因我家兔兔於上星期二(14/4)係spca 做左絶育手術.
之後16/4 就開始發炎...
都已經食止痛及消炎藥,
但好像無咩進展 ...
開頭去pet central 睇doctor ,
only 開d "止痛及消炎藥" .. 同埋又叫我日日都要覆診. ..
我同屋企人商量過 .. 之後, 都係覺得帶兔兔去Dr.yan 睇好似好d ..
咁... 20/4 睇dr.yan .. 佢開左d 藥膏 , 止痛 .. 等等..
dr.yan 話必須要帶頭罩... 帶 2-3 個星期 ... <-- 好慘呀..!!

但係, 我家兔兔非常之頑皮 ...
經常脫下頭罩...
用綑綁形式, 連手仔都綑. ..
牠就咬爛埋條下巴條繩 ... (仲咬到心口d 毛毛)...
真係唔知點算 ....

有冇人可以幫到我 ... .help !!
debbie1222 2009-4-22 11:15:41 PM

回復 15# 的帖子

你有冇幫牠清潔個籠呀
有傷口 個籠要乾淨d
還要留意籠內有冇位置會整親傷口ar
wesky 2009-4-22 11:20:05 PM
係啊   清潔好重要   減低細菌感染發炎既機會
如果唔咬, 可以鋪張尿墊係底
peony5201437 2009-4-22 11:20:13 PM
其實我而家係用緊尿片... 同埋...
依幾日.. 見到"all"左尿之後, 都已經即刻換左塊尿片啦...
同埋我一樣野都無放一籠到,
個籠裡面.. only 得草, 早晩得糧, 同水樽囉...

你可唔可以話比我知.. 而家點算好...
debbie1222 2009-4-22 11:23:17 PM
會唔會尿片d質地對佢傷口唔好
另到佢發炎呢???
我估渣
wesky 2009-4-22 11:27:30 PM
佢傷口有幾紅幾腫??
如果有少少都好正常,  睇下聽日會唔會好啲
debbie1222 2009-4-22 11:33:24 PM
你唔好太擔心
發炎好小事
學wesky話齋
明天睇下會唔會好d
peony5201437 2009-4-22 11:35:23 PM
但係, 前幾日都唔腫嫁wor..
總係好似越來越腫咁.. 之前only腫傷口下面..
而家就連傷口都腫 ...

一係你們有冇msn 呀>? 我send 張俾你地see 下..
唔該你地呀!!!!!!!
debbie1222 2009-4-22 11:39:47 PM
點解唔直接post上來???
peony5201437 2009-4-22 11:44:30 PM
因檔案格式較大... so, 不如我msn send 比你地, 好嗎?
wesky 2009-4-22 11:46:51 PM
peony5201437 2009-4-22 11:53:24 PM

可以見到嗎...
謝謝你教我的resize...

IMG_0078 (Medium).jpg (79.41 KB, 下載次數: 21)

IMG_0078 (Medium).jpg

IMG_0080 (Medium).jpg (163.28 KB, 下載次數: 24)

IMG_0080 (Medium).jpg

debbie1222 2009-4-22 11:59:03 PM
真係好恐怖,不如你去轉睇Betty

wesky 2009-4-23 12:06:38 AM
黑色應該係結左焦吧??
紅嗎?? 像粉紅膚色
兔兔應該 Lam 過 側邊啲毛
照咁睇, 個人覺得無咩事, 唔駛太擔心
peony5201437 2009-4-23 12:11:32 AM
其實我都想見betty , 但係full 哂...
我無得見她呀...
其實我都好想搵下她...
peony5201437 2009-4-23 12:13:48 AM
黑色係結蕉個個位... 面頭個d 係藥膏.,..
因為,... 我搽左藥膏先記得要影低下相/. ...
想日日都睇下有咩變化...

紅色個d 係牠的皮膚 ...
不過就腫起左囉...

快速發帖