問過醫生兔兔可以食蕃薯葉, 上星期日跟"種子變盆栽"到教自己試種, 真係好粗生, 而家已經出葉, 尋晚移植落泥等佢好好生長啦 蕃薯_1.JPG 蕃薯_2.JPG
threefour 2012-4-6 05:40:53 PM 來自手機
Wa....好利害,真有心思
all_loving_it 2012-4-6 06:02:44 PM
threefour 發表於 2012-4-6 05:40 PM

好鬼易種......

唔怪得之, 饑荒都有人可以掘到蕃薯食

之前我一直只係種牧草, 不過, 我而家開始打算種菜比兔兔食

all_loving_it 2012-4-6 06:04:15 PM
threefour 發表於 2012-4-6 05:40 PM

唔知蘿蔔葉會5會禁易種, 遲下試試
fish128 2012-9-28 01:06:47 AM
係咪買舊蕃薯,吽到佢發芽就得?
WingBe 2012-9-28 04:52:21 PM
好勁A...

可唔可以教我地????去街市買舊蕃薯就得咖啦????

定要買種子???
all_loving_it 2012-9-28 10:31:20 PM
WingBe 發表於 2012-9-28 04:52 PM
好勁A...

可唔可以教我地????去街市買舊蕃薯就得咖啦????

1) 先去街市買個令令蕃薯, 即系無發芽, 無咩傷痕, 夠重身
2) 洗干淨個蕃薯, 然後搵個容器裝好, 加水浸住個蕃薯 (浸水量系大約可以浸住半個蕃薯)
3) 每日都要換水同將蕃薯表面沖洗下
4) 一般7-10日到, 就可以見到蕃薯又生出嫩芽同鬚根 (白色一條條)
5) 出嫩芽後就可以移植到泥種植

- 蕃薯移植落泥既時候, 一定要將泥壓到實實, 吾好鬆鬆散散, 吾系日後生得大棵少少既時候, 就會出事!

- 如果擔心泥種會有蚊蚊出現,.可以落完泥之後, 面頭放碎石之類既野!

- 種植蕃薯要確保所需水份足夠, 因比較吸水 (即泥土要保持濕潤)及有日照

- 蕃薯本身好粗生, 好易種, 基本上吾施肥亦無問題, 一樣生得好地地

- 蕃薯葉比兔兔食, 只可以比綠色葉既部份, 梗既部份要抽起吾好比佢食
all_loving_it 2012-9-28 10:35:22 PM
fish128 發表於 2012-9-28 01:06 AM
係咪買舊蕃薯,吽到佢發芽就得?

吾好買已經發芽既蕃薯, 因為已經吾新鮮同吽到佢發芽會含毒性, 一定要用水浸到佢出嫩芽先可以用黎種!

蕃薯葉種植方法 :
1) 先去街市買個令令蕃薯, 即系無發芽, 無咩傷痕, 夠重身
2) 洗干淨個蕃薯, 然後搵個容器裝好, 加水浸住個蕃薯 (浸水量系大約可以浸住半個蕃薯)
3) 每日都要換水同將蕃薯表面沖洗下
4) 一般7-10日到, 就可以見到蕃薯又生出嫩芽同鬚根 (白色一條條)
5) 出嫩芽後就可以移植到泥種植

- 蕃薯移植落泥既時候, 一定要將泥壓到實實, 吾好鬆鬆散散, 吾系日後生得大棵少少既時候, 就會出事!

- 如果擔心泥種會有蚊蚊出現,.可以落完泥之後, 面頭放碎石之類既野!

- 種植蕃薯要確保所需水份足夠, 因比較吸水 (即泥土要保持濕潤)及有日照

- 蕃薯本身好粗生, 好易種, 基本上吾施肥亦無問題, 一樣生得好地地

- 蕃薯葉比兔兔食, 只可以比綠色葉既部份, 梗既部份要抽起吾好比佢食
WingBe 2012-9-29 12:51:17 AM
all_loving_it 發表於 2012-9-28 10:35 PM
吾好買已經發芽既蕃薯, 因為已經吾新鮮同吽到佢發芽會含毒性, 一定要用水浸到佢出嫩芽先可以用黎種!

蕃 ...

好詳盡..;) thanks your 解答

甘洗5洗用泥實住d嫩芽?

係咪只可以俾兔食新鮮嫩芽?

嫩芽長大左食5食得?

另外想問格仔舖賣d蕃茄仔d葉可食嗎?
all_loving_it 2012-9-29 03:00:47 AM
WingBe 發表於 2012-9-29 12:51 AM
好詳盡..;) thanks your 解答

甘洗5洗用泥實住d嫩芽?

其實我所講既嫩芽, 就已經出緊葉, 好似頭POST張相咁樣, 就可以放落泥到種

嫩芽部份吾可以用泥蓋住, 因為咁樣葉吸收吾到陽光, 進行吾到光合作用, 會好難種大!

嫩芽吾系比兔兔食, 系要黎種架!  長大後可以比兔兔食, 但只系比葉, 梗莖幹都吾好比

>格仔舖賣d蕃茄仔d葉可食嗎
吾可以

無論咩品種既蕃茄如果帶青同蕃茄既枝葉, 頂部去除綠色蒂後的白色部份都需要切除, 因為蕃茄的枝葉及白色蒂部份含有番茄堿, 跟龍葵素的毒性相似, 可引起中毒
WingBe 2012-9-29 01:15:51 PM
all_loving_it 發表於 2012-9-29 03:00 AM
其實我所講既嫩芽, 就已經出緊葉, 好似頭POST張相咁樣, 就可以放落泥到種

嫩芽部份吾可以用泥蓋住, 因為 ...

你好叻a...5該哂;)

WendyChow 2012-10-7 12:19:33 PM
等我都試下先。。。。
all_loving_it 2012-10-8 06:30:43 PM
WingBe 發表於 2012-9-29 01:15 PM
你好叻a...5該哂;)

我吾叻, 大家都系交流交流呀

你朋友既兔bb而家點樣?
all_loving_it 2012-10-8 06:34:04 PM
WendyChow 發表於 2012-10-7 12:19 PM
等我都試下先。。。。

好呀, 好鬼易種, 蕃薯葉每次又吾食得多, 自己種可以每次比少少兔兔食, 幾好架
WingBe 2012-10-8 08:54:02 PM
all_loving_it 發表於 2012-10-8 06:30 PM
我吾叻, 大家都系交流交流呀

你朋友既兔bb而家點樣?

4隻都尚且健康
1個月大時已經識跟媽媽1齊食草食糧
不過有隻天生頸位同身2側少毛
今個月中戒奶;) 我會接2隻返家

快速發帖