事情經過如下:
今日如常放WENWEN出黎玩
將蝠仔&波波鎖返係個籠到
唔知點解蝠仔可以開左個門,,
THEN,,,可怕既事情就出現...
WENWEN膽小,,唔識反抗果D黎架...
當我發現果時,,WENWEN俾蝠仔逼左去角落
強姦ING...我即時整走蝠仔...
(已經聽到WENWEN一直發出好大聲咕咕)
事後WENWEN情緒一直未能恢復...
(發現WENWEN身上有多處甩毛係俾個仆X仔咬!!)

個仆X仔已經唔止一次啦!!佢之前都係對波波咁樣,,波波識反抗會咬返佢...
BUT,,佢咁對WENWEN真係第一次!!
奇怪在..我已經鎖好哂個籠,,,佢點出到黎架?!
ANYWAY,,,我已經忍受唔到個強姦犯留係到啦!!
自佢三個月大後,,呢個問題一直存在!!我決定棄養佢!!
已經SEND左EMAIL俾兔協啦,,等回覆...
如兔協冇位,,會交俾其他組織!!
呢D事,,我無辮法容忍!!
blueca25 2009-8-10 11:19:10 PM
真係不知所謂!

兔仔們,希望你們將來會有好日子過
firen_freeze)) 2009-8-10 11:19:55 PM
樓主係大肚婆,其實好多人懷孕都會有脾氣,就算以前幾平易近人都好,有左BB都會個人忟憎左。

記得之前我媽咪有左我細佬O個時都好惡,所以除左怪責樓主之前,要體諒佢有左BB仲要擔心屋企經濟,一個女仔咁樣已經好慘啦,我覺得佢都係一氣之下講野口不擇言啫。我嬲MAX O個時都會鬧佢賤兔之類啦....

又,一個人經濟唔好仲要儲奶粉錢又要湊三隻兔兔,壓力真係好大,之後仲會湊多個B。所以,正如E度某D兔友所講,將蝠仔放O係兔協可能真係一個最好的選擇。

而家質問做乜一開始養咁多隻己經冇用,我而家又幫唔到佢,惟有在此鼓勵樓主,BE HAPPY,多D往好O既方面諗啦,兔女如果冇舉尾相迎,係唔會受孕架,如果大左肚,再搵人商量,冇野解決唔到架。

我個人雖然好鐘意兔兔,但係絶對係人重要過兔兔,若果兔兔真係令你壓力大,放蝠仔去兔協絶對冇錯,我地只可以歎一句蝠仔條命生得唔好......

firen_freeze)) 2009-8-10 11:23:23 PM
其實我覺得樓主好似有D產前抑鬱..........

唔知有冇人生過BB話俾我知係唔係呢.......
elvisli 2009-8-10 11:24:43 PM
大肚唔係籍口...

大肚都可以理智..都有腦諗野

而唔係講廢話話兔兔係強姦犯
妮妮 2009-8-10 11:33:39 PM

要養就養一生一世!

其實養得一隻以上既兔兔,應該係好了解呢方面問題架!
未分籠、未絕育就一定會有呢d意外,我都識一d兔友既兔兔真係曉自己開門架!並唔係咩奇事,所以你唔應該咁怪罪落佢地身上!而且好話唔好聽,如果WENWEN真係有左,咁你又諗住點做先?
firen_freeze)) 2009-8-10 11:38:19 PM
#^40^# OPPS.....我頭先咁講會唔會犯眾憎架..........(惶恐)

其實抑鬱症O既人有冇理智我唔SURE......(都唔SURE 樓主有冇depression)

但係我以前有一排好唔開心好唔開心,諗野都好偏激,成日諗到D FD 好衰,後來慢慢諗開左,再回頭先發現O個時諗野好nonsense(好彩D FD後來支持+原諒我)... 而家睇樓主個POST 覺得好似係我O個時D LOGIC ,所以先會咁「感同身受」

但係我覺得樓主照顧唔到咁多隻兔兔(+以後出世的BB) 係事實....聯絡左兔協都好O既....
但願佢唔會貪快送去其他地方....#^3_002^#

同埋希望佢以後嬲都唔好再咁鬧兔兔啦.....MAX 以前UN 肥雪O個時我都只係話佢係咸濕仔咋.....
BarbaraFok 2009-8-10 11:39:18 PM
產前抑鬱唔係咁既
大肚真係唔係一個籍口
我都有經前候群症
又唔見我話唔要畢仔
如果真係愛自己既寵物
無論貓狗豬蛇兔鼠
你見到佢地就算幾百厭都好
你都唔會唔要佢
養得佢就要有責任
好似養人仔咁
睥氣唔好就唔好生, 唔好養
唔係又一慘劇, 掉仔落街
firen_freeze)) 2009-8-10 11:41:05 PM
原帖由 妮妮 於 2009-8-10 11:33 PM 發表
其實養得一隻以上既兔兔,應該係好了解呢方面問題架!
未分籠、未絕育就一定會有呢d意外,我都識一d兔友既兔兔真係曉自己開門架!並唔係咩奇事,所以你唔應該咁怪罪落佢地身上!而且好話唔好聽,如果WENWEN真係有左,咁你又 ...

以前MAX都識開門,O個時仲未帶佢走,佢仲同肥雪O係學校住埋一個籠O個時佢開籠門走左出來,搞到成個pathology lab都係佢地兩個D CC 同VIVI..... LAB TECH 仲以為係我地玩完兔兔唔記得關返個籠門TIM#^39^#
第一次俾一隻兔屈....#^33^#
firen_freeze)) 2009-8-10 11:44:51 PM
原帖由 barbarafok 於 2009-8-10 11:39 PM 發表
產前抑鬱唔係咁既
大肚真係唔係一個籍口
我都有經前候群症
又唔見我話唔要畢仔
如果真係愛自己既寵物
無論貓狗豬蛇兔鼠
你都唔會唔要佢
養得佢就要有責任
好似養人仔咁
睥氣唔好 ...

HEHE...我成日嬲都會同自己講:我唔養啦,臭MAX,你自己搵食去啦!!!!

不過之後MAX狀態親暱又哄埋黎就乜氣都冇哂....(雖然明知佢只係氹人俾野佢食)
lingyan 2009-8-10 11:48:59 PM
原帖由 barbarafok 於 10-8-2009 11:39 PM 發表
產前抑鬱唔係咁既
大肚真係唔係一個籍口
我都有經前候群症
又唔見我話唔要畢仔
如果真係愛自己既寵物
無論貓狗豬蛇兔鼠
你都唔會唔要佢
養得佢就要有責任
好似養人仔咁
睥氣唔好 ...

同意 !!
如果真心愛兔兔,就算有產前抑鬱都唔應該會出現呢D情況。

如果係純粹發洩出黎,我地兔友都可以理解,
就正如我第一個回呢個POST個陣時都已經講左。
但係 ... 樓主完全無反省自己有無出問題先,
而係先怪責左兔兔先。
而回我既POST亦令我覺得仲搵緊藉口去話自己無錯。

不過我有點兒好奇既係,
樓主係呢個 forum 活躍左咁耐,
應該知道出呢d post 會令呢到既兔友有乜野反應,
點解一次又一次咁出呢 ??

BarbaraFok 2009-8-11 12:06:04 AM
佢可能無野搞搵我地黎搞卦
亦都可能佢從遊客身份睇到笑又唔出奇
呢個世界咩人都有
有病就睇醫生啦
我都睇左喇
你呢?(唔準笑!!)

firen_freeze)) 2009-8-11 12:07:07 AM
我覺得係咪佢冇屋企人支持同傾計....老公又唔氹佢呢.....

女仔總係鐘意搵人傾訴下.....咁大家都係兔友,件事又同兔兔有關咪O係度講LAW....

但係有D人講野會偏激D(我講野好似都好激動),所以大家咪覺得irritating 囉....

可能佢又冇諗到大家反應會咁激烈....所以到後來又唔敢現身LU.......
(只係估估下咋#^46^# )
firen_freeze)) 2009-8-12 12:31:25 AM
#^51^# 人總係鐘意美化自己O既........

樓主,你都係好好安胎罷啦
hellokidi 2009-8-12 12:48:50 AM
你係玩野定真係咁諗ga?
我承認剛剛見倒我的兔兔有性衝動geh時候
我都有d shock
但係佢只不過係動物
而且佢nature係要繁殖下一代
佢咁做只不過係好自然geh事
佢地都控制唔倒ga
如果一個女孩子有月經, 佢媽咪因為咁而送佢去孤兒院
你覺得合理嘛?

而且你見住一隻咁可愛geh兔兔, 你可以忍心視佢如強姦犯?
由你接佢地返屋企戈日開始
你已經要對佢負起責任
如果連一個小生命, 一隻寵物你都負唔起責任
你當訓練下你耐性又好, 責任心都好
唔好做咩事都三分鐘熱度
你忘記左你當初帶佢返屋企geh熱誠拿?
忘記左佢得意geh樣拿?
忘記左你當初鐘意佢geh原因拿?

如果你最後, 覺得真係唔可以照顧佢一生一世
我希望你盡早送佢去兔協
起碼有一個安穩健康geh避難所
唔洗被人類視為強姦犯咁看待

快速發帖