因我家兔兔於上星期二(14/4)係spca 做左絶育手術.
之後16/4 就開始發炎...
都已經食止痛及消炎藥,
但好像無咩進展 ...
開頭去pet central 睇doctor ,
only 開d "止痛及消炎藥" .. 同埋又叫我日日都要覆診. ..
我同屋企人商量過 .. 之後, 都係覺得帶兔兔去Dr.yan 睇好似好d ..
咁... 20/4 睇dr.yan .. 佢開左d 藥膏 , 止痛 .. 等等..
dr.yan 話必須要帶頭罩... 帶 2-3 個星期 ... <-- 好慘呀..!!

但係, 我家兔兔非常之頑皮 ...
經常脫下頭罩...
用綑綁形式, 連手仔都綑. ..
牠就咬爛埋條下巴條繩 ... (仲咬到心口d 毛毛)...
真係唔知點算 ....

有冇人可以幫到我 ... .help !!
debbie1222 2009-4-23 12:20:39 AM

回復 29# 的帖子

walk in好似都是貴小小
如需要,你都要直接去一次
睇多個醫生,起碼你都會放心d
但wesky話冇咩事
你都無需太擔心住
明天再看看兔兔情况再打算
兔兔有食草嗎??
peony5201437 2009-4-23 12:24:41 AM
現在兔兔.. 岩岩帶完頭罩 ..
仍然震騰騰 ...

牠都肯食草, 肯食菜, 肯飲水...
肯痾屎, 肯痾尿 ...
有人行埋去... 牠都會行近過黎... 近門口...
debbie1222 2009-4-23 12:31:35 AM
樣樣都肯就唔好咁擔心
看明天吧
夜了
我要睡
明天聽你好消息..拜
peony5201437 2009-4-23 12:35:08 AM
謝謝你,
明天我一早10:00 打算等開門.. 就"聰"入去 ..
不過, 而家聽完wesky 講 ...
個心都定d ...
debbie1222 2009-4-23 12:42:17 AM
如果真係去,你最好帶埋dr. yan 既藥去    晚安
peony5201437 2009-4-23 12:46:01 AM
謝謝你. 明天都會帶埋d 便便去 ..
等他們都可以check check..

謝謝debbie ...
明天有消息, 會即刻通知你們...
lingyan 2009-4-23 01:55:26 AM
個傷口咁恐怖既...

就算縫返個傷口個結蕉都係一條線GA?
點解會結成一撻 /_\

同埋你係SPAC有無話搵邊個DR幫兔兔做 GA ?
peony5201437 2009-4-23 02:12:15 AM
下.. 真嫁?
一般的傷口, 不是這樣子嗎?

仲有呢... 其實我無指定邊位doctor 做絶育囉..
因為我都唔知..
我第一次去個邊見doctor 炸..

仲有, 因為我見兔協個d .. 我個fd .. 個d 兔仔都係spca 到做.. 牠們做完手術後, 都好成功~
so 我都帶去個邊囉..
(但因不同分店, 就出事了 ...... 無奈中..
我的朋友們, 都是去旺角分店做絶育的...
但因我住將軍澳.. so spca d 人話, 你留係將軍澳個d 分店做啦..
會方便d ..
我就聽左佢講, 留係一間毫無經驗的診所做絶育...
而家諗起都upsad /..\
Vinkivan 2009-4-23 03:04:32 AM
你隻兔兔係咪仔仔? 我隻兔兔上個月30都做咗絕育手術(不過喺外國做), 但到依家都仲戴緊頭罩, 事關佢都好似你隻兔兔咁發炎, 都係黑咗同埋紅腫, 手術後第三日帶兔兔返去睇, 我同個醫生講兔兔個頭罩唔啱, 兔兔低頭係可以黏到傷口, 但個醫生CHECK過話唔會, 堅持唔換第二個俾我, 我再問黑色嗰啲係咩嚟, 個醫生話黑色嗰啲係睪丸嘅殘餘物質, 會自己甩同兔兔會食咗嘅, 一個星期後真係冇咗, 以為冇事, 但又發現個傷口再紅咗, 咁就再返去睇個醫生, 醫生話兔兔個傷口跟本冇埋到, 因為兔兔黏到啲膠冇咗, 所以埋唔倒同發炎, 結果要再做逢返個傷口, 兔兔要再帶頭罩十日, 真係痛心死我~

所以你真係要CHECK下個頭罩係咪真係唔啱兔兔, 如果佢真係黏到, 你就要同醫生講, 一定要幫佢換另外一個SIZE嘅頭罩或者幫佢睇下點樣整到黏唔倒呀~ 如果唔係好似我隻兔兔咁就好痛心喇~ 同埋有時間就多啲睇住佢, 同佢玩, 等佢冇咁多時間去攪個傷口~!!
兔仔怡v3v 2009-4-23 11:04:33 AM
但係佢手術位係係肚肚黎嫁啵...
應該唔會係仔仔來嗎?

之前我兔兔腳仔做完手術都冇咁樣結蕉既情況啵...
但係睇落去都唔係覺得好紅姐..
應該問題不大吧
debbie1222 2009-4-23 11:50:42 AM
其實第一張近相,睇落好似d皮爆開左咁
但第二張就好似一般紅腫發炎
但主人咁擔心:065:
兔兔咁耐仲未埋口:058:
睇多個醫生
對佢倆個來講會好d

hh0 2009-4-23 12:18:30 PM
开肚做手術應該係女女黎, 仔仔唔使开肚嫁.
一般的傷口係一條線, 好似比刀界條縫, 好细

睇落去傷口都唔係覺得好紅腫發炎, 問題應該不大
可能傷口痛, 发痒令到兔兔去lam, 医生有无比止痛药食
小心照顾
peony5201437 2009-4-23 12:51:34 PM
各位, 真係唔該哂你地呀 ..!
我隻兔兔係女仔黎嫁 ... 名: 大吉..
Haha~
今早, 請左假帶佢搵dr.betty..
她說, 傷口已經慢慢咁好返 ...
個紅腫.. 係因為仲發緊炎...
她仲話, 睇左幾日啦,
等個結蕉快d 甩  + 軟化左...
就無事lu~..

dr.yan 有比止痛+消炎藥 ..
吉吉都已經有準時食藥嫁...

不過.. 吉吉今朝唔係好乖..
d 便便好細粒..
唔係咁靚...
so dr.betty 又開左d 腸胃藥 + 蘿蔔糕佢食...

岩岩返到屋企, 條友仔...
又要人地餵食草 .. 自己唔願走去草堆...
餵埋嘴到... 仲要條條都食wor...
真係... "痴"人痴到爆 .. 又要人地鍚 ...
激死.. ^^~
lenmui)) 2009-4-23 12:57:21 PM
真係見到都心痛, 之前我隻兔囡做手術我成晚都訓得唔安落,
起身睇左佢幾次, 佢又唔肯帶頭罩, 我第2日就幫佢除左, 睇左佢一日
到差唔多要帶佢返去覆診既時候
突然發覺佢個傷口有血水, 嚇到我死, 即刻請假帶佢返去睇Betty
點知去到Betty到, 已經結左焦
Betty話個傷口其實已經埋晒口, 仲叫我用手指掂下佢
結3果真係好返晒...
真係俾我隻兔囡嚇死
debbie1222 2009-4-23 02:00:02 PM
原帖由 peony5201437 於 2009-4-23 12:51 PM 發表
各位, 真係唔該哂你地呀 ..!
我隻兔兔係女仔黎嫁 ... 名: 大吉..
Haha~
今早, 請左假帶佢搵dr.betty..
她說, 傷口已經慢慢咁好返 ...
個紅腫.. 係因為仲發緊炎...
她仲話, 睇左幾日啦,
等個結蕉快d 甩   ...

咁就好la
聽完dr.Betty講,你應該放心晒,唔使擔心
小心照顧大吉la:073:

快速發帖