因我家兔兔於上星期二(14/4)係spca 做左絶育手術.
之後16/4 就開始發炎...
都已經食止痛及消炎藥,
但好像無咩進展 ...
開頭去pet central 睇doctor ,
only 開d "止痛及消炎藥" .. 同埋又叫我日日都要覆診. ..
我同屋企人商量過 .. 之後, 都係覺得帶兔兔去Dr.yan 睇好似好d ..
咁... 20/4 睇dr.yan .. 佢開左d 藥膏 , 止痛 .. 等等..
dr.yan 話必須要帶頭罩... 帶 2-3 個星期 ... <-- 好慘呀..!!

但係, 我家兔兔非常之頑皮 ...
經常脫下頭罩...
用綑綁形式, 連手仔都綑. ..
牠就咬爛埋條下巴條繩 ... (仲咬到心口d 毛毛)...
真係唔知點算 ....

有冇人可以幫到我 ... .help !!
lingyan 2009-4-23 04:31:24 PM
原帖由 peony5201437 於 23-4-2009 02:12 AM 發表
下.. 真嫁?
一般的傷口, 不是這樣子嗎?

仲有呢... 其實我無指定邊位doctor 做絶育囉..
因為我都唔知..
我第一次去個邊見doctor 炸..

仲有, 因為我見兔協個d .. 我個fd .. 個d 兔仔都係spca 到做.. ...

因為我隻女未去做絕育,之前隻仔去做絕育,
係 betty 到做,我見到miffy結蕉個陣就係手術線個到結成一條線,
好似人界損之後結蕉咁囉,無諗過兔女係咁樣 ...

spca個邊要指定一個醫生叫 dr james做,
其他都好似話唔識做兔仔~
peony5201437 2009-4-23 09:39:38 PM
其實,我應該唔會再去囉...
因為.... 我實在唔相信他們的能力 ..
我隻吉吉要今個星期日要再去覆診...
希望依幾日個蕉快d 謝 ...
岩岩搽完藥膏...
見到佢個蕉開始想脫 ......
(maybe 係吉吉刮甩吧)

而家仍然同之前一樣...
個蕉有咁快謝咁快就好啦!!!
debbie1222 2009-4-23 10:32:34 PM
係咪去dr betty都覆診?
大吉今晚重使唔使帶頭cool?
peony5201437 2009-4-23 10:43:46 PM
係呀 ... 不過應該見DR.YAN 囉..
因為BETTY D BOOKING FULL 哂 ..

今晚吉吉仍然帶頭罩呀...
等到覆診後..DR.YAN 點講再決定帶唔帶囉..
都帶左咁多日啦... 牠仍然都未習慣0既??!!
不過有D 心痛囉...
佢成日低頭突個鼻出去..
而家紅哂 ...
IF 再咁落去都唔知會唔會刮損囉...
又係咁低頭咬條崩帶, 有時咬唔到, 卻咬心口D毛WOR ...
還強到爆....
debbie1222 2009-4-23 11:16:16 PM
兔兔唔鍾意,點會習慣..
唉~大吉忍耐下la
好快唔使再戴頭cool架la:041:
peony5201437 2009-4-26 10:57:05 AM
今朝, 我竟然發現了個結蕉無左wo..
仲發現有一舊白白地色的脂肪露左係面 ..
(死啦, 唔知咩黎wo)
仲有... 個傷口下半部份有少少血水滲出..
有冇朋友仔知道係咩黎嗎?
help 幫手 ...
wesky 2009-4-26 11:27:33 AM
係咪膿黎架??
傷口乾左未??
peony5201437 2009-4-26 12:01:29 PM
我唔知呀, 你可以see seee 嗎?

IMG_0121 (Large).jpg (182.05 KB, 下載次數: 26)

IMG_0121 (Large).jpg

wesky 2009-4-26 12:20:38 PM
好恐怖.....
要唔要再去睇下....
peony5201437 2009-4-26 12:29:27 PM
今日約左3 點3 覆診囉...
好擔心添..
不過佢又食得訓得痾得..
so 唔知佢做乜搞成咁.

你知嗎>? 今日係吉吉一歲生日呀!! 好開心..
wesky 2009-4-26 12:40:23 PM
無事既,  睇睇好快好返
吉吉生日快樂啊~~ #^79^#
debbie1222 2009-4-26 01:08:47 PM
唉..點解會咁...
好彩今日覆診姐
另吉吉生日快樂
真係要祝吉吉傷口快D好番至得:013:
唔使攪到吉媽日日擔心
debbie1222 2009-4-27 09:11:04 AM
吉吉E+傷口情況點???vet點講???
peony5201437 2009-4-27 11:30:37 AM
而家吉吉無乜事,
dr.yan 話仍要帶頭罩多一個星期,
及搽藥膏多一個星期.
下個星期日再去覆診囉..

他仲話, 而家傷口好返好多 ..
不過仍要日日觀察有冇腫/有有留血..

dr.yan 話個條黑線色原本應該係肚仔裡面,
慢慢會熔解的.
但而家條線凸左出黎就要剪左佢lu ..
仲有, dr.yan 話正常7-10日應該好返哂..
因吉吉傷口曾經發過炎 ..
so 會耐好多.
同埋, dr.yan 認為可能係條線對佢敏感或者其他唔乾淨的東西曾經掂過牠的傷口,
so 導致發炎囉..

而家吉吉一個人係屋企..
我諗牠一定好悶lu ...
又要迫牠帶頭罩...
而家牠都唔係太開心..
尋晩打算比蕉牠食...
慶祝啦.
牠都唔係點睬我地 ..
之後, 再try 比berry 味的草磚啦.
又唔係好like wo..
最後, 我地都係比返平時食個d 油麥菜 ,
牠就好開心lu!
debbie1222 2009-4-28 10:54:52 AM
而家傷口好返好多
點解睇落幅相好似惡化左咁
但vet話冇事..咁你放心
仲有1week帶頭cool
真係慘
為有比多d油麥菜佢食la..哈

快速發帖