因我家兔兔於上星期二(14/4)係spca 做左絶育手術.
之後16/4 就開始發炎...
都已經食止痛及消炎藥,
但好像無咩進展 ...
開頭去pet central 睇doctor ,
only 開d "止痛及消炎藥" .. 同埋又叫我日日都要覆診. ..
我同屋企人商量過 .. 之後, 都係覺得帶兔兔去Dr.yan 睇好似好d ..
咁... 20/4 睇dr.yan .. 佢開左d 藥膏 , 止痛 .. 等等..
dr.yan 話必須要帶頭罩... 帶 2-3 個星期 ... <-- 好慘呀..!!

但係, 我家兔兔非常之頑皮 ...
經常脫下頭罩...
用綑綁形式, 連手仔都綑. ..
牠就咬爛埋條下巴條繩 ... (仲咬到心口d 毛毛)...
真係唔知點算 ....

有冇人可以幫到我 ... .help !!
otistou 2009-4-22 05:07:43 PM
佢唔帶頭罩就會咬傷口???
我想問多句....發炎係點ga個傷口
因為我都係近排做...想知下
wesky 2009-4-22 05:22:58 PM
綑綁形式點得??
試下整整個頭罩, 等佢無咁易除得甩
BB囡 2009-4-22 05:39:27 PM
其實冇嫁..
因為我家bb囡又係咬頭罩
我個時唯有成日睇住佢囉
佢一掂傷口就阻止佢
講真隻隻兔都唔鐘意帶頭罩既
咁唔帶咪要成日留意住佢囉
peony5201437 2009-4-22 07:11:53 PM

回復 3# 的帖子

係頸上打左個圈, 然之後再兜落牠的"格甩底" , 再係背部打左幾個結. ..
我家兔兔就低頭咬d 繩.,... 仲咬走左d 毛 ...
真係比牠激死 !!

至於, dr.yan 話發炎... 等於傷口下(結蕉)下面有粒野腫左. 就等於發炎囉.

其實, 我家所有人都返工...
好難照顧到他成日囉...
雖然, 我都好想留係屋企, 睇住佢...
但, 而家咁0既時候, if 無左份工...
我就會勁慘啦 !!!
otistou 2009-4-22 07:49:18 PM
戴左頭罩都可以低頭咬d 繩???:056:
debbie1222 2009-4-22 07:54:55 PM
原帖由 BB囡 於 2009-4-22 05:39 PM 發表
其實冇嫁..
因為我家bb囡又係咬頭罩
我個時唯有成日睇住佢囉
佢一掂傷口就阻止佢
講真隻隻兔都唔鐘意帶頭罩既
咁唔帶咪要成日留意住佢囉

我跟你一樣
唔帶..留意住兔兔
唔好比佢攪傷口
peony5201437 2009-4-22 08:27:19 PM
咁但係, 夜晩我地要訓嫁嗎~ 又點可以睇到呢"?
我地無可以24小時望住牠唔sleep 嫁wor...
我究竟可以點做呢?
debbie1222 2009-4-22 08:44:34 PM
原帖由 peony5201437 於 2009-4-22 08:27 PM 發表
咁但係, 夜晩我地要訓嫁嗎~ 又點可以睇到呢"?
我地無可以24小時望住牠唔sleep 嫁wor...
我究竟可以點做呢?

我頭2晚是睡梳化倍兔兔的
但...你隻兔要2-3星期真係冇可能
唉...真係難題
其實點解要2-3星期咁耐(誇張)
peony5201437 2009-4-22 09:14:31 PM
其實我都唔知呀, dr.yan 話因為發左炎wor..
其實, dr.yan 都比左止痛 + 消炎藥 + 藥膏比我地 ...
但都要帶住頭罩 2-3 星期...
dr.yan 話. 因為牠的口水有細菌 ..
怕會個炎會越發越大wor ...
peony5201437 2009-4-22 09:27:48 PM
同埋, 我想問下大家,
點解only 睇佢頭2-3日0既?
傷口好得咁快?
唔係會結蕉咩?
牠們唔會咬左結蕉個個位咩... ??
(真係好多好多疑問......
debbie1222 2009-4-22 09:34:46 PM
不如你問番dr.yan
將兔兔唔肯帶頭罩的情況給他聽
看牠有什麼意見給你

本人覺得:
當你發覺傷口沒紅 沒腫 乾淨及有埋口的情況
就冇需再帶頭cool
當然你要100%sure至得:048:
debbie1222 2009-4-22 09:38:14 PM
原帖由 peony5201437 於 2009-4-22 09:27 PM 發表
同埋, 我想問下大家,
傷口好得咁快?
唔係會結蕉咩?

係呀..3日傷口已經埋得好快好靚
冇結蕉情況喎
我4隻都沒有咬傷口位
lingyan 2009-4-22 09:40:23 PM
原帖由 peony5201437 於 22-4-2009 09:27 PM 發表
同埋, 我想問下大家,
傷口好得咁快?
唔係會結蕉咩?

通常係dr yan個邊做絕育,為安全起見都要我地幫兔兔戴頭三日,
因為佢地話如果佢地真係舔傷口發炎,戴既日數至少要戴三個星期,
所以個陣我怕怕,唯有俾佢地戴三日...
(個陣我仲以為個護士嚇我咋,原來係真既....)

個陣miffy係會咬d蕉,絕育後一星期覆診,
醫生話問題唔大。
peony5201437 2009-4-22 10:56:11 PM
其實.. 我而家.. 係..
dr.yan 話牠的傷口埋得唔靚...
而家. 個結蕉係凸起左 ...

岩岩.. 我又餵牠食藥 ..
但發現牠成條傷口旁邊都腫起左...
又紅左...
完全唔知點解會搞成咁..

今朝幫牠搽藥膏... 都見唔到咁樣腫法...

好驚呀!!!!!!!!! 十萬火急 !!!!!!!!!

快速發帖