事情經過如下:
今日如常放WENWEN出黎玩
將蝠仔&波波鎖返係個籠到
唔知點解蝠仔可以開左個門,,
THEN,,,可怕既事情就出現...
WENWEN膽小,,唔識反抗果D黎架...
當我發現果時,,WENWEN俾蝠仔逼左去角落
強姦ING...我即時整走蝠仔...
(已經聽到WENWEN一直發出好大聲咕咕)
事後WENWEN情緒一直未能恢復...
(發現WENWEN身上有多處甩毛係俾個仆X仔咬!!)

個仆X仔已經唔止一次啦!!佢之前都係對波波咁樣,,波波識反抗會咬返佢...
BUT,,佢咁對WENWEN真係第一次!!
奇怪在..我已經鎖好哂個籠,,,佢點出到黎架?!
ANYWAY,,,我已經忍受唔到個強姦犯留係到啦!!
自佢三個月大後,,呢個問題一直存在!!我決定棄養佢!!
已經SEND左EMAIL俾兔協啦,,等回覆...
如兔協冇位,,會交俾其他組織!!
呢D事,,我無辮法容忍!!
choi_ching 2009-8-10 12:21:55 PM
原帖由 aoi2003 於 2009-8-10 07:52 AM 發表

我用ab籠鎖蝠仔,,即有天花板&門口果個...
2個門都鎖好哂..我真係唔知佢點出黎的..

之前係有人領養左蝠仔,,then after 1 week後又俾我啦
said同佢本身果隻唔夾..咁又拎返黎啦...
其餘2隻無人問津...算!自己養 ...

果兩隻我有問過你  係你自己唔覆人仲好講
我地個個都想幫你
兔仔怡v3v 2009-8-10 01:01:37 PM
睇完真係好很嬲...
我唔明白點解你一而在在而三咁要唔要你d兔仔...
你話你因為煮飯睇唔到佢走左出黎...
你話你明明係鎖好曬d籠唔知點解佢會走到出黎
如果你真係行去煮飯你唔很識得困返佢入籠?
你包保佢唔會走去危險既地方?
呢d咪叫主人既責任心問題囉...
你話蝠仔係強姦犯...
你唔好話兔仔啦...任何動物都會有性慾啦...
包括每一個人~
如果你一句話佢搞wenwen你就唔要幅仔既...
我覺得你只係搵緊個籍口!!!
我認同其他人既講法...
依家照顧一隻兔仔你已經照顧到佢地咁...
真係好難想像你bb出世之後佢既生活會係點
光之天使)) 2009-8-10 01:31:15 PM
其實,

你話唔止一次..
應該搵d野鎖住個籠,例如加條鐵鍊~
應該搵出點解蝠仔可以開到個籠~

你話你煮緊dinner睇唔到,我唔怪你...我自己都唔係下下望住隻兔~
但係un un係天性,唔係教就可以教得好,
你養任何動物之前都應該有呢個心理準備~
呢個實在唔係"棄養"既理由/藉口~

我只係想講..
你做任何野之前都要考慮下後果/利弊
養動物/生仔/買野/食野~乜都係la
你自己諗下係咪全部都係因為你一時衝動先攪到好似依家咁~

講句唔好聽...一條小生命就咁毀係你手上~
可能你覺得兔仔唔識性,無感情~所以可以話唔要就唔要~
但係呢度好多人可以話你知唔係咁樣~

不過其實你照顧唔到既/唔想照顧既...交去兔協都好~
棄左就算喇...不過希望你以後做野諗清楚自己係咪可以接受/堅持同有能力先~
如果唔係其實係害人害己架咋

希望蝠仔可以搵到好主人
stephanielwk)) 2009-8-10 01:54:28 PM
哎...點解你要咁話自己隻兔?
WenWen有左bb,你會點處理?全部棄養?
我小賓女之前帶佢去剪毛,點知比店主隻兔仔搞大左個肚!6月既時侯生左6隻!
本來我淨係想留返1-2隻,其他送比人!
但係相處時間耐左有感情,我最後決定留低哂6個小朋友(連埋本來養緊2隻,有8隻)自己照顧!
hh0 2009-8-10 02:03:50 PM
唔見得佢對自己d兔仔有感情
cordero 2009-8-10 02:14:48 PM
我都忍受唔到有人成日諸多藉口去棄養,佢都已經唔止一次!!!
BarbaraFok 2009-8-10 02:18:57 PM
我都唔明點解你仲會係度留POST
你根本都唔想要佢地架啦
講咁多做咩呀?
你係度留得呢D POST就預左比人批評架啦
自作業!!!
vice0926 2009-8-10 03:32:47 PM
無聊!

棄養可以有大把ge原因大把ge藉口!
搵都搵個好少少丫唔該你!
vice0926 2009-8-10 03:35:16 PM
算啦!大家唔好再理佢啦!
呢d人是Q爛但搵個hea藉口想人贊成佢!
同佢講乜都係嘥口水!
睇見都火滾!!!
lingyan 2009-8-10 03:49:26 PM
你個陣講到好愛佢地,唔夠半年就已經叫佢做仆X仔,
你對動物既愛真係好兒戲。
希望你好好照顧你自己既bb,唔好再養其他寵物

我用ab籠鎖蝠仔,,即有天花板&門口果個...
2個門都鎖好哂..我真係唔知佢點出黎的..

你唔知就要搵到知為止,唔係一句唔知就可以將所有責任推得一乾二淨。
豬流感好多醫生都唔知呢隻係咩病啦,
咪一樣搵醫治方法,唔通一句唔知就唔理唔搵reason ??

之前係有人領養左蝠仔,,then after 1 week後又俾我啦
said同佢本身果隻唔夾..咁又拎返黎啦...
其餘2隻無人問津...算!自己養返..

而家呢到有兔友話要,咁你考唔考慮俾人 ?
desex...3隻都未夠秤......e生唔俾de...至少要等多2個月(難道你地想我親手咩?!)

之前個棄養post,你話養兔個陣係兔爸有工作既時候開始養,
亦都講你兔爸已經失業左8個月,我當你隻兔兔買返黎得1個月大,
點計都已經9個月大啦,至少都有1隻可以做desex啦呱 ??
而家家庭經濟好返少少,,but唔代表完全好返..

我知你想講你而家無錢幫佢地做desex,但呢個都係你既責任,而唔係將怪責兔兔有性慾。
因為我當時係到煮緊dinner,,冇咩點理到...
呢個好明顯你係疏忽啦,煮個dinner點快都要煮10分鐘啦,
點解你唔將佢地鎖好,可以令自己安安心心咁去煮飯呢 ??
就咁放佢地出黎唔睇實佢地,你唔會唔安心既咩 ??
到而家更加唔知wenwen有冇受孕到!!如有,就pk啦
如冇,大步攔過!but驚佢出現自殘行為..

anyway,,你覺得我有錯咪當我錯啦...
大吉利是講句,,wenwen真係有左的話,,真係)(*&^%$#$%^&*(

wenwen有你咁既主人就已經 )$*(&(*#&$)$左啦。

otola 2009-8-10 04:33:15 PM
我有少少意見, 既然都吾再愛蝠仔, 我會同意你將佢交比兔協...
當然, 呢樣係吾負責任的表現, 但為左蝠仔, 你吾好再養佢...
以免將來會虐待佢 / 用佢黎出氣,
佢係動物, 吾知乜野係強姦
人類世界有良知有知識都出現 "強姦" 呢樣野, 何況佢只不過佢動物 ....
吾要蝠仔, 我諗係對蝠仔... 更好吧  ... 至少吾會俾人傷害 or 無人野  ...
BarbaraFok 2009-8-10 05:24:58 PM
你忍受唔到一個強姦犯係屋企
我都忍受唔到一個好似你咁既人係mini house
唔該過主!!!
Cody)) 2009-8-10 05:35:41 PM
你忍受唔到就唔好養啦! 反正你將來生咗BB之後, 更加無時間打理兔兔, 不如你留返D時間教仔重好啦! 我唔想將來社會又多個壞份子, 真係無想過有人用強姦犯用形容兔兔, 我重以為你講你老公添. 依到相信無一個人希望你會繼續養兔仔, 希望你將佢交比兔協好過啦!
BB囡 2009-8-10 05:35:46 PM
原帖由 barbarafok 於 2009-8-10 05:24 PM 發表
你忍受唔到一個強姦犯係屋企
我都忍受唔到一個好似你咁既人係mini house
唔該過主!!!

講得岩~~~~~~~~~
Cody)) 2009-8-10 05:38:35 PM
原帖由 stephanielwk 於 2009-8-10 01:54 PM 發表
哎...點解你要咁話自己隻兔?
WenWen有左bb,你會點處理?全部棄養?
我小賓女之前帶佢去剪毛,點知比店主隻兔仔搞大左個肚!6月既時侯生左6隻!
本來我淨係想留返1-2隻,其他送比人!
但係相處時間耐左有感情,我最後決定 ...

8隻兔仔...你真係好厲害呀!班兔仔有你依個主人,相信一定好幸福,希望你繼續努力,加油呀!

快速發帖