我隻兔仔12個月大,約一星期前開始呵烂屎,唔多食野,後來見佢越來越5吽,
到依家就真係唔食野又唔飲水,呵尿又唔多,
個鼻又濕,有D白色既野係鼻流出泥,,係咪鼻梯丫..??
佢係咪感親丫???咁我應該點好丫.??
佢E家成日都好累,無哂力..
睇e生大約要幾多錢丫..??

Sammy1215)) 2009-6-17 11:54:37 AM
我同表姐決定左用"忘不了" ...
because 近紅磡 + 平D ...
忘不了會今日接肉鬆 ...
珊迪小姐 2009-6-17 12:16:10 PM
我上年先後有兩只倉鼠去左 都係搵寵之天國做善終的
我覺得如果價錢不是差太遠 就梗係搵間安心既做啦
果度做獨立火化 就算係我一只倉鼠仔都係個別火化的
而且仲係我親手按火化制 雖然係喊到我手都震哂
但點都叫好好甘送佢地最後一程 嗚.....
果度d職員好好 火化之前如果我未ready
仲會比間房仔我同鼠鼠傾下計 到ready時通知職員先拎去火化室
可能我真係太傷心 火化果個職員都有安慰我
我記得有句係"吾好太傷心了,鼠鼠曾經有個甘愛鍚佢既主人,經已好幸福嫁了“
所以希望你都可以快點振作起來啦!!
Jessie)) 2009-6-17 12:22:52 PM
原帖由 Sammy1215 於 2009-6-17 10:49 AM 發表

我呀媽信佛 ,,, 佢地始終覺得唔係幾好 ...
我當然想接佢返屋企 ...
now 同表姐傾緊 ...
可能火化完搵個又大又靚嘅草地,,,灑係草地上...
有草地 suggest ???
also ,,, 係咪要係D指定灑骨灰&#220 ...

我都係成家人信佛嫁包括我!!點解你阿媽仲好意思去信佛???
做埋d菩薩都唔會原諒佢既事, 講埋d人神共憤既說話!!
你阿媽冇咁既好心腸又學咩人信佛??連最基本對眾生抱住平等既心態都冇,
人病就要去睇醫生, 動物病就你死你賤??你唔講俾我知佢信佛我都冇咁火,
佢唔配信佛!!我真係覺得佢影衰哂佛教徒
佢係一個黑心既人, 就算佛陀原諒佢幾多次都好, 佢都唔會修成正果!!

also, 我麻麻守戒頌經廿年, 從來都冇聽過骨灰係唔好, 唔可以放係屋企嫁wor
我前一隻兔兔既骨灰阿麻會俾我放係爺爺神位隔離, 因為爺爺一定會幫我照顧佢
Sammy1215)) 2009-6-17 12:24:54 PM
原帖由 珊迪小姐 於 2009-6-17 12:16 PM 發表
我上年先後有兩只倉鼠去左 都係搵寵之天國做善終的
我覺得如果價錢不是差太遠 就梗係搵間安心既做啦
果度做獨立火化 就算係我一只倉鼠仔都係個別火化的
而且仲係我親手按火化制 雖然係喊到我手都震哂
但點都叫好 ...

忘不了都係獨立火化
+上"忘不了"冇劣評 & 有呢度嘅會員都覺得忘不了 ok ga ...
"忘不了"2點前會接肉鬆走 ...
also ,,, 同寵之天國 D step 1樣 ...
消毒,清潔,梳洗->入房傾計模下去->按掣火化
Sammy1215)) 2009-6-17 12:28:48 PM
原帖由 Jessie 於 2009-6-17 12:22 PM 發表

你阿媽冇咁既好心腸又學咩人信佛??連最基本對眾生抱住平等既心態都冇,
人病就要去睇醫生, 動物病 ...

我知近排屋企窮左好多 ,,, because 交左好多保險費 ...
我諗住唔用"雲石盅",,,because,,,1見雲石盅就諗到D唔好 ga 野...
諗住用 others ,,, 感覺會好D ...
also ,,, 你兔兔有冇諗過放1段時間灑草地or放好耐好耐呢 ???

Jessie)) 2009-6-17 12:32:42 PM
原帖由 Sammy1215 於 2009-6-17 12:28 PM 發表

我諗住唔用"雲石盅",,,because,,,1見雲石盅就諗到D唔好 ga 野...
諗住用 others ,,, 感覺會好D ...
also ,,, 你兔兔有冇諗過放1段時間灑草地or放好耐好耐呢 ???

我都冇用雲石盅, 係用玻璃瓶, 放幸運星果d~~
我會放到我都死左為止0.0我比較中意兔兔永遠留係我身邊, 出去彩虹橋玩夠喇都識返來屋企訓丫嘛, 可能到我死左仲可以搵得返佢

Sammy1215)) 2009-6-17 12:35:57 PM
原帖由 Jessie 於 2009-6-17 12:32 PM 發表

我會放到我都死左為止0.0我比較中意兔兔永遠留係我身邊, 出去彩虹橋玩夠喇都識返來屋企訓丫嘛, 可能到我死左仲可以搵得返佢

玻璃盅 is a idea ... I will be choose ...
甘咪重眷戀呢個人間 ??? 甘咪投唔到胎 ???
我都諗緊放耐定放1段時間灑草地呢 !!!

Jessie)) 2009-6-17 12:44:32 PM
唔會因為咁而投唔到胎嫁^^投胎要排隊嫁1年唔定10年唔定, 未投到果時咪可以玩下,
因為唔知佢幾時會投到所以唔會掉, 其實同人一樣咋嘛, 例如一d親人已經過左身好耐,
你會唔會走去倒左佢d骨灰呢?唔會嫁嘛
同埋兔兔眷唔眷戀人間, 係睇生前而唔係睇死後, 生前有野未做完, 死後先唔肯走,
而你兔兔生前未做完既野大概係新鮮超爽口既草未食完, 所以食完就會有人帶佢去報到,
除非.................佢心裡好憎你家人, 唔肯走, 咁你家人會驚d咁
<---不過兔兔又乖又好心地, 應該都唔會怪你家人既, 最多發下小姐脾氣就冇事嫁喇,
你真係唔洗驚佢投唔到胎wor, 有"人"會教佢嫁

Sammy1215)) 2009-6-17 12:49:52 PM
原帖由 Jessie 於 2009-6-17 12:44 PM 發表
唔會因為咁而投唔到胎嫁^^投胎要排隊嫁1年唔定10年唔定, 未投到果時咪可以玩下,
因為唔知佢幾時會投到所以唔會掉, 其實同人一樣咋嘛, 例如一d親人已經過左身好耐,
你會唔會走去倒左佢d骨灰呢?唔會嫁嘛
同埋兔兔眷 ...

我驚佢唔原諒我 ... 我好驚 ...
我試下同呀媽呀爸傾下 ...
我今日先知點解屋企近排窮左 ...
原來攞左好多$去交保險 ...
also ,,, 攞左骨灰返屋企 ,,, 你會點繼續照顧佢 ar ???

Jessie)) 2009-6-17 12:56:29 PM
原帖由 Sammy1215 於 2009-6-17 12:49 PM 發表

我驚佢唔原諒我 ... 我好驚 ...
我試下同呀媽呀爸傾下 ...
我今日先知點解屋企近排窮左 ...
原來攞左好多$去交保險 ...
also ,,, 攞左骨灰返屋企 ,,, 你會點繼續照顧佢 ar ???

兔仔都是一些好心地既動物, 你見佢天生食素就知啦=-=
佢知道主人已經盡力, 真係唔會怪你, 你放心啦,
攞左骨灰返屋企, 我每日都會裝香俾爺爺嫁嘛, 咪每日都同小科打招呼^^見有塵就抺下佢, 冇咩要做嫁喇
Peiian)) 2009-6-17 01:22:42 PM
原帖由 Sammy1215 於 2009-6-17 11:54 AM 發表
我同表姐決定左用"忘不了" ...
because 近紅磡 + 平D ...
忘不了會今日接肉鬆 ...

錦都好d...有人幫到你~~!!!

你要勇敢面對啊~~千萬o
Peiian)) 2009-6-17 01:27:31 PM
原帖由 Jessie 於 2009-6-17 12:22 PM 發表

人病就要去睇醫生, 動物病 ...

不要那麼勞氣, 較年長的人思想未必去到這樣開放,
你不覺得為人父母(即我們父母的那一個年代)的多數都會看回報ma?
養子女他們不覺得是天經地義的事, 望的只是他們能夠將來成材的時候有人養回他們,
你們說我講得直他好, 只少世上有不少這種人存在啊~!

他們認為動物只是動物, 死去了可以買回另一隻, 但他們並不明白"感情"是何物,

盡快做好兔仔的身後事並努力收拾好心情啊~樓主!!!!

這裡有很多人支持你!!
Sammy1215)) 2009-6-17 02:19:50 PM
原帖由 Peiian 於 2009-6-17 01:22 PM 發表

錦都好d...有人幫到你~~!!!

你要勇敢面對啊~~千萬o

岩岩"忘不了"接左肉鬆返自己公司 ...
Sammy1215)) 2009-6-17 02:22:22 PM
原帖由 Peiian 於 2009-6-17 01:27 PM 發表

不要那麼勞氣, 較年長的人思想未必去到這樣開放,
你不覺得為人父母(即我們父母的那一個年代)的多數都會看回報ma?
養子女他們不覺得是天經地義的事, 望的只是他們能夠將來成材的時候有人養回他們,
你們說我 ...

心情真係好難收拾 ...
沉晚返到屋企好唔舒服 ... 重係覺得冇左D野甘 ...
Jojo)) 2009-6-17 05:36:20 PM
佢地未必好似我地咁鐘意兔兔。我地當兔兔係自己嘅仔仔,先會咁緊。所以都應該理解爹地媽咪一樣會好肉緊我地。唔可以勉強佢地一定要好似我地對兔兔咁好∼我覺得爹地媽咪唔係唔明感情,係人就會有感情∼ 同埋樓主嘅媽咪已經俾左1000蚊,其實已經係讓步左。佢把口講D你唔鐘意聽嘅說話都好正常。所以大家唔好再誤會樓主媽咪∼
盡量讓佢地明白我地對兔兔就好似對自己嘅仔仔一樣,咁作為parents嘅佢地又點會唔明白。。

快速發帖