豬腳薑終於生左啦, 佢1共生左5只 (有2只明顯體型比較細)

豬腳薑生完即刻狂dum籠, 仲想將bb推出個籠出面

場面好嚇人, 我見敢既環境, 當然即刻將bb同佢分開

當我行埋去準備想將bb拎出黎既時候, 見到豬腳薑正想去咬bb既舉動

我只好9秒9將所有bb拎出黎

CristineFi 2012-7-21 09:16:37 AM
ivychan2012 發表於 2012-7-20 06:07 PM
我看見你說日後其中有3只兔bb可以領養, 請問是否會連同兔兔所需全部用品一起送出給領養者?  另外, 你說領養 ...

咩都送哂比你好唔好?仲要鬧人,咁冇品,你根本冇心領養,樓主仆心仆命無私咁為兔兔,真正愛兔係唔會咁講嘢,你根本只係想攞著數,你即時註冊即時就話要領養,你好似別有用心.樓主已經好有禮貌解釋,你仲要妖人,你簡宜不知所謂.
andyng621 2012-7-21 11:06:15 AM
all_loving_it 發表於 2012-7-20 01:11 PM
總理真係好得意架, 之前我比小填格格同侏老板用草墊, 佢地兩個好5鐘意, 想將個草墊推出籠又推5到, 就發脾 ...

哈...總理好有領袖風範
wendy 2012-7-21 11:30:38 AM
恭喜哂,豬腳薑好叻女呀,一生就生五隻咁多,但係睇落去見到差d變成悲劇真係嚇到成身汗!
好彩當時你覺得唔妥行近佢咋,如果唔係.....不係不堪設想呀!除o左豬腳薑同你有緣,五個BB同你仲有緣,簡直係佢o地救命恩人!咁有緣份,如果你可以養埋佢o地就好囉!
呢d都係遲d先講,現階段要辛苦哂你同兔婆照顧呢五個小BB,希望佢o地健健康康、快高長大,隻隻都肥o都o都,你o地一齊加油呀!

另外,我想講一講,想領養BB的話,如果比我,我會要佢個舊廁所同幾日糧草,咁樣BB o既腸胃會易適應d!但係絕育就要自己比錢,畢竟係為BB o既健康着想嘛!同埋樓主唔係慈善機構,無理由付出一大擔心機同金錢照顧班BB,仲要拿一大筆錢出o黎幫佢o地絕o左育先比新主人,就算係咁,都要收番絕育費先o岩o番!
andyng621 2012-7-21 12:38:34 PM
樓主..恭喜哂..足願你屋企所有兔兔健健康康...快高長大..生龍活虎...(oh...搞到好似拜年咁)

之前都有問過, 如果豬腳薑生左, 我都有興趣領養, 而家要同你講聲唔好意思..因為我向愛護動物協會領養左2隻兔女..而家屋企3隻兔女一個墟..冇地方再領養lu...祈望將來你會找到另一個善心人好好照顧3 隻兔仔!!
wendy 2012-7-21 12:55:11 PM
andyng621 發表於 2012-7-21 12:38 PM
樓主..恭喜哂..足願你屋企所有兔兔健健康康...快高長大..生龍活虎...(oh...搞到好似拜年咁)

之前都有問過, ...

嘩,一次過領養兩隻,佢o地係一齊被棄養嗎?
三隻,好熱鬧呀,好想睇下相呀!
andyng621 2012-7-21 01:05:00 PM
wendy 發表於 2012-7-21 12:55 PM
嘩,一次過領養兩隻,佢o地係一齊被棄養嗎?
三隻,好熱鬧呀,好想睇下相呀! ...

係呀...協會職員話應該係同一胎...2個月大..要領養就要一齊領養...見佢地咁得意..我都想俾個家佢地!!

三隻何止熱鬧?! 仲鬥曳添...今朝先見到家姐跳上個籠頂示威...2妹就換親野俾佢同3妹時..同我隻手玩boxing咁..俾佢地激死..

我都想放d相上黎..但呢幾日忙住照顧佢地..未有時間放相上黎..遲少少先...哈
all_loving_it 2012-7-21 05:25:09 PM
anson 發表於 2012-7-20 06:25 PM
B媽同5隻bb有你這個好心人照顧真係安樂晒,加油呀................

我一定會努力
all_loving_it 2012-7-21 05:50:48 PM
ivychan2012 發表於 2012-7-20 06:51 PM
妖, 你太斤斤計較, 搵鬼同你領養

依位朋友, 我已經同你講左好抱歉做5到你要求, 你點解要走黎鬧我, 我到底做錯咩事?  

大家上黎只係為左可以交流點將兔兔照顧好d, 分享同兔兔之間既樂趣, 但你似乎想搵人黎鬧多d, 我5知你係心情5好定係點樣, 定係你其實現實生活之中太悶, 無野做, 走黎搵交哎

既然你認為我敢樣係斤斤計較, 敢你點解問我有關領養由頭到尾都只係希望領養係1毫子都5需要用, 包括絕育同買用品之類呢?  而5係關心將被領養既兔兔呢?  到底係邊個計較呢?

我5知道咩原因令你5想為兔兔用錢, 但希望你要明白一樣野, 養任何小動物都需要有一定開銷, 佢地一樣會有5舒服既時候, 到時睇醫生最起碼一千幾百

如果你真係想養兔兔, 又5想有經濟負擔, 又5想要為兔兔買野, 你可以去兔協申請做暫養家庭

至於日後搵邊個領養兔bb, 我會有所安排, 好多謝你費心, 如之前所講一樣, 搵5到合適既人, 我寧願自己養埋, 大不了, 我會搵多份part-time增加收入, 預備定兔兔不時所需既支出

all_loving_it 2012-7-21 05:52:05 PM
ccychoy 發表於 2012-7-20 06:56 PM
要影多d相俾我地看
之前見到兔友既兔兔生生d bb超cute
尤其系兩個星期果時 ...

會呀, bb好可愛
all_loving_it 2012-7-21 06:35:30 PM
nixie 發表於 2012-7-21 02:52 AM
岩岩睇完d留言個無謂人都幾...-_-

幫咁多隻絕育唔洗錢唔洗心機照顧咩

我會選擇將同bb絕育既$全數捐比兔協同愛協

兔bb用開既籠,廁所, 水樽會連同兔bb送出比領養者, 其它用品自行準備

因為籠, 廁所兔兔已經用開, 有佢地自己既味道, 所以5需要再比毛巾
all_loving_it 2012-7-21 07:04:54 PM
小黑與我 發表於 2012-7-20 07:47 PM
如果有隻黑白嘅,同我隻小黑一樣叫小黑啦,哇卡卡卡

小黑會5會收版權費
all_loving_it 2012-7-21 07:50:13 PM
april_ki 發表於 2012-7-20 07:36 PM
我都同意你講法~而且一生生幾隻兔BB~如果隻隻都要你比絕育費,比用品,比草~負擔都好大~
我自己曾是領養人, ...

我會將原本同其它3只兔bb絕育費全數捐出比兔協同愛協

我之所以會選擇將絕育費要由領養者支付, 反而將$捐比慈善機構, 係希望一d專以領養兔兔為名, 轉手將兔兔賣出既人或用兔兔繁殖既人打消向我既兔bb落手既念頭

如果連兔兔平日最基本所需都無能力或者5願意提供比兔兔, 敢當兔兔真係有咩事起上黎, 醫療費可能都要過千, 幾千, 佢又係咪願意去付出呢?

我自己實在見過太多, 因為小動物有事, 需要治療, 最後前主人因為無能力, 5願意支付依筆$而將佢地棄養, 稍為有良心既人可能會將小動物拎上兔協 / 愛協, 但有部份索性就敢將佢地掉係街上, 我屋企其中有兩只兔兔都有過敢既經歷, 我最近都係街執左2只小天, 2只都係有事比人掉係街到, 因為佢地需要長期睇醫生同治療, 所以我都5打算再同佢搵新家, 怕第日又再比人離棄, 令佢地再次受害, 所以會係我到終老

好多謝大家既支持同關心, 我同豬腳薑, 兔兔,  bb們好好努力

all_loving_it 2012-7-21 07:59:37 PM
threefour 發表於 2012-7-20 09:30 PM
兔婆,加油呀!大家都支持你呢!無聊的人,不用理會

係呀, 我5會理佢講咩, 最緊要係要將bb同兔兔們好好照顧

可能佢太悶, 搵人黎鬧
all_loving_it 2012-7-21 08:05:26 PM
花芝媽 發表於 2012-7-20 10:04 PM
無謂人唔洗理

有望兔B可以健康成長~~!!  搵到一頭好住家!!  唔會斤斤計較既主人

係呀, 如果對母性不強既媽媽5肯自己餵奶, 係可以將兔媽媽反轉放bb上去等佢飲, 但依個方法對豬腳薑5得, 因為佢真係好5鐘意自己既bb, 我去掂完bb之後手上有陣味, 一行近佢個籠, 佢就勁發脾氣, 狂dum籠, 咬起裝糧個碗係敢掉, 為免兔bb發生咩不幸事件, 只好我自己照顧
ivychan2012 2012-7-21 08:27:42 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-21 05:50 PM
依位朋友, 我已經同你講左好抱歉做5到你要求, 你點解要走黎鬧我, 我到底做錯咩事?  

大家上黎只係為左可 ...

我妖你就妖你, 鬧你就鬧你, 5需要去擇日子

我係可憐下你依個人所以你出所有$會領養一只

見你將絕育$捐比什麼兔協愛協, 請問這兩個機構入面既動物, 跟你有什麼關係? 你這樣多管閒事做什麼?  你這樣喜歡管這管那, 是否有人死你去替死?

死八婆, 很多人死為什麼就不見你去死

快速發帖