豬腳薑終於生左啦, 佢1共生左5只 (有2只明顯體型比較細)

豬腳薑生完即刻狂dum籠, 仲想將bb推出個籠出面

場面好嚇人, 我見敢既環境, 當然即刻將bb同佢分開

當我行埋去準備想將bb拎出黎既時候, 見到豬腳薑正想去咬bb既舉動

我只好9秒9將所有bb拎出黎

all_loving_it 2012-7-21 08:35:17 PM
nixie 發表於 2012-7-20 10:41 PM
+油啊....希望兔b快d健康長大>

多謝你既祝福, 我一定會好好照顧兔兔, 希望佢地都健健康康, 快快樂樂

我5理依種人, 佢可能太得閒想搵人哎交
all_loving_it 2012-7-21 08:38:24 PM
DomDomPig 發表於 2012-7-21 01:15 AM
本來係喜事,點解無啦啦變左樓主比人鬧?
樓主,我十卜你,加油啊。
希望你搵到真正有愛心錫兔兔既領養人 ...

我都5知點解會發生敢既事, 我都覺得莫名其妙

好多謝你既支持同祝福, 我一定好好照顧佢地, 希望佢地將來都幸幸福福, 健健康康
ivychan2012 2012-7-21 08:41:31 PM
小黑與我 發表於 2012-7-20 07:45 PM
下? 你做乜鬧人?
使唔使連兔兔以後食嘅用嘅飲嘅都送晒俾你? 兔兔有病睇醫生又幫你俾埋錢呀?
而家無人求 ...

我鐘意鬧, 你吹咩?

我又不是罵你, 關你什麼事?
ivychan2012 2012-7-21 08:43:10 PM
wyman 發表於 2012-7-20 08:08 PM
連兔兔最基本用既日用品,草/糧同絕育都要人送同比埋錢既話咁日後兔兔大吉利事有咩唔舒服係咪又叫人幫你比 ...

我鐘意鬧, 你吹咩?  你理這樣多做什麼?  

我又不是罵你, 關你什麼事?
ivychan2012 2012-7-21 08:45:08 PM
wesky 發表於 2012-7-20 08:11 PM
如果連買用品錢都出唔到, 有病都唔知會唔會帶佢睇醫生....
無錢就唔好養, 免得害左兔 ...

動物就是動物, 無需將他們當為小孩子這樣照顧

很多事食多少著多少要視乎只動物有多少福份, 該死便死

不該死便不死
syt174698 2012-7-21 08:45:44 PM
恭喜晒,屋企添左新成員,我有D草花花,之前都比過你,依家你仲有無需要??
4A-GZE 2012-7-21 08:47:04 PM
回樓主,BB現在乜環境?最細個兩隻點呀?
ivychan2012 2012-7-21 08:49:42 PM
CristineFi 發表於 2012-7-21 09:16 AM
咩都送哂比你好唔好?仲要鬧人,咁冇品,你根本冇心領養,樓主仆心仆命無私咁為兔兔,真正愛兔係唔會咁講嘢,你 ...

我鐘意鬧, 你吹咩?

我又不是罵你, 關你什麼事?  香港有法例不能罵人嗎?  樓主既然喜歡這樣多管閒事, 寧將$捐比所為的愛協及兔協, 都不益下領養人用少些$, 又不是我要求做絕育為什麼要由我支付, 他這種人就活該人罵
ivychan2012 2012-7-21 08:55:23 PM
貓仔兔 發表於 2012-7-20 08:01 PM
斤斤計較?到最尾兔兔係屬於領養人定樓主呀?

邊個叫樓主這樣多管閒事, 將兔帶回家, 還讓bb生下來, 他不多事, 何來多出這5只兔, 這是樓主引起問題發生, 我肯要1只他便應千多萬謝

既然樓主引起多5只兔, 這5只兔所有, 都應由這多管閒事的人負責到底, 我沒收人工已經很好
all_loving_it 2012-7-21 09:05:18 PM
andyng621 發表於 2012-7-21 12:38 PM
樓主..恭喜哂..足願你屋企所有兔兔健健康康...快高長大..生龍活虎...(oh...搞到好似拜年咁)

之前都有問過, ...

5洗sorry, 因為當時我都無話一定可以比邊個領養, 而且如果見到係收容中心或者有人棄養, 大家鐘意當然領養左佢地先啦, 佢地有得返屋企係好事, 正如我曾建議你去兔協領養一樣

好多謝你既祝福, 我一定會努力照顧好兔兔, bb們, 我亦祝願你屋企既兔兔, 小天會健健康康, 幸幸福福
all_loving_it 2012-7-21 09:15:15 PM
wendy 發表於 2012-7-21 11:30 AM
恭喜哂,豬腳薑好叻女呀,一生就生五隻咁多,但係睇落去見到差d變成悲劇真係嚇到成身汗!
好彩當時你覺得唔 ...

係呀, 真係一身汗, 好彩最後會事, 5係真係變左家庭慘劇

我都好珍惜同佢地既緣份

除非真係搵5到合適既人領養, 如果5係都無可能全部留晒, 因為我自己本身都有幾只兔兔, 無足夠既時間, 精力可以將佢地照顧好, 所以搵主好人家, 對佢地黎講反而會更好

為左令兔兔容易適應環境佢地用開既籠, 廁所, 水樽都會跟兔兔一起送出, 亦會附上佢地食開既糧, 草一細包, 不過, 我建議佢新爸媽5好同佢地轉第只牌子, 不竟食開既野, 同兔兔轉既話, 5單止係腸胃, 連身體入面各方面都要重新適應

kwan104kwan 2012-7-21 09:41:03 PM
加油呀!

知道你對兔兔咁好,真係令人感動!

小黑與我 2012-7-21 09:46:26 PM
all_loving_it 發表於 2012-7-21 07:04 PM
小黑會5會收版權費

小黑:你幫我摸頭仔我就唔收你版權費啦
小黑與我 2012-7-21 09:47:59 PM
ivychan2012 發表於 2012-7-21 08:45 PM
動物就是動物, 無需將他們當為小孩子這樣照顧

很多事食多少著多少要視乎只動物有多少福份, 該死便死

既然咁該死,咁唔使辛苦你黎領養喇。過主啦
小黑與我 2012-7-21 09:50:04 PM
ivychan2012 發表於 2012-7-21 08:55 PM
邊個叫樓主這樣多管閒事, 將兔帶回家, 還讓bb生下來, 他不多事, 何來多出這5只兔, 這是樓主引起問題發生, ...

點解係樓主引起多五隻兔?其實你係咪將豬腳薑遺棄喺街嘅人,而家見到d bb順利出世,又想攞返?!

快速發帖