唉~唔知兔友們仲可以有咩方法呢?
放下我D衰仔相先~
照片 005.jpg 照片 004.jpg 照片 003.jpg 照片 002.jpg

照片 001.jpg (142.43 KB, 下載次數: 1278)

照片 001.jpg

貓仔兔 2011-12-14 04:24:47 PM
sanny0066 發表於 2011-12-14 04:06 PM
咁你抱唔抱到你隻衰仔

日日都試,時得時唔得,睇佢大佬心情啦
sanny0066 2011-12-14 04:39:28 PM
貓仔兔 發表於 2011-12-14 04:24 PM
日日都試,時得時唔得,睇佢大佬心情啦

繼續努力啦...我都仲一路學習緊兔兔知識
貓仔兔 2011-12-14 04:44:45 PM
sanny0066 發表於 2011-12-14 04:39 PM
繼續努力啦...我都仲一路學習緊兔兔知識

嘻~我都係
sanny0066 2011-12-14 05:00:49 PM
貓仔兔 發表於 2011-12-14 04:44 PM
嘻~我都係

由初初咩都唔識既新手...到而家睇左幾次vet同上黎呢個論壇+其他兔兔網站學到既知識...都算了解一隻兔兔基本既需要
貓仔兔 2011-12-14 06:36:49 PM
sanny0066 發表於 2011-12-14 05:00 PM
由初初咩都唔識既新手...到而家睇左幾次vet同上黎呢個論壇+其他兔兔網站學到既知識...都算了解一隻兔兔基 ...

係呀,我頭先好辛苦咁,終於都剪到一隻腳指甲...仲有19隻...唉...佢都輕輕咬左我一吓,不過唔痛嘅,之後俾左啲甜頭佢!
小黑與我 2011-12-15 01:31:56 PM
我覺得兩個人剪會易d~ 我媽會用毛巾包住佢同一路摸佢, 咁我就幫佢剪, 頭一兩次剪佢都不停反抗架, 所以分左幾日剪 而家熟手幾分鐘就剪完~ 佢反抗幾下就會放棄, 同埋通常剪腳會大反應過剪手
sanny0066 2011-12-15 03:09:45 PM
貓仔兔 發表於 2011-12-14 06:36 PM
係呀,我頭先好辛苦咁,終於都剪到一隻腳指甲...仲有19隻...唉...佢都輕輕咬左我一吓,不過唔痛嘅,之後俾左 ...

兔兔只有18隻指甲的....
sanny0066 2011-12-15 03:10:28 PM
小黑與我 發表於 2011-12-15 01:31 PM
我覺得兩個人剪會易d~ 我媽會用毛巾包住佢同一路摸佢, 咁我就幫佢剪, 頭一兩次剪佢都不停反抗架, 所以分左 ...

但相反地我覺得剪手比較難..因為兔兔會縮埋...剪腳可以有較大既空間..易落手D
小黑與我 2011-12-15 05:25:13 PM
sanny0066 發表於 2011-12-15 03:10 PM
但相反地我覺得剪手比較難..因為兔兔會縮埋...剪腳可以有較大既空間..易落手D ...

但我曾經試過自己一個幫佢剪, 俾佢一腳伸左落個肚度
sanny0066 2011-12-15 05:30:24 PM
小黑與我 發表於 2011-12-15 05:25 PM
但我曾經試過自己一個幫佢剪, 俾佢一腳伸左落個肚度

即係你反轉..夾實佢...再幫佢剪指甲
小黑與我 2011-12-15 05:52:22 PM 來自手機
sanny0066 發表於 2011-12-15 05:30 PM
即係你反轉..夾實佢...再幫佢剪指甲

我係豎起對腳夾住佢XD但佢就連環飛腿囉,結果俾佢中左一腳!從此以後都係兩個人一齊剪=,=
sanny0066 2011-12-15 05:57:05 PM
小黑與我 發表於 2011-12-15 05:52 PM
我係豎起對腳夾住佢XD但佢就連環飛腿囉,結果俾佢中左一腳!從此以後都係兩個人一齊剪=,= ...

反兔呢架野..真係唔係個個兔奴都做到...我屴山2經係失敗既例子之一
小黑與我 2011-12-15 06:35:12 PM 來自手機
sanny0066 發表於 2011-12-15 05:57 PM
反兔呢架野..真係唔係個個兔奴都做到...我屴山2經係失敗既例子之一

佢只係肯俾馬醫生一個反。。嗚嗚〜
貓仔兔 2011-12-16 01:31:47 PM
sanny0066 發表於 2011-12-15 03:09 PM
兔兔只有18隻指甲的....

係咩?好開心!可以剪少2隻!
尋晚用左另一個方法,大家可以試下得唔得,我隻兔鍾意伏地毯,我趁佢好RELAX再施展兔按摩絕技,慢慢捉左佢隻手手出黎,成功再剪2隻!
sanny0066 2011-12-16 02:59:20 PM
貓仔兔 發表於 2011-12-16 01:31 PM
係咩?好開心!可以剪少2隻!
尋晚用左另一個方法,大家可以試下得唔得,我隻兔鍾意伏地毯,我趁佢好RELAX再 ...

兔兔按摩大法真係十分有用...等到兔兔肯放鬆先再做佢唔想做既事例如抱起佢

快速發帖