入泥睇睇...我煩惱緊!

MIA 發表於 2012-03-14 22:38|來自手機|只看該作者|倒序瀏覽|打印
我隻兔兔成日瀨尿,成日瀨係個籠中間!有時係尿兜痾有時又痾係籠中間,有鋪尿墊,但對腳都濕(一日換過超過八張尿墊或以上),用白醋搽上尿墊到都試過,張草架放係尿兜格離都試過!點算好呢?
兔兔每次濕佐我都用清水濕布幫佢抹,呢排開始發覺佢下面有少少酸酸叔叔嘅味(因為我嗅佢pat pat先發覺佢有味)!點樣先去除到啲味?

唉!有次兔兔痾佐係籠中間,我話完佢,之後換返新尿墊搽埋白醋,轉個頭佢又係籠中間格離到瀨!激死我!我話:應該行多前小小上尿兜到痾牙嗎!
又要再換過拉
花芝媽 2012-3-14 10:42:51 PM
你中間比佢亂屙一次..換一張??  點解唔cut出黎用呀 0.0      
係中間屙...又真係頭癢d..   要花時間睇住佢  一見佢想屙就的佢上廁所..
同埋要鬧下佢-_-  一亂屙就鬧一鬧..
奶茶媽 2012-3-14 10:45:02 PM
我隻兔同你exactly一模一樣
所以教極都唔識
佢唔係唔會係toilet all
但我真心只係覺得佢因為咁岩係toilet上面,
所以係果度all- -

我果隻係一想all就all, 完全唔會理係邊
人地d兔兔係角落/ 特定位置
我果隻度度都有= =

不過都急唔黎
我都做好回心理準備佢學唔識架啦
最多錢洗多d囉( 而家1星期用完一包10磅)
呢d都算啦~
夏天就慘啦....................................
諗起都鄧佢辛苦
奶茶媽 2012-3-14 11:05:37 PM

賓尼係多屎多尿架啦...
用尿片我怕水浸

早排我兔兔都係好臭呀
到而家都仲有味
我果時係因為佢岩岩領養返黎
成身都係毛結
隻腳打哂毛餅(佢已經係短毛黎)
發出惡臭
我就同佢洗左patpat同腳仔,前腳都冇洗
之後就唔臭

但係, 我真係強烈唔建議你幫佢洗
就算係局部都好
真係強烈唔建議

我果日, set架步搞左成日
又整哂障礙, 又開哂暖爐閂哂窗
又怕花灑嚇到佢, d水一早已經裝好哂
總之就真係好狼狽
兔兔又驚, 餵得兔糧黎又抹唔到patpat
2個人先搞得掂

仲有, 兔兔d毛係好耐好耐先乾
要好有好有耐性
同埋一定要100%全乾

總之就辛苦麻煩得黎又極度唔建議
最重要ge係, 兔兔沖涼係好危險
耳仔入水, 感冒低溫, 呢d野好易就攞佢命
而家比我揀多次我都唔會幫佢沖

就算事後佢唔再驚, 但果一刻佢驚左就係驚左
對兔兔黎講都唔好!

同埋兔兔沖涼多, 抵抗力會弱!!!!

我係過來人, 如果唔係萬不得已, 都唔好幫佢沖
我知道網上有好多人話只要唔係成日沖, 小心d, 一次半次冇所謂
但係我覺得 對兔兔黎講, 實在太冒險
我自己係新手
兔兔冇事我真係好好彩
真係唔可以拎黎博

如果佢真係好臭
你試下幫佢剪走d patpat 附近的毛啦
我兔兔之前果個位打哂kick
連梳唔梳唔到
洗完patpat雖然鬆左好多, 都係解唔到, 我就剪左
佢而家all尿唔會掂到
所以就自然冇咩味啦
少少我覺得都係正常
唔可以要求佢散發清香- -

仲有, 如果你真係要剪, 一定要1000000000個小心
兔兔係腳仔附近有個位
有一條好幼ge腳筋(其實我唔知係咩黎, 總之剪到一定會流血一定會痛啦)
我上次好在夠小心有留意到, 如果唔係真係剪左落去啦!!
果個位好幼好軟好薄架!!

多d梳毛啦~ 會有改善的!!
希望你的兔兔健健康康, 快高長大!!! ^^
花芝媽 2012-3-14 11:28:40 PM
腳板底毛定唔好剪~~~    0 . 0
奶茶媽 2012-3-15 12:13:39 AM 來自手機
花芝媽 發表於 2012-3-14 11:28 PM
腳板底毛定唔好剪~~~    0 . 0

我指果個位唔係腳底丫,係patpat附近,我唔識講><舉高佢隻腳或摸下大比內側,可能係果度@@
花芝媽 2012-3-15 12:22:21 AM
997134 發表於 2012-3-15 12:13 AM
我指果個位唔係腳底丫,係patpat附近,我唔識講>

唔係..... 我係同樓主講聲 HAHA
MIA 2012-3-15 01:59:03 AM
花芝媽 發表於 2012-3-14 10:42 PM
你中間比佢亂屙一次..換一張??  點解唔cut出黎用呀 0.0      
係中間屙...又真係頭癢d..   要花時間睇住佢  ...

有CUT牙,攞泥墊尿兜.....亦都有CUT佐有尿尿果張墊放佐係尿兜到...諗住佢嗅到尿兜有尿味佢會走上去痾,點知吾得
有成日睇住佢,見到佢想痾,我就推一推佢想尿兜,成功過幾次,失敗佐好多次佢最叻叻就試過1日冇瀨尿,見佢叻叻就比1粒糧佢食,,點知第2日又瀨尿...
我擔心返工的話,佢瀨尿又冇人理,搞到濕晒就慘拉,,,最怕佢(葉)損皮膚
佢未絕育果陣吾係甘咖....絕佐育之後就有時痾下尿兜有時就痾係籠中間.....
MIA 2012-3-15 02:03:19 AM
997134 發表於 2012-3-14 10:45 PM
我隻兔同你exactly一模一樣
所以教極都唔識
佢唔係唔會係toilet all

有冇咩方法教到呢?
鬧又鬧過,打又打過......
我擔心返工的話,佢瀨尿又冇人理,搞到濕晒就慘拉,,,最怕佢(葉)損皮膚
佢未絕育果陣吾係甘咖....絕佐育之後就有時痾下尿兜有時就痾係籠中間.....
MIA 2012-3-15 02:10:55 AM
997134 發表於 2012-3-14 11:05 PM
賓尼係多屎多尿架啦...
用尿片我怕水浸

我都有試過幫佢沖涼,最多都係兩次,因為太污租.....
我每次用濕布幫佢抹完都用風筒吹乾,之後梳埋毛,但都好似都有小小尿味甘,,,吾知係咪我型住型住
MIA 2012-3-15 02:36:16 AM
997134 發表於 2012-3-15 12:13 AM
我指果個位唔係腳底丫,係patpat附近,我唔識講>

我知牙,醫生都有講過
MIA 2012-3-15 02:42:41 AM
有冇其他辦法呢?
all_loving_it 2012-3-15 05:17:27 AM
MIA 發表於 2012-3-15 02:03 AM
有冇咩方法教到呢?
鬧又鬧過,打又打過......
我擔心返工的話,佢瀨尿又冇人理,搞到濕晒就慘拉,,,最怕佢(葉 ...

我有只兔兔一樣唔識去廁所, 一樣周圍去, 但只要你係個籠鋪夠墊材 (紙粒, 木粒, 麥草粒)係可以完全吸干兔兔既尿, 唔會好似你所講兔兔會濕晒, 除非係你落得唔夠則另作別論......

教兔兔去廁所用耐心好, 就算教幾年都唔識, 都唔好去打兔兔, 再細力都唔好, 雖然打細力唔會受傷, 但對兔兔有好大影響........
all_loving_it 2012-3-15 05:31:21 AM
MIA 發表於 2012-3-15 02:42 AM
有冇其他辦法呢?

家兔協會網站有好詳細"訓練兔子上廁所"既專題, 里面都有提供教兔兔去廁所既方法, 你有興趣可以去望望

http://www.gina-rabbit.net/rabbit/hrs/hrs-all.html
貓仔兔 2012-3-15 09:47:39 AM 來自手機
可唔可以影張相睇下,有時改下setting都有幫助架^^

快速發帖