5同兔兔絕育, 兔兔係生理心理上都有不良影響, 有機會生cancer, 若真心錫佢又點會5同佢去絕育呢?
ivychan2012 2012-7-20 06:51:50 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-20 06:43 PM

妖, 你太斤斤計較, 搵鬼同你領養
ccychoy 2012-7-20 06:56:57 PM
要影多d相俾我地看
之前見到兔友既兔兔生生d bb超cute
尤其系兩個星期果時
april_ki 2012-7-20 07:36:24 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-20 06:43 PM

我都同意你講法~而且一生生幾隻兔BB~如果隻隻都要你比絕育費,比用品,比草~負擔都好大~
我自己曾是領養人,從來冇諗過領養兔兔要包咩包咩~
相信好多有心人會領養既~^^
一次過照顧咁多bb同剛生完既兔媽,一定好辛苦~希望你加油~^^

快速發帖