事情經過如下:
今日如常放WENWEN出黎玩
將蝠仔&波波鎖返係個籠到
唔知點解蝠仔可以開左個門,,
THEN,,,可怕既事情就出現...
WENWEN膽小,,唔識反抗果D黎架...
當我發現果時,,WENWEN俾蝠仔逼左去角落
強姦ING...我即時整走蝠仔...
(已經聽到WENWEN一直發出好大聲咕咕)
事後WENWEN情緒一直未能恢復...
(發現WENWEN身上有多處甩毛係俾個仆X仔咬!!)

個仆X仔已經唔止一次啦!!佢之前都係對波波咁樣,,波波識反抗會咬返佢...
BUT,,佢咁對WENWEN真係第一次!!
奇怪在..我已經鎖好哂個籠,,,佢點出到黎架?!
ANYWAY,,,我已經忍受唔到個強姦犯留係到啦!!
自佢三個月大後,,呢個問題一直存在!!我決定棄養佢!!
已經SEND左EMAIL俾兔協啦,,等回覆...
如兔協冇位,,會交俾其他組織!!
呢D事,,我無辮法容忍!!
katatata 2009-8-10 05:19:12 AM
我家隻花(仔)都係咁~見到女就發癲係咁追住我隻得(囡)
所以我平時都係分開養~我隻得都係好細膽~只會訓係咁~
咁由"魚肉"~XDD~所以我每次都分開放出哩玩~
佢都大個仔lo~發情好正常唧-w-"小心d分開佢地咪得~
等佢地再大少少~帶佢地絕育~就可以避免的...
lingyan 2009-8-10 05:34:39 AM
未絕育,發生呢d事好正常,
動物有性需要,係好自然既事,
點解你要因為咁樣而棄養佢地 ??

你唔想有呢d事發生,就應該帶佢地去做 desex,
如果做左 desex 都發生咁既情況,
係到發洩,都可以理解,但問題係佢地 desex or not ??

兔兔走左出黎,呢個係你既責任,
你應該問返你自己點解會疏忽,

唔應該將呢個問題推落兔兔身上,之後就唔要佢。

之前唔係已經有人領養你d兔兔啦咩 ??
點解會仲係屋企 ??

呢到好多兔友都希望可以幫忙到你既兔兔,
希望你唔好棄養佢地,
但你又一而再,再而三咁搵藉口,
真係太辜負左幫你既人的好意。

joanneleung 2009-8-10 07:36:36 AM
Agree!對你呢個主人好失望!#^3_002^#
aoi2003 2009-8-10 07:52:29 AM
原帖由 lingyan 於 2009-8-10 05:34 AM 發表

係到發洩,都可以理解,但問題係佢 ...

我用ab籠鎖蝠仔,,即有天花板&門口果個...
2個門都鎖好哂..我真係唔知佢點出黎的..

之前係有人領養左蝠仔,,then after 1 week後又俾我啦
said同佢本身果隻唔夾..咁又拎返黎啦...
其餘2隻無人問津...算!自己養返..
desex...3隻都未夠秤......e生唔俾de...至少要等多2個月(難道你地想我親手咩?!)
而家家庭經濟好返少少,,but唔代表完全好返..
因為我當時係到煮緊dinner,,冇咩點理到...
到而家更加唔知wenwen有冇受孕到!!如有,就pk啦
如冇,大步攔過!but驚佢出現自殘行為..

anyway,,你覺得我有錯咪當我錯啦...
大吉利是講句,,wenwen真係有左的話,,真係)(*&^%$#$%^&*(
小糖^^ 2009-8-10 09:19:22 AM
guggg 2009-8-10 09:29:33 AM
你用強姦犯去形容你隻兔兔我唔係好接受囉
呢d係天性姐 只係你無好好睇住佢先俾佢有咁既機會
你想點呢究竟
MC_2 2009-8-10 09:48:36 AM
你咁樣對佢地我真係想)(*&^%$#$%^&*(你就真!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
BB囡 2009-8-10 09:55:07 AM
咪係...睇完講真,真係好嬲
有咩理由形容自己既兔兔係強姦犯同仆X仔嫁
簡直唔似一個人
有咩事都賴3賴4,特別多無理既藉口
每隻小動物同人都會有佢地既(決)點嫁啦
唔通第時你出生既bb,又有咩令你不滿,你又唔要佢咩
究竟你知唔知自己講緊咩嫁..
永遠睇你開開post都好似令人好激氣咁
其實兔兔唔乖出左事,好多時都係我地做主人既疏忽
你點可以怪晒佢..
我真係好擔心你唔知點對蝠仔
坦白講,我寧願佢去兔協..因為佢地個到既人絕對唔會好似你咁對佢:004:
小糖^^ 2009-8-10 09:59:14 AM
wesky 2009-8-10 10:04:02 AM
原帖由 lingyan 於 2009-8-10 05:34 AM 發表

係到發洩,都可以理解,但問題係佢 ...

AGREE!
Anyway, 如果你打算拎去兔協, 我會支持
既然你接受唔到, 交俾其他人養對兔兔係最好既做法
smallsuishan 2009-8-10 10:09:50 AM
可能你覺得我冇資格係度講任何野

但係蝠仔既性格係咁
你唔係第1日先知

蝠仔已經夠年齡去做絕育
09年2月 到而家都夠半年
HILL仔當年半歲已經做絕育!!

同埋 我睇得出你都好錫佢地
係咪因為一次自己睇漏眼就唔要佢呢

上次我帶蝠仔睇獸醫
Betty話 兔仔知自己主人唔要佢 佢係知
上次你唔要佢 跟住我還番俾你 已經2次
如果今次你都唔要佢 即係佢被遺棄第3次
你諗清楚係咪真係要放棄佢!!

如果係 交去兔協係最好既方法!!!
請 你交佢俾兔協
hh0 2009-8-10 10:26:43 AM
蝠仔咁樣好正常,好小事黎, 係你疏忽!!
棄養就棄養, 唔好咁俾藉口
蝠仔好無辜

蝠仔之前有人領養左
hill 媽一句話同佢本身果隻唔夾又拎返俾你
你話自己養返,  e+………

aoi2003 要棄養蝠仔無人阻到你
希望兔協有回覆la

忍唔住要講句
領養人隻兔之前請想清楚
唔係隻隻都可夾,一定有分開養既心理準備
唔夾又退回, 同棄養有分别嗎?
tracy)) 2009-8-10 10:45:24 AM
我真係睇到O晒咀,有乜理由咁講自己隻兔先得架?!!!
講真,兔仔係有咁既需要架wor,我隻女都會un un啦,唔通因為咁就唔要佢呀?!
你唔想再有呢d事發生咪一隻放房,一隻放廳lor,佢唔會識開門啦掛?!!
唔好因為d咁少既事就話唔要兔兔啦,咁佢會好慘架!!!
kittyz 2009-8-10 11:16:37 AM
吾好咁快下決定要啦,吾好為左一時衝動吾要佢
請樓主再諗清楚d丫#^56^#

快速發帖