我隻兔仔12個月大,約一星期前開始呵烂屎,唔多食野,後來見佢越來越5吽,
到依家就真係唔食野又唔飲水,呵尿又唔多,
個鼻又濕,有D白色既野係鼻流出泥,,係咪鼻梯丫..??
佢係咪感親丫???咁我應該點好丫.??
佢E家成日都好累,無哂力..
睇e生大約要幾多錢丫..??

Sammy1215)) 2009-6-17 02:31:28 AM
原帖由 elvisli 於 2009-6-17 02:25 AM 發表
好可惜大家都要面對這個結局
樓主請唔好太傷心,,
兔兔請安息

雖然係遲左帶佢睇醫生...但你及後都已經盡了主人的努力..請不要太自責

另外...善終問題

1.如果你聽人講佢係黑店..咁知唔知佢邊黑法?
2.呢d野 ...

Do you know which one is better to do 善終服務 ???
wesky 2009-6-17 02:31:49 AM
作為學生, 你已經儘左力, 勝過很多人, 請節哀順便

以下兩間係口啤比較好的:

最終有您
http://www.hkpetsparadise.com/        
3579 2728        
九龍觀塘偉業街131-133號長輝工業大廈12樓1226室

寵之天國寵物善終服務
http://www.petsheaven.com.hk/
2755 6000        
九龍灣啟興道2號太平洋貿易中心9樓18室
Sammy1215)) 2009-6-17 02:35:10 AM
原帖由 wesky 於 2009-6-17 02:31 AM 發表
作為學生, 你已經儘左力, 勝過很多人, 請節哀順便

以下兩間係口啤比較好的:

最終有您
http://www.hkpetsparadise.com/        
3579 2728        
九龍觀塘偉業街131-133號長輝工業大廈12樓1226室

寵之天 ...

最終有您 = fax no. ???
wesky 2009-6-17 02:35:56 AM
Sammy1215)) 2009-6-17 02:44:07 AM
原帖由 wesky 於 2009-6-17 02:35 AM 發表
http://www.hkpetsparadise.com/contact.html

岩岩 ar 媽出左黎去toilet ,,,
我同佢講左善終 D 野 ...
佢話1隻兔仔點解要用$火化 ...
之後 ,,, 入番房訓 T^T ...
riva.)) 2009-6-17 03:02:21 AM
折衷...
當我係新手時, 我也失救了一隻可愛的小兔, 但我無你咁好彩. 當時我剛剛買了一隻兔bb, 第二天 我發覺佢個nose 有d 濕, 咁當時係新手, 分唔清佢係敏感定病, 諗住睇定d.第三日, 因為我中午要做d野便出左街, 中途我都好擔心佢, 咁我做快手咁做埋d 野同時book e生, 當我下午返到家, 兔子已經過世....
所以你應該pound of 你隻兔仔 可以熬過咁長時間.

希望你快d 可以忘記傷痛.
不過我諗樓主如果諗住要再養兔仔, 真係要考慮清楚.  你家人是否還讚成? 你能否負擔兔子的開支(包括 救急備用金)? 要知道 兔子的開支 可以係一個月幾百蚊 同 養一個人類bb 無分別, 你仲要養佢至少七至十年. 仲有 樓主應該多多溫兔子知識才再可養. 其實 可能一開始 你可以阻止呢件悲劇發生, 當兔子呵爛屎時, 你有無做過相應的野, 例如比多d timothy 佢食, 佢唔食野係咪因為唔開心/ 牙齒咬合不良? 如果個果睇e 生, 費用便會更平, 風險都會減低.

我都知我長氣左少少....   可能因為我同你一樣錯失過一個可愛的生命.
其實如果你仲想養兔,但未有資金, 不妨考慮下去兔協做義工, 又可接觸兔仔, 又可學下野, 仲方便你日後領養添.

至於 善後的野 我就不太識la
同埋elvisli 講得岩呀, 火化後撒係草地上, 草地始終係兔仔的家. 同埋兔仔的骨灰更可潤澤大地.

<< 落紅不是無情物
      化作春泥更名護花>>

加油呀!!
Sammy1215)) 2009-6-17 03:06:39 AM
原帖由 riva. 於 2009-6-17 03:02 AM 發表
折衷...
當我係新手時, 我也失救了一隻可愛的小兔, 但我無你咁好彩. 當時我剛剛買了一隻兔bb, 第二天 我發覺佢個nose 有d 濕, 咁當時係新手, 分唔清佢係敏感定病, 諗住睇定d.第三日, 因為我中午要做d野便出左街, 中 ...

多謝你 !!! 呀媽反對善終 ...
= = ... tmr 0700起身同佢地傾下 ...
唔得 ga ,,, 又要問 fd 借大約 1000 ...
elvisli 2009-6-17 03:08:32 AM
原帖由 Sammy1215 於 2009-6-17 02:44 AM 發表

岩岩 ar 媽出左黎去toilet ,,,
我同佢講左善終 D 野 ...
佢話1隻兔仔點解要用$火化 ...
之後 ,,, 入番房訓 T^T ...

咁你問佢.兔仔係唔係生命?係唔係有血有肉

我當佢係自己個仔..你會唔會將個仔條屍掉落垃圾桶

Sammy1215)) 2009-6-17 03:11:10 AM
原帖由 elvisli 於 2009-6-17 03:08 AM 發表

咁你問佢.兔仔係唔係生命?係唔係有血有肉

我當佢係自己個仔..你會唔會將個仔條屍掉落垃圾桶

tmr 0700起身同佢地傾下 ...
唔得 ga ,,, 又要問 fd 借大約 1000 ...
and ... my rabbit is a girl ... name call 肉鬆 ...
elvisli 2009-6-17 03:11:47 AM
如果佢係唔比...要問fd借都冇辦法....幸好你有朋友比你阿媽懂道理
Sammy1215)) 2009-6-17 03:13:15 AM
原帖由 elvisli 於 2009-6-17 03:11 AM 發表
如果佢係唔比...要問fd借都冇辦法....幸好你有朋友比你阿媽懂道理

55 ... tmr hope can 說服到佢 na !!!
riva.)) 2009-6-17 03:29:26 AM
我唔知非法處理動物屍體係咪犯法?
如果唔係  包好兔兔的屍體  搵個無人的草地   掘個深洞   埋左佢  未嘗唔係一個好方法.

肉鬆既遺體 你領回未?
Sammy1215)) 2009-6-17 03:33:08 AM
原帖由 riva. 於 2009-6-17 03:29 AM 發表
如果唔係  包好兔兔的屍體  搵個無人的草地   掘個深洞   埋左佢  未嘗唔係一個好方法.

肉鬆既遺體 你領回未?

first choice is 火化 ...
if can't ,,, I will 領回 & 埋左佢 !!!
elvisli 2009-6-17 03:37:23 AM
原帖由 riva. 於 2009-6-17 03:29 AM 發表

肉鬆既遺體 你領回未?

自己處理動物遺體係犯法

包括以上做法..

但如果真係冇事...則則搏埋左係泥下都冇辦法....只要唔好掉落垃圾桶

但係比我就唔忍心埋自己個仔係荒山野嶺...個感覺太孤獨

你更加唔知會唔會有野狗掘番出黎食
Sammy1215)) 2009-6-17 03:46:20 AM
原帖由 elvisli 於 2009-6-17 03:37 AM 發表

自己處理動物遺體係犯法

包括以上做法..

但如果真係冇事...則則搏埋左係泥下都冇辦法....只要唔好掉落垃圾桶

但係比我就唔忍心埋自己個仔係荒山野嶺...個感覺太孤獨

你更加唔知會唔會有野狗掘番出黎 ...

tmr 同家人傾下夠唔夠$先決定到

快速發帖